NÖDINGE. Socialdemokraterna i Ale har gjort första maj till en familjedag.
Hoppborg och ansiktsmålning granne med djupa tal om Europa och Ales framtid.
– Europa behöver en omstart med en helt annan politik och för det kärvs ett ändrat majoritetsläge. Den ändringen måste vi fixa i detta val, sa Olle Ludvigsson (S), huvudtalare på årets förstamajdemonstration på Ale Torg.
Den 25 maj är det val till Europaparlamentet. Olle Ludvigsson förbereder sig för en ny mandatperiod och för att vinna väljarnas kryss betonade han betydelsen av att använda rösträtten.
– Röstsedeln är ett avgörande verktyg för att motverka främlingsfientlighet skapa ordning på tillväxten, jobben, välfärden och den sociala sammanhållningen. Vi måste göra Europa rött igen.
Olle Ludvigsson fokuserade på tre områden i sitt tal. Nummer ett var att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden.
– I hela Europa har högermajoriteter riktat in sig på att decimera facken, försvaga kollektivavtalen, sänka lönerna och göra de otrygga anställningarna vanligare. Den svenska regeringen har hejat på och i flera avseenden försökt driva Sverige åt samma håll. Titta bara på regeringens agerande kring visstidsanställningarna. I strid mot EU-reglerna kräver regeringen att svenska arbetsgivare ska kunna stapla visstider på varandra hur länge som helst. Arbetstagare ska tvingas leva med osäkra visstider långa tidsperioder.
Fokusområde två var jämställdheten. Även detta understryker Ludvigsson är något den svenska regeringen har misslyckats med. Han menar att jämställdhetsutvecklingen har stått stilla i Sverige sedan alliansen tillträdde 2006 Andra länder har börjat springa förbi.
– Det är oroväckande. Fler kvinnor måste ges möjlighet att jobba mer. Idag är många fastlåsta i ofrivilliga deltider. Andra begränsas av bristfällig barn- och äldreomsorg.Lönegapet mellan män och kvinnor måste bort. Att kvinnor fortfarande får mindre betalt för samma jobb är en direkt pinsam kvarleva från det förgångna.
Det som dock skrämmer Ludvigsson mest är den höga ungdomsarbetslösheten, inte bara i Sverige, utan även i EU.
– Ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast på skyhöga nivåer. I EU finns 5,5 miljoner arbetslösa ungdomar. I Sverige omkring 160 000, långt sämre än i jämförbara EU-länder. Vi måste dra i handbromsen. Vi måste ta tag i problemet och vi måste göra det snabbt. Europa är på väg att förlora en ungdomsgeneration. Med bättre utbildning kan arbetslösa ungdomar bygga den kompetens som krävs för att ta de jobb som finns, menade Ludvigsson.
Ungdomsarbetslösheten
Oppositionsråd Paula Örn (S) ägnade en stor del av sitt tal åt årets förstamajparoll; Ingen ung utan jobb!
– Vi socialdemokrater sa redan i höstas att de pengar som finns tillgängliga i år för särskilda insatser skulle användas till att bekämpa ungdomsarbetslösheten. För varje ung som tappar framtidstron under månad efter månad av arbetslöshet är en ovärderlig förlust för vårt samhälle. Vi socialdemokrater ville satsa 8 miljoner på att utveckla vårt arbete och för att ingen ung i Ale skulle vara utan jobb eller utbildning. I Ale har vi dubbelt så hög ungdomsarbetslöshet som i Kungälv och det kan väl aldrig vara okej? Vi i Ale kan bättre än så!
Hon tog också tillfället i akt att pekar på ett antal svikna vallöften som hon anser att den moderatledda alliansen i Ale gjort sig skyldig till.
– De skulle öppna tre nya ungdomsgårdar, det skulle bli sju totalt. Resultatet är att de lyckats stänga en så att vi nu bara har tre kvar. Man lovade ”ytterligare en personal per avdelning” i vården. Personaltätheten är samma som när de tillträdde och jag tror inte den personal som i förra veckan gav oss politiker ett desperat protestbrev om situationen på Vikadamm efter moderatledningens stängningar av korttidsenhet och rehab känner att det vallöftet är infriat heller, sa Paula Örn innan hon avrundade med en förhoppning om förändring.
– Vi hoppas och tror att aleborna inte går på alliansens tomma löften ännu en gång utan istället röstar för ett framtidens Ale där våra äldre får hemlagad mat, våra unga sommarjobb och utbildning och där det finns fler lärare i våra skolor.