NÖDINGE. Enligt Framtid i Ale sväller kommunstyrelsens förvaltning och partiet tvivlar starkt på att alebornas skattepengar går till rätt saker. Inför 2019 planerar FiA ett rejält omtag.
– Vi vill starta om Ale kommun från ett blankt papper och se till att all kärnverksamhet först får de resurser som behövs, sen får vi se om det blir något kvar, säger partiledare Tyrone Hansson.
Efter kravet om att dra tillbaka sparkravet på Utbildningsnämnden kastades Framtid i Ale ut ur budgetsamarbetet med alliansen. Partiet bestämde sig därför att inte lägga något eget budgetförslag för 2018.
– Vi hade självklart kunnat göra som övriga partier, skrivit under tjänstemännens handlingar och justerat några siffror, men vi tycker inte att det är så politiken ska arbeta. Som folkvalda är det vi som ska sätta agendan och peka ut vägen. Tjänstemännen ska verkställa alebornas önskemål. I samtal med fackförbund, personal och alebor har vi fått tydliga signaler om att det krävs ett större omtag i Ale kommun. Vi föreslår därför att kommunen bokstavligt talat läggs ner och att vi startar om från ett blankt papper. Vi vill gå tillbaka till grunden. Varför bildade vi kommuner? Vilka syften skulle först och främst tillgodoses? Det har spårat ur och därför räcker inte pengarna till skolan och vården. Vi ska göra en kraftfull genomlysning och hämta hem pengarna igen, säger Tyrone Hansson och partikamrat Rolf Engström fyller i:
– Det är knappast aleborna som har valt att anställa strateger, statistiker och analytiker till förbannelse, i samma stund som elevassistenter och förskolelärare går hem. Vi tror att mellan 10- 20% av kommunens budget går till onödig verksamhet som egentligen inte är aleborna till gagn. Det är framför allt kommunstyrelsens förvaltning som har svällt.
Skolöverenskommelsen har Framtid i Ale kritiserat hårt under våren. Nu menar de att partiet är ensamt kvar i överenskommelsen.
– Ja, syftet med överenskommelsen var att skydda skolans förutsättningar att bedriva en verksamhet av hög kvalitet. Det var elevernas och personalens villkor som skulle sättas i främsta rummet, men så fort det blev lite tuffare tider åkte hyveln fram. Vi vidhåller att inte spara i skolan och därmed är det bara vi som står fast vid överenskommelsen, markerar Tyrone Hansson.
Förutom skolan kommer personalpolitiken vara under luppen fram till valet 2018.
– Signalerna vi får är inte bra. Det finns en rädsla att prata om sin situation på arbetsplatsen. Det talas om illojalitet och repressalier. Jag känner olust när jag hör det här. Vi måste se över ledarskapet i hela kommunen, säger Rolf Engström.
Det tredje fokusområdet blir tryggheten, men några konkreta åtgärder eller förändringar är inte framme än.
– Det är ett stort ämne, men ska genomsyra allt i hela vårt partiprogram. Du ska känna dig trygg när du söker bygglov, åker med pendeln eller går till skolan. Det ska helt enkelt vara tryggt att leva i Ale kommun, säger Jonas Molin.
Precis som övriga partier konstaterar Framtid i Ale att kommunen expanderar kraftigt. Det är i grunden positivt anser partiet, men det krävs en mer långsiktig plan för att bibehålla tillväxten.
– Vi måste börja titta österut. Det går inte att bygga allt kring väg och järnväg. Vi måste skyndsamt planera för att växa åt andra hållet. Det är svårt att bromsa nu, men tillväxttakten borde inte vara högre än 1% för att samhällsekonomin ska hänga med, säger Rolf Engström.
Framtid i Ale andas optimism inför nästa valrörelse. När partiet presenterar sina framtidstankar finns en ny medlem med runt bordet.
– Jag har tröttnat på att bara knyta näven i byxfickan. Nu vill jag försöka vara med och påverka. Det känns skönt att slippa välja en partifärg, utan istället ägna full kraft åt konkreta förändringar och förbättringar för verksamheterna i Ale, säger My Bardin Björkman, Älvängen.