NOL. Skadegörelsen i Nol i slutet av februari rörde upp känslorna hos allmänheten, men även politiken reagerade kraftfullt.
Slutnotan för glaskrosset vid Gallåsvägen blev cirka 600 000 kronor.
Samverkan mellan olika myndigheter ska förebygga att liknande sabotage inte händer igen.
Polisen, Nobina, Trafikverket samt representanter från olika kommunala förvaltningar har träffats vid ett par tillfällen sedan den omfattande skadegörelsen i Nol.
– Vi vill visa upp en enad front och samtidigt markera att det som skedde inte är okej, förklarar Lotti Klug, brotts- och säkerhetshandläggare i Ale kommun.
Väder- och bullerskydd för ett värde av cirka 600 000 förstördes i samband med skadegörelsen i Nol. Hållplatsen fick snabbt nya glas, däremot har det dragit ut på tiden när det gäller iordningställandet av bullerskyddet längs E45.
– Dessa glas tillverkas i Kina och det är lång leveranstid. Det är förklaringen till varför man inte kunde färdigställa hela området med detsamma, säger Lotti.
Varför inte ha träplank som bullerskydd istället för glas?
– Vi vill kunna visa upp Ale som en fin och attraktiv kommun att bo i. Trafikmiljön blir dessutom avsevärt mycket trevligare och det påverkar även olycksstatistiken, säger Annika Gripencreutz, säkerhetstekniker i Ale kommun.
Röster har också höjts för andra typ av väderskydd vid hållplatser, men inte heller här kommer glaset att bytas bort till förmån för något annat material.
– Plexiglas nämns ofta som ett alternativ, men på detta material är det svårt att få bort klotter och det blir väldigt lätt repat. När ett plexiglas går sönder blir det också ett vapen som kan orsaka stor skada om det hamnar i orätta händer, säger Anders Jonsson på Nobina.
– Glaset har också den fördelen att det är lätt för våra förare att se in i väderskyddet och uppmärksamma nya resenärer. Västtrafiks policy är att man snarast möjligt efter en skadegörelse ska ha en entreprenör på plats som snyggar upp och gör det fint.
Någon misstänkt för skadegörelsen i Nol har inte polismyndigheten. Det kom in två anonyma tips ganska snart efter förödelsen, men tyvärr var det till privatpersoner och inte direkt till ordningsmakten.
– Vi vädjar till allmänheten att man ringer Polisen 114 14 om man har gjort iakttagelser i samband med en brottslig handling. Vi har förmodligen ett antal följdfrågor som kan vara viktiga i sammanhanget. Vi har en strategi som vi jobbar efter och alla tips lagras i en databank. Till slut kanske vi kan lägga ett pussel som ger resultat, säger polisman Roger Sönnervik Johansson.
– Skadegörelse av den här sorten är ett typiskt ungdomsbrott. Det är ett prioriterat ärende, men vi måste ha allmänhetens hjälp för att kunna komma vidare med fallet, betonar Roger.
Lotti Klug efterlyser fler vuxna ute i samhällena, som tillsammans agerar brottsförebyggande.
– Det är det bästa sättet. Vi måste hjälpas åt för att liknande händelser inte ska inträffa igen. Att skapa relationer med ungdomarna är oerhört viktigt och här jobbar kommunen på bred front, bland annat med Vakna, SSPF, Mötesplats Ungdom, Påverkanstorget och Ungdomsfullmäktige för att nämna några exempel.
– Om vi bortser från den tråkiga incidenten i Nol har faktiskt skadegörelsen på kommunala fastigheter sjunkit markant. 2009 uppgick kostnaden till 4,5 miljoner kronor att jämföras med fjolårets siffra på 500 000 kronor, avslutar Annika Gripencreutz.