ÄLVÄNGEN. Företagarna är tydliga, kompetensförsörjningen behöver en omstart. Bristen på arbetskraft är det största hindret för tillväxt.
– Vi har inte tid för fler utredningar. Nu, inte imorgon, krävs det konkreta åtgärder, underströk Mathias Mattsson, vd Pogab Plåt AB.
Kompetensförsörjningen är en huvudfråga för Företagarnas riksorganisation (FR). En färsk enkät som 5000 företagare besvarade visar 33% ser bristen på arbetskraft som det största hindret för tillväxt. Konsekvenserna är enligt FR förödande. ”Utan arbetskraft stannar företagen och utan företagen stannar Sverige”.
Kompetensbristen är som störst inom hantverksyrkena och där har Aleföretagaren, Mathias Mattsson, som driver plåtslagerifirman Pogab länge slagits för frågan. I fredags gästades han av bland andra riksdagsledamöterna Johanna Rantsi (M), Jennie Wernäng (M) och Paula Örn (S) samt Alepolitikerna Henrik Fogelklou (M) och Dennis Ljunggren (S).
– Jag talar för branschen i stort. Vi på Pogab har klarat oss bra och har en medelålder på 36 år. Så ser det inte ut hos våra kollegor. Det måste hända något nu. Ni måste inse allvaret, sa Mattsson och fortsatte:
– Hittills har vi klarat försörjningen av plåtslagare med hjälp av inhyrd arbetskraft från Östeuropa, men nu tjänar de mer och har närmare till Ukraina, där det av förklarliga skäl finns hur mycket jobb som helst. Vi måste ha en plan för hur vi ska utbilda våra egna hantverkare i framtiden, men det är bråttom. Vi har inte tid för fler utredningar. Nu, inte imorgon, krävs det konkreta åtgärder. Vi måste våga se lite mellan fingrarna och vara lite okonventionella.
Företagarna tog i samband med besöket hos Pogab tillfället i akt att konkretisera ett antal förslag till åtgärder för att göra det lättare för företag att hitta rätt kompetens, såväl lokalt som nationellt.
– Samverkan mellan skola och företag måste stärkas lokalt samtidigt som det bör vara obligatoriskt med APL (praktik) på samtliga gymnasieprogram. Vi anser också att arbetsförmedlingen ska reformeras och att sänkta arbetsgivaravgifter kan bidra till att fler vågar anställa, sa Pernilla Norlin, samhällspolitisk chef för Företagarna.
I diskussionen runt bordet fanns det en klar samsyn för att relationen mellan skola och näringsliv är avgörande.
– Vi miste ha ett bättre system för de ungdomar som inte kommer in på gymnasiet. De kanske inte måste läsa in grundskolan. Där det är möjligt är det bättre att slussa in dem i ett företag, menade oppostionsråd Dennis Ljunggren.
SYV måste förbättras
Riksdagsledamot Johanna Rantsi ansåg att SYV (studie- och yrkesvägledningen) måste förbättras.
– Jag tror inte alla ungdomar vet vad en plåtslagare gör.
Det var något Mathias Mattsson gillade.
– Kör hit dem. Hyr bussar och låt eleverna få komma hit så ska vi visa dem hur roligt det är att vara plåtslagare. Öppna upp skolan. Släpp in oss i slöjdsalarna. Ge oss en eller ett par lektioner så eleverna tidigt får upptäcka yrket. Jag har föreslagit det här i Ale, men inte en enda skola har nappat.
Från november till april har Pogab tagit emot 36 praktikanter/praoelever.
– För oss är det en självklarhet. Det är ett sätt att marknadsföra yrket, men jag tycker att det borde vara ett krav på alla företag som gör affärer med kommun, region eller staten. Om du inte tar ansvar för ett socialt hållbart samhälle får du inte ens vara med och räkna på jobben, sa Mattsson bestämt.
Han talade stundtals med allvarsam ton.
– Jag är orolig för vem som ska bygga våra skolor och sjukhus i framtiden? Vem ska laga taken som läcker?