BOHUS. Det blev deltagarrekord när frukostmötet för pigga företagare arrangerades hos Klädkällaren i Stora Viken.
Satsningen har skapat stor nyfikenhet hos både kollegor och konkurrenter.
– Jag hoppas vi ska tillföra något till kommunen som har varit fantastisk att samarbeta med, säger vd Peter Lindberg.
130 företagare, politiker och kommunala tjänstemän trängdes om utrymmet. Tur då att Klädkällaren inte har snålat med kvadratmeter.
– Varuhuset blir dubbelt så stort som vårt nuvarande, cirka 7000 kvm säljyta. Vi har minskat vårt lager och försöker ha så mycket som möjligt ute i butiken. Samtidigt breddar vi nu vårt sortiment, bland annat har vi tagit in lite skoj för ”gubbarna”, verktyg, gräsklippare och dylikt, berättar Peter Lindberg.
Etableringen i Stora Viken har redan inneburit tio nya arbetstillfällen.
– Vi hade 600 sökande till dessa tjänster så intresset är positivt. Förhoppningsvis får vi den utveckling vi hoppats på och då kommer vi att behöva utöka med mer personal.
Det var 2003 som Klädkällaren efter att ha fått nobben av stadsbyggnadskontoret i Göteborg för en utbyggnad i Hjällbo bestämde sig för att förvärva fastigheten i Stora Viken. Exakt tio år senare är bygget klart. Totalt är detaljplanen på 70 000 kvm med en godkänd byggrätt på 30 000 kvm. 10 000 kvm har nu exploaterats.
– Det har tagit sin tid, men vi ville först och främst att vägen skulle bli klar innan vi flyttade verksamheten. Det tror jag ni som har levt under vägutbyggnaden har förståelse för, säger Lindberg.
Under två veckor har Klädkällaren haft stängt butiken i Hjällbo för att flytta allt till Stora Viken. Ett spännande moment som gick över förväntan.
– Med bra medarbetare, lojala leverantörer som ställer upp är mycket vunnet. Det är en stor satsning vi gör, men vår strategi har varit att klara driften av det nya varuhuset med samma omsättning som vi har idag.
Efter detta positiva och energigivande föredrag var det dags för en motvikt. Arbetsförmedlingens konjunkturanalytiker i Västra Götaland, Sara Andersson, gav en allt annat än ljus framtidsbild.
– Vi har dålig fart i ekonomin just nu och tillväxten är mycket låg. Arbetslösheten kommer tyvärr att öka. Vi får räkna med att sysselssättningen minskar med 40 000 tjänster under 2013-2014. Arbetslösheten beräknas stanna på 8,5% nästa år, avslöjade hon.
Det som kan förändra bilden 2014 är det faktum att det är ett valår.
– Anders Borg kanske lättar lite på plånboken och det kan ge konjunkturen en knuff i rätt riktning.
Att det kommer bättre tider var hon noga med att betona, frågan är bara när det vänder. Redan idag finns det dock bristyrken.
– Inom data och IT efterfrågas kompetens, likaså inom sjukvården. Tuffast just nu är det inom byggsektorn, även tillverkningsindustrin har det svårt, menade Sara Andersson men underströk att det finns undantag.
– Ja vi har gott om lediga hantverkare, men konstigt nog nästan inga plåtslagare. Även anläggare kommer att behövas när det Västsvenska paketet ska genomföras.
Med beskedet om att den svenska ekonomin och konjunkturen återhämtar sig ytterst långsamt kände Jonas Kewenter på BS Elcontrol att det behövdes en insats.
– Vi kan faktiskt hjälpa till. Om alla vi som sitter här idag går hem och gör en av de investeringar som vi har skjutit på framtiden skulle det vara en god gärning. Låt oss säga att vi köper något till företaget för 10 000 kronor. Bara vi som är här skulle då omsätta mer än 1 miljon kronor. Det är det Sverige behöver!