SKEPPLANDA. Ibland kan teater vara högtravande och svårsmält.
Eller så kan teater vara folkligt och lättsmält.
Den senare beskrivningen överensstämmer väl med Ale Teatersällskaps ”Hagakåkar”.
Hagakåkar hade premiär förra lördagen. Lokaltidningen fanns på plats i Skepplanda bygdegård i fredags kväll när den andra av sju föreställningar spelades upp.
Hagakåkar är en omarbetad och nyfriserad version av Söderkåkar.
– Söderkåkar är en pjäs, inte om Stockholm, bara i Stockholm. Så den flyttades hitåt, till Haga som är något så när nära. Söderslanget fick jag revidera, förklarar regissör Karin Sillberg som svarat för bearbetning av Gideon Wahlbergs originalmanus.
Det var några år sedan som Ale Teatersällskaps ensemble senast äntrade scenen. Efter ”Mammas gossar” som sattes upp för tre år sedan har det varit tyst.
– Vi har genomgått lite av en föryngring i föreningen även om det äldre gardet fortfarande finns med, säger nye ordföranden Cecilia Alfredsson.
Hagakåkar är en come back som heter duga. Det känns fräscht och nytt även om ett gammalt manus ligger till grund för det som utspelar sig i bygdegården. Publiken bjuds på en farsliknande underhållning där komiken sätts i första rummet, men det finns också en allvarsam underton i föreställningen som regissören lyckas få fram på ett tydligt sätt.
– Den här teatern ger lite eftertanke till hur man ska behandla nära och kära, säger Karin Sillberg.
Föreställningen utspelar sig, som titeln beskriver, i Haga. På en gård bor bröderna Erik (Mattias Hjelm) och Johan (Jan-Erik Alfredsson) tillsammans med sina nära och kära. Förhållandet bröderna emellan är utan överdrift frostigt, men allt eftersom saker och ting uppdagas kommer de närmare varandra.
Det är hjärtligt och roligt på samma gång och det finns flera karaktärer som ger ytterligare spets åt pjäsen. Jan-Erik Pettersson får agera i dubbla roller, som Josefsson och som polisman Karlsson. Även Karin Simonsen ses i två skepnader, dels som rimmande berättare, dels som brevbärare.
Fyra föreställningar återstår av Hagakåkar innan Ale Teatersällskap checkar ut från Skepplanda bygdegård för den här gången. Det vore tråkigt om det skulle dröja ytterligare tre år innan det professionella amatörsällskapet intar scenen igen.