NÖDINGE. I fredags hade både Ale och Lilla Edet all anledning att fira.
Efter tre års hårt arbete har kommunerna utsetts till lokalt certifierade Vård- och omsorgscollege, som innebär ett förbättrat samarbete mellan utbildning och arbete.
Stämningen var minst sagt högtidlig när Joakim Östling, verksamhetschef för utbildning i Ale kommun, mottog diplomet av Lena Hansson från Nationella rådet.
På plats i Ale gymnasiums musiksal fanns många representanter från sektor arbete, trygghet och omsorg. Alla har de arbetat hårt för att bemöta kvalitetskraven, ett arbete som resulterat i att Ale och Lilla Edet nu utsetts till lokalt certifierade Vård- och omsorgscollege.
Bland åhörarna fanns även politiker, lärare och elever från Vård- och omsorgsprogrammet. Dessutom höjde musikelever stämningen ytterligare med egenskrivna akustiska låtar.
För tre år sedan blev Göteborgsregionens kommunalförbund – GR certifierade som VO-regioncollege och därefter har kommunerna kunnat ansöka om att bli lokalt certifierade. Ale och Lilla Edet ansökte och arbetade tillsammans och i fredags gick de i mål.
Behovet växer
Bakgrunden är att behovet av mer personal inom vården ökar ständigt. Inom sektorn står man inför ett generationsbyte där en tredjedel av arbetskraften är på väg att lämna arbetslivet med värdefulla kunskaper.
Utbyggnaden av infrastrukturen bidrar till befolkningsökning och därmed är man direkt beroende av att fler ska välja att arbeta inom vården.
Sirpa Niemi, verksamhetschef för funktionshinder i Ale kommun, har ingått i den lokala styrgruppen. Hon betonade vikten av certifieringen.
– Det är en kvalitetssäkring som ses som mycket meriterande hos arbetsgivare. Kanske har vi i kommunen varit dåliga på att marknadsföra jobben inom vård och omsorg tidigare, men det ska vi ändra på. Syftet med Vård- och omsorgscollege är också att skapa karriärvägar och möjligheter till kompetensutveckling.