Riksdagsledamot praktiserade på Systembolaget i Nödinge

NÖDINGE. En del kunder höjde förmodligen på ögonbrynen när de besökte Systembolaget på Ale Torg i fredags förmiddag. I en av kassorna satt riksdagsledamot Christina Oskarsson (S) och tog betalt. – En lärorik och intressant praktik, konstaterade Oskarsson som hade god hjälp av butikschef Harry Saarinen.

Harry Saarinen, butikschef på Systembolaget Ale Torg, introducerar sin praktikant i arbetet bakom kassan, riksdagsledamot Christina Oskarsson (S).

Harry Saarinen, butikschef på Systembolaget Ale Torg, introducerar sin praktikant i arbetet bakom kassan, riksdagsledamot Christina Oskarsson (S).

NÖDINGE. En del kunder höjde förmodligen på ögonbrynen när de besökte Systembolaget på Ale Torg i fredags förmiddag.
I en av kassorna satt riksdagsledamot Christina Oskarsson (S) och tog betalt.
– En lärorik och intressant praktik, konstaterade Oskarsson som hade god hjälp av butikschef Harry Saarinen.

Fredagens praktik pågick under två timmar. Efter ett inledande samtal med Harry Saarinen och Lennart Agén, press- och informationschef på Systembolaget, blev det dags för Christina Oskarsson att byta om och ta på sig Systembolagets kompletta mundering.
– Syftet med att erbjuda vissa utvalda riksdagsledamöter praktik i Systembolagets butiker är att ge vår uppdragsgivare ökad kunskap och erfarenhet av hur vi arbetar med ansvarsfull alkoholförsäljning och noggrann ålderskontroll, förklarar Lennart Agén.
– Vi vill dela med oss av den vardag som vår personal upplever. Det är trots allt politikerna som har verktygen att påverka Systembolagets förutsättningar. Mer kunskap innebär också kloka beslut, säger Agén.

Christina Oskarsson är, tillsammans med två borgerliga kollegor, vald som lekmannarevisor för Systembolaget.
– Jag tycker att det här ska bli jättespännande och det var i egenskap av lekmannarevisor som jag tog initiativet till att få praktisera, för att på ett bättre sätt kunna utföra mitt uppdrag. Det här blir något annat än att bara läsa siffror och delårsrapporter, sade Christina Oskarsson inför tjänstgöringen på Ale Torg.

Legitimationskontroll
Systembolaget har idag 418 butiker runtom i landet och därtill 520 ombud. Varje år görs närmare 6 000 tester som säkerställer att butikerna genomför legitimationskontroller enligt gällande praxis.
– Det är så kallade vanliga kunder mellan 20-25 år som utför testerna. Utfallet ligger på 94 procent vilket är en väldigt bra siffra. Direktivet är att Systembolagets personal ska kräva legitimation på alla kunder som är 25 år eller yngre, berättar Lennart Agén.
– I Nödinge har det inte varit en enda anmärkning under de tre senaste åren som legitimationstesterna genomförts, betonar Harry Saarinen.

Debatten om att öl och vin borde finnas tillgängligt i dagligvaruhandeln hörs inte lika ofta nu som för några år sedan. En nyligen gjord opinionsundersökning visar att sju av tio är nöjda med Systembolaget och anser att försäljning på exempelvis Ica och Konsum vore överflödigt.
– Det är en bekräftelse på att vi har en bra service och ett bra sortiment. Service och ett tydligt ansvar präglar vårt dagliga arbete, säger Lennart Agén.

Vad efterfrågas mest i er butik på Ale Torg?
– Det tillfälliga sortimentet som byts ut fyra gånger per år är väldigt populärt. Då får vi in vissa småpartier, exempelvis udda öl- och vinsorter, som folk köar för. Vi märker också av ett ökat intresse för våra alkoholfria produkter, säger Harry Saarinen.

Efter en kort introduktion var det dags för Christina Oskarsson att ta plats bakom kassan och expediera kunderna. Harry Saarinen var hela tiden behjälplig om något skulle strula, men ganska snart hade Christina fått kläm på kassaapparaten, kortsystem och så vidare.
– Det här var roligt och jag förstår Harry som tycker att kontakten med kunderna och övrig butikspersonal är det bästa med jobbet. Jag har fått en bra inblick i hur arbetet på Systembolaget fungerar i praktiken, avslutar Christina Oskarsson.

Mer från övrigt

Fredrik är Sveriges chilikung

Allt började för cirka tio år sedan. Det var då…

Stark gemenskap hos scouterna

Varje onsdag är det full aktivitet i Guntorp. Scoutkåren som…


LNIK är laget i Christians hjärta

Solen skymtar fram mellan de till synes tjocka molnen och…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…