ALE. Påsken står för dörren och flera av våra duktiga kockar i kommunen delar med sig av smarriga tips inför långhelgen!
För många innebär påskhelgen gemensamma måltider och ett traditionsenligt påskbord. Hur du än väljer att fira påsk så har lokaltidningen pratat med några kockar i kommunen för att ge läsarna lite inspiration och tips.
”Påsksillen är värd något extra. Gör din egen marinad! Köp urvattnade sillfiléer. Blanda 1 dl majonnäs, 1/2 msk dijon senap, 1 tsk dragon och 1 pressad vitlöksklyfta i en skål. Dra ett varv på salt- och pepparkvarnen och vänd i sillen, låt dra i kylen i ett dygn”, tipsar Malin Hansson Eklund, på Kock-Malin i Älvängen.
Även Johanna Eklund, Mias Catering, delar med sig om ett enkelt tips till äggen.
”Gör något extra med ägghalvorna. En klick skagenröra med en dillkvist på är inte bara vackert, utan smakar dessutom väldigt gott”, säger hon.
Andreas Peterson, kökschef på Klädkällaren, tipsar om en grillad lammrostbiff med honungsky, vitlökspuré samt rostad potatis & jordärtsskocka.
”En god varmrätt som jag tycker passar mycket bra i påsk- och vårtider. Lammrostbiffen är en mycket mör, snabblagad och god styckdetalj som är relativt prisvärd och som ibland glöms bort när man ska välja i köttdisken. Har du möjlighet så välj gärna ett kött från en lokal uppfödare”, säger han.
Receptet till den grillade lammrostbiffen hittar du tillsammans med Marcus Gåveruds recept till Matjessilltårta längre ner på sidan.
Glad Påsk!
Recept från Marcus Gåverud, Gåveruds kök i Bohus.
Cirka 10-12 bitar.
Ingredienser
200 gram kavring
80 gram smält smör
200 gram finhackad matjessill
3 dl crème frâiche
2 tsk malen kummin
2 tsk malda fänkålsfrön
3 msk hackad dill
3 msk hackad gräslök
1 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
4 msk matjessillspad
3 gelatinblad
Garnering:
Finhackad kokt potatis, rödlök, dill och gräslök.
Gör så här:
1. Finhacka eller mixa kavringen. Smält smöret och blanda med brödet. Tryck ner blandningen i en form med löstagbar kant med ca: 24 cm i diameter. Ställ in i kylen i ca: 15 minuter tills blandningen har satt sig.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Finhacka dill, gräslök, matjessill och blanda ihop det i en bunke med crème frâiche, kummin, fänkålsfrön, salt & peppar.
3. Värm på matjessillspadet på låg värme och smält i gelatinbladen. Vänd sedan ner gelatinblandningen i bunken med övriga ingredienser och blanda väl. Häll sedan sillblandningen i formen med kavring och ställ in i kylen över natten eller minst 4 timmar för att stelna.
4. Ta ur matjessilltårtan och lägg upp på ett fat. Garnera med finhackad kokt potatis, rödlök, dill & gräslök.
Med honungssky, vitlökspuré samt rostad potatis & jordärtsskocka.
Recept från Andreas Petersson, Kökschef på Klädkällaren.
Recept för 4 portioner:
· Lammrostbiff 600g
· En kvist rosmarin
· En kvist citrontimjan
· Zest från en halv citron
· 2 vitlöksklyftor
· 2 msk olivolja
Gör så här:
· Hacka örterna och vitlöken, blanda med olivolja, rivet citronskal och låt köttet marinera i minst en timme, gärna så länge som ett dygn.
· Stek eller grilla köttet till önskad temperatur och salta. 56-58° för bästa resultat, 70° för genomstekt.
· Låt köttet vila 10min innan du skär i det.
Ingredienser rödvinsås:
· 1 st liten hackad gul lök
· 1 st hackad vitlöksklyfta
· 1 st liten stjälk selleri
· 1 st liten morot i små bitar
· 1 tsk tomatpuré
· Valfritt gott rödvin
· Kalvfond/buljong
· Sherryvinäger
· Honung
Gör så här:
· Fräs alla grönsaker i en kastrull till dom får lite färg, tillsätt tomatpuré och rosta den en stund. Slå på 4 dl rödvin, koka ner till halva mängden. Slå på 4 dl kalvfond. Koka ner igen till halva mängden.
· Sila av. Koka upp i ny kastrull. Smaksätt med salt, peppar, honung, och en skvätt sherryvinäger. Red ev. av med maizena utrört i lite vatten för tjockare konsistens.
Ingredienser vitlökspuré:
· 1 st hel vitlök
· Grädde
· Salt
· Citron
Gör så här:
· Skala en hel vitlök, stek klyftorna i smör till dom fått lite färg, täck med grädde och koka till de är mjuka. Sila av, spara grädden, mixa till slät, mjuk purékonsistens. Salta och tillsätt gärna några droppar citron.
Potatis & jordärtsskocka
· Potatis 600g
· Jordärtsskockan 300g
· 1 st kvist rosmarin
Gör så här:
· Tvätta och skrubba rotfrukterna, dela i mitten och rosta i ugn på 225° i cirka 20-25min med olivolja, hackad rosmarin, salt & peppar.