Mathias Mattsson, entreprenör och plåtslagare i grunden, talade och vädjade om omedelbara åtgärder för kompetensbristen. För vem ska bygga skolor och sjukhus i Sverige när alla hantverkare från öst åkt hem för att återuppbygga Ukraina?
Mathias Mattsson driver plåtslagerifirman Pogab i Älvängen, men med hela Västsverige som arbetsplats. Det går bra, riktigt bra. Företaget omsätter 106 miljoner och har 47 anställda. Ändå är han inte nöjd. Tvärtom. Han är riktigt orolig, inte för sin egen del, utan för hantverksyrkena i allmänhet och plåtslageriyrket i synnerhet.
Det utbilads helt enkelt för få nya och intresset bland dagens ungdomar är svagt. Därför är han sedan flera år tillbaka djupt engagerad i frågan att vända trenden. Mathias lyckades till och med komma in i riksdagshuset förra året. Där lät han politiker få prova på hantverket. Syftet var så klart att lyfta upp frågan om kompetensbristen och behovet av åtgärder. Inte imorgon, utan nu.
I fredags gästades Pogab av tre riksdagsledamöter, Ales kommunalråd och representanter från Företagarna. Temat var kompetensförsörjning och därför var det förvånande att ingen från utbildningsförvaltningen, varken tjänstemän eller politiker, fanns på plats. Djupt olyckligt. Kompetensförsörjning är nämligen Mathias Mattssons paradgren och det var som vanligt ord och inga visor när plåtslagare Mattsson pratade.
Krisen på 90-talet när byggsektorn gick i kras fick som konsekvens att få valde ett hantverksyrke. En utveckling som har hållit i sig. Idag väljer få ungdomar att bli till exempel plåtslagare, snickare eller målare.
Det hänger sannolikt ihop med att barn ofta väljer att göra som andra gör. Har de inga förebilder som är hantverkare i sin omgivning väljer de en annan väg. Därför har Mathias Mattsson slagits för att få komma ut i skolorna. Han och hans kollegor vill möta eleverna redan i lågstadiet. De vill visa upp hur fantastiskt det är att kunna skapa med händerna. Väcka ett intresse för ett framtida jobb. Antalet skolor som har nappat är dessvärre lika med noll. Det budskapet skickade han med i tydlig riktning mot kommunalråden. Det är en fråga som borde vara möjlig att påverka lokalt.
Från första dagen som egen företagare har han också hållit dörren öppen för praktikanter och praoelever. Mattsson och Pogab utbildar idag fler plåtslagare än Bräckegymnasiet i Göteborg. Det är hans främsta rekryteringsbas, men Mathias vill att fler tar ansvar.
Den offentliga sektorn borde skriva in i sina upphandlingskrav att endast företag som medverkar till social hållbarhet får vara med. Det vill säga ställa krav på företagen att ta emot praktikanter och medverka till att ungdomar får chansen att upptäcka arbetslivet. Tufft för mindre företag, men sannolikt ett nödvändigt ont för att lösa kompetensförsörjningen på sikt – för vem ska bygga skolor och sjukhus i framtiden om vi inte hjälps åt att utbilda hantverkare?
Det rådde en tydlig samsyn bland politikerna som gästade Pogab, men frågan är om vad som händer nu? Talade Mattsson ännu en gång för döva öron?