Dennis Ljunggren och Johnny Sundling får Socialdemokraternas viktigaste uppdrag.  Valberedningen föreslår Dennis till kommunalrådskandidat och Johnny till partiets ordförande i Ale.
Dennis Ljunggren och Johnny Sundling får Socialdemokraternas viktigaste uppdrag. Valberedningen föreslår Dennis till kommunalrådskandidat och Johnny till partiets ordförande i Ale.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/03/v1122-dennis-ljunggren-copy-scaled.jpg

De ska leda Socialdemokraterna framåt

NÖDINGE. Fyra kandidater har blivit en.
När Socialdemokraterna i Ale presenterar partiets toppnamn är det en enig valberedning som står bakom Dennis Ljunggren.
– Det känns helt fantastiskt och med över 30 års erfarenhet av lokalpolitiken känner jag mig trygg med att axla rollen, säger han.

Efter flera år av interna stridigheter har Socialdemokraterna i Ale läkt samman. När partiet håller årsmöte till helgen förväntas det inte bli lika dramatiskt som när Monica Samuelsson valdes 2018. En av kandidaterna som förlorade en jämn omröstning var Dennis Ljunggren.

– Det är ingen hemlighet att jag tog den förlusten väldigt hårt, men Monica var snabb med att värva in mig i sitt lag och det har fungerat bra. När partiet ställde frågan inför kommande mandatperiod visade jag först inget intresse för kommunalrådsposten, trots att jag innerst inne ville kandidera. Under sommaren kom jag fram till att ”om nu jobbet är ledigt är man en idiot som inte söker”. Jag bestämde mig för att kandidera och valberedningen hade därmed fyra namn att diskutera, berättar Dennis Ljunggren.

Under hösten har det således varit en lång och ganska öppen process kring frågan. Den ena intervjun har avlöst den andra.

– Stort beröm till valberedningen som har drivit processen, förankrat och utvärderat allt som framkommit. Till sist har man landat i ett förslag till beslut som alla står bakom. Så vitt vi vet kommer det inte finnas något mer förslag när årsmötet antar kommunfullmäktigelistan på lördag, säger Johnny Sundling som själv kommer att föreslås efterträda Jim Aleberg som ordförande i Ale Arbetarekommun.

– Ett fint men krävande uppdrag som kommer att ta en del tid, men jag känner mig motiverad och efter att ha lämnat mina tränaruppdrag i fotbollen finns det utrymme för detta. Både Dennis och jag känner nu att partiet har en rörelse framåt. Vi fokuserar på rätt saker och vill åstadkomma bra saker, säger Sundling.

Dennis Ljunggren har en lång gedigen karriär som politiker i Ale. Han var blott 18 år gammal när han valdes in i Nödinge kommundelsnämnd som han sex år senare fick förtroendet att leda som ordförande. Uppdragen har sedan avlöst varandra med ett undantag på knappt två år när jobbet tvingade honom till ett uppehåll.

– Det är många år nu, men jag känner ändå att det finns ett starkt driv kvar. Frågorna ändrar både innehåll och karaktär. Det är ständigt nya utmaningar. Uppdraget som kommunalråd, oavsett det blir i majoritet eller opposition, är mer övergripande och handlar mer om att leda ett lag. Jag har suttit i alla nämnder utom Samhällsbyggnads- och Servicenämnden. Jag hoppas att det gör det lättare för mig att stötta mina kollegor, säger Dennis.

Han tycker det är lite tidigt att prata om konkreta och prioriterade frågor, men han gör ingen hemlighet av att han är bekymrad av den handlingsförlamning som präglat en del ärenden. Här nämns bland andra kommunhuset och utbyggnaden av Aroseniusskolan i Älvängen.

– Kommunhuset i Nödinge är ett kommunalt misslyckande. Vi tog beslut i kommunfullmäktige 2015 sedan dess har det i princip inte hänt någonting. Aroseniusskolan tog vi beslut om i Utbildningsnämnden. Den skulle vara ombyggd och utbyggd 2019, men jag tror inte ens man kommit till ritbordet. Under den senaste mandatperioden har Koalitionen inte antagit en enda detaljplan för nya skolor och förskolor trots befolkningstillväxten. Det krävs ett nytt ledarskap, säger Dennis Ljunggren.

Socialdemokraterna ser fram mot årets valrörelse. I samband med 1 maj går startskottet.

– Vårt främsta kampanjverktyg kommer att vara dörrknackning. Vi kommer att göra allt för att prata med så många som möjligt, lovar Johnny Sundling.

Mer från politik

De ska styra Ale kommuns nämnder

I måndags valde kommunfullmäktige presidier till kärnverksamhetens största nämnder. Majoritetens…

Kommunstyrelsen tar över kultur- och fritidsnämnden

Den nya politiska ledningen, Ale-samverkan, deklarerade tidigt att de avsåg…

Rödgrönt styre i regionen

Regionfullmäktige klubbade på tisdagen ett nytt styre för Västra Götalandsregionen.…

Oppositionen kritisk när den politiska organisationen ritas om

Antalet politiska uppdrag och ledamöter i nämnderna minskas i Ale.…

Senaste nytt

Branta backar prioriteras

Gång- och cykelvägar till hållplatser, resecentrum, kommunala anläggningar och parkeringar…

”Tuffa tider på riktigt”

Arturo Arques är en uppskattad föredragshållare som gästat Ale kommuns…

Susanne hjälper de fattigaste

Det startade med att Susanne Bohman började dela ut kläder…

SM nästa för Daniella 

Daniella Susa har alltid tyckt om att idrotta och för…

Snabb ökning av corona

Under vecka 48 konstaterades totalt 806 fall, vilket går att…

AIF-duo provspelar med GAIS

Två av dem är Chisomnazu Chika Chidi, 22, och Pascal Olsson,…

Gunilla firar 20 år som luciamamma

När Gunilla Johansson började engagera sig i luciakommittén så var…

Nu föreslås en ny skola i Alafors

En ny F-6-skola i Nol-Alafors har varit på politikens bord…

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Stort hjärta för Ukraina

Det bor cirka 80 ukrainska flyktingar i Ale och Lilla…

Bästa julmarknaden i modern tid

Det är inte lika många butiker längs med Göteborgsvägen som…

”Jag blir uppriktigt förbannad”

Motorburen ungdom fortsätter att ställa till problem på olika platser…

Julmarknad i Surte

Marknadsbesökarna var många när traditionen med Julmarknad på Glasbruksmuseet kunde…