Svenska Elektrikerförbundet stämmer Ale Elförening

ALAFORS. Svenska Elektrikerförbundet stämmer Ale Elförening för att ha avskedat elektrikern Peter Andersson utan giltiga skäl. Skadeståndskravet är på totalt 750 000 kronor plus utebliven lön. – Det är en enig företagsledning som har tagit beslutet och vi har underlag för åtgärden. Ärendet får nu avgöras i Arbetsdomstolen, säger vd Stefan Brandt.

ALAFORS. Svenska Elektrikerförbundet stämmer Ale Elförening för att ha avskedat elektrikern Peter Andersson utan giltiga skäl.
Skadeståndskravet är på totalt 750 000 kronor plus utebliven lön.
– Det är en enig företagsledning som har tagit beslutet och vi har underlag för åtgärden. Ärendet får nu avgöras i Arbetsdomstolen, säger vd Stefan Brandt.

Det var den 2 oktober i år som Peter Andersson kallades in och fick besked om att ledningen för Ale El tagit beslut om att avskeda honom. Skälen som har angivits är att han systematiskt, helt eller delvis, ska ha lämnat felaktiga tidsrapporter. Detta i kombination med att han är deltidsbrandman på Bohus Räddningstjänstförbund medförde att han vid ett flertal tillfällen ska ha fått dubbel ersättning.

– Det har självklart skett misstag, men i de flesta fall kan jag bevisa motsatsen. Det kan ibland vara svårt eftersom Räddningstjänsten betalar för påbörjad timme och loggar jag in på Ale El under samma timme blir det ett dilemma, men det är inget nytt. Jag har alltid jobbat in den tiden, det är en fråga om förtroende, säger han.

Tvisten handlar också om att Peter Andersson ska ha haft betalt för beredskapstid både hos Räddningstjänsten och Ale El under samma tidsperiod.
– Att du får dubbel beredskapsersättning kan absolut ske, men när det händer har vi alltid gjort så kallade kompis-byten. Jag kan ju omöjligt ha beredskap för två olika arbetsgivare. Det löser vi internt mellan varandra och det framgår tydligt av Räddningstjänstens utryckningsrapporter om jag har varit med eller inte. Jag har också ett avvikelseavtal som ger mig rätt till 40 timmars frånvaro från Räddningstjänsten med bibehållen beredskapsersättning. Detta för att kunna vara Ale El till hjälp, förklarar Peter Andersson.

Den tidigare arbetsgivaren Ale Elförening är inte lika övertygad.
– Nej, vi har stämt av villkoren och de förutsättningar som råder genom flera samtal med Räddningstjänsten. Vi gör en helt annan bedömning och hela ärendet har vi diskuterat med våra jurister som ger oss stöd för vårt agerande, menar Stefan Brandt.

Peter Andersson hävdar att det främsta skälet till uppsägningen är hans fackliga engagemang. Sedan flera år tillbaka är han klubbordförande för Svenska Elektrikerförbundet.

Haft duster

– Jag är helt säker på att det är roten till avskedet. Vi har haft våra duster och jag har fått företräda medlemmarna i många olika ekonomiska frågor. Jag har blivit obekväm eftersom jag ifrågasätter när det krävs. Det är helt uppenbart att ledningen har viljat bli av med just mig, säger han.

Ale El vill med respekt för integriteten och med hänsyn till att det är ett enskilt personalärende inte diskutera detaljer för avskedet i media, men Stefan Brand understryker att de förmåner som personalen har är betydligt bättre än i branschen som helhet.
– Att vi har 0% personalomsättning de tre senaste åren, undantaget pensionsavgångar, tyder på att vi är en bra arbetsgivare. Avskedet har absolut ingenting med den anställdes fackliga engagemang att göra. Vi har och har alltid haft en bra dialog med de fackliga företrädarna.

Under veckan som gick spekulerades det flitigt på sociala medier, där många ifrågasatte Ale Elförenings agerande.
– Det är inte konstigt att en händelse som denna skapar ryktesspridning, men det är olyckligt och skapar en orolig arbetsmiljö hos oss. Nu hoppas jag att alla parter kan respektera att processen är igång och att Arbetsdomstolen kommer att pröva ärendet under nästa år. Vi tänker inte presentera vår bevisning i media, det är fel forum, avslutar Stefan Brandt.

PER-ANDERS KLÖVERSJÖ

Mer från övrigt

Lyckad premiär på Café Torpet

Flera högklassiga soloartister och grupper kommer på besök till Café…

Tung poängförlust i slutet

Det var så nära en sagoöppning man kan komma när…

Äventyret lockade hundratals scouter

I helgen arrangerades tävlingen Äventyret av Göteborgs scoutdistrikt vid Bohus…

”Vi blir hårt straffade just nu”

Nykomlingen Ahlafors IF var bottentippat av expertisen, men började säsongen…

Senaste nytt

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…