Dennis Ljunggren och Johnny Sundling får Socialdemokraternas viktigaste uppdrag.  Valberedningen föreslår Dennis till kommunalrådskandidat och Johnny till partiets ordförande i Ale.
Dennis Ljunggren och Johnny Sundling får Socialdemokraternas viktigaste uppdrag. Valberedningen föreslår Dennis till kommunalrådskandidat och Johnny till partiets ordförande i Ale.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/03/v1122-dennis-ljunggren-copy-scaled.jpg

De ska leda Socialdemokraterna framåt

NÖDINGE. Fyra kandidater har blivit en.
När Socialdemokraterna i Ale presenterar partiets toppnamn är det en enig valberedning som står bakom Dennis Ljunggren.
– Det känns helt fantastiskt och med över 30 års erfarenhet av lokalpolitiken känner jag mig trygg med att axla rollen, säger han.

Efter flera år av interna stridigheter har Socialdemokraterna i Ale läkt samman. När partiet håller årsmöte till helgen förväntas det inte bli lika dramatiskt som när Monica Samuelsson valdes 2018. En av kandidaterna som förlorade en jämn omröstning var Dennis Ljunggren.

– Det är ingen hemlighet att jag tog den förlusten väldigt hårt, men Monica var snabb med att värva in mig i sitt lag och det har fungerat bra. När partiet ställde frågan inför kommande mandatperiod visade jag först inget intresse för kommunalrådsposten, trots att jag innerst inne ville kandidera. Under sommaren kom jag fram till att ”om nu jobbet är ledigt är man en idiot som inte söker”. Jag bestämde mig för att kandidera och valberedningen hade därmed fyra namn att diskutera, berättar Dennis Ljunggren.

Under hösten har det således varit en lång och ganska öppen process kring frågan. Den ena intervjun har avlöst den andra.

– Stort beröm till valberedningen som har drivit processen, förankrat och utvärderat allt som framkommit. Till sist har man landat i ett förslag till beslut som alla står bakom. Så vitt vi vet kommer det inte finnas något mer förslag när årsmötet antar kommunfullmäktigelistan på lördag, säger Johnny Sundling som själv kommer att föreslås efterträda Jim Aleberg som ordförande i Ale Arbetarekommun.

– Ett fint men krävande uppdrag som kommer att ta en del tid, men jag känner mig motiverad och efter att ha lämnat mina tränaruppdrag i fotbollen finns det utrymme för detta. Både Dennis och jag känner nu att partiet har en rörelse framåt. Vi fokuserar på rätt saker och vill åstadkomma bra saker, säger Sundling.

Dennis Ljunggren har en lång gedigen karriär som politiker i Ale. Han var blott 18 år gammal när han valdes in i Nödinge kommundelsnämnd som han sex år senare fick förtroendet att leda som ordförande. Uppdragen har sedan avlöst varandra med ett undantag på knappt två år när jobbet tvingade honom till ett uppehåll.

– Det är många år nu, men jag känner ändå att det finns ett starkt driv kvar. Frågorna ändrar både innehåll och karaktär. Det är ständigt nya utmaningar. Uppdraget som kommunalråd, oavsett det blir i majoritet eller opposition, är mer övergripande och handlar mer om att leda ett lag. Jag har suttit i alla nämnder utom Samhällsbyggnads- och Servicenämnden. Jag hoppas att det gör det lättare för mig att stötta mina kollegor, säger Dennis.

Han tycker det är lite tidigt att prata om konkreta och prioriterade frågor, men han gör ingen hemlighet av att han är bekymrad av den handlingsförlamning som präglat en del ärenden. Här nämns bland andra kommunhuset och utbyggnaden av Aroseniusskolan i Älvängen.

– Kommunhuset i Nödinge är ett kommunalt misslyckande. Vi tog beslut i kommunfullmäktige 2015 sedan dess har det i princip inte hänt någonting. Aroseniusskolan tog vi beslut om i Utbildningsnämnden. Den skulle vara ombyggd och utbyggd 2019, men jag tror inte ens man kommit till ritbordet. Under den senaste mandatperioden har Koalitionen inte antagit en enda detaljplan för nya skolor och förskolor trots befolkningstillväxten. Det krävs ett nytt ledarskap, säger Dennis Ljunggren.

Socialdemokraterna ser fram mot årets valrörelse. I samband med 1 maj går startskottet.

– Vårt främsta kampanjverktyg kommer att vara dörrknackning. Vi kommer att göra allt för att prata med så många som möjligt, lovar Johnny Sundling.

Mer från politik

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

”Nu är det politik dygnets alla timmar”

Vi möter Frej Dristig på hans kontor i kommunhuset. Det…

Oppositionen ville satsa på skolan

Det är dämpade miner runt bordet när oppositionspartierna Socialdemokraterna och…

Fyra miljarder i framtida investeringar

Befolkningsökningen har kommit av sig i Ale kommun, men investeringsbudgeten…

Senaste nytt

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Discgolffest i Uspastorp

Ale Disc Golf Center stod som värd för Amatör-SM i…

Ale Disc Golf Center får leaderstöd

Genom det beviljade projektet kommer Ale Disc Golf Center att…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…