BOHUS. Han brinner för att få andra människor att växa.
Som initiativtagare till Bohus IF:s friidrottssektion har Per Carlsson satt friidrott på Ales föreningskarta.
Det var en överväldigad tränare som i söndag utsågs till årets Vaken Ledare.
– Det var verkligen överraskande och inget jag haft en tanke på. Jag engagerar mig för barnens och ungdomarnas skull, för att så många som möjligt ska kunna träna friidrott och få känna den stora och starka glädjen som det ger. Utmärkelsen är ett erkännande för hela klubben att vi gör ett bra jobb.
Vad ska du göra med stipendiet på 4 000 kronor?
– Jag har en dröm om att åka till ett fattigare land, exempelvis Nigeria eller något annat afrikanskt land, som är framgångsrika inom friidrott, för att se hur de slussar in ungdomarna i idrotten, jobbar med träning och så vidare. Stipendiet skulle kunna vara ett bidrag till det.
Hur är du som tränare?
– Det är svårt att säga själv, men jag har fått en och samma kommentar från flera olika föräldrar; de säger att jag ser barnen, att de känner sig sedda och att jag bryr mig om var och en.
Vilken åldersgrupp tränar du?
– Den yngsta är 8 och den äldsta 19. Det är ett stort åldersspann och min erfarenhet sedan tidigare är att träna 14 år och uppåt, så det har varit en omställning. Jag har fått anpassa träningen till yngre åldrar och ändra vissa övningar, vilket har varit utvecklande för mig på ett positivt sätt. Kanske att det har bidragit till att man ser barnen och blir mer uppmärksam. Som tränare gäller det att vara lyhörd och lyssna på om barnen inte tycker att det är roligt, om det är för svårt eller om de vill lära sig mer. Där får man vara flexibel och kunna anpassa träningen.
Vad betyder det för dig när någon du tränar når framgångar?
– Det betyder otroligt mycket om någon lyckas med ett längdhopp eller en kulstötning, vare sig det är på träning eller tävling. Man får en euforisk känsla, ungefär som om det varit jag själv. När de skiner upp som solstrålar ger det mig energi.
Du har länge stridit för att anlägga en utomhusarena anpassad för friidrott vid Jennylunds idrottsplats, men ännu har inget beslut tagits. Kommer du att fortsätta driva frågan?
– Jag kommer aldrig att ge upp! Det kan ta tre år och det kan ta tio, det spelar ingen roll. En utomhusarena är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att utvecklas som friidrottsklubb. Risken är annars att vi tappar medlemmar som är 14 år och uppåt till andra klubbar. Nummer ett just nu är att få veta vad det skulle kosta att bygga en arena.