ALE. På mindre än ett år har antalet A-traktorer ökat med cirka 27 procent. Även i Ale ses en ökning av antalet fordon.
– Många ser det som ett smidigt transportsätt, säger kommunpolis Jessica Ask.
Den 15 juli i fjol förenklades de tekniska kraven vid ombyggnation av en bil till A-traktor. Förändringen genomfördes för att det skulle vara möjligt att också bygga om automatväxlade bilar till A-traktorer. Som tidigare får traktorn inte ha en konstruktiv hastighet som överstiger 30 kilometer/timmen.
Efter förändringen har antalet A-traktorer ökat kraftigt. Enligt vägtrafikregistret har cirka 7 800 A-traktorer registreringsbesiktats efter den 15 juli 2020 och totalt finns i dag mer än 36 000 A-traktorer i landet. I Ale kommun finns 127 registrerade fordon.
– Människors åsikter om A-traktorer skiljer sig åt. Allt från att det är fordon som fyller en viktig funktion för att säkerställa mobilitet på landsbygden till att det är ett fordon som borde förbjudas. Klart är att fordonstypen väcker känslor, konstaterar Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.
I Ale kommun är det företrädelsevis i de norra delarna, Alafors och norrut, som A-traktorerna återfinns.
– Kollektivtrafiken är begränsad på landsbygden och då är A-traktorn ett bra alternativ. Många föräldrar resonerar också som så att A-traktorn är säkrare än exempelvis en moped. Fordonet ger också möjlighet för ungdomar att umgås i alla väder, säger Jessica Ask.
Tydliga förändringar kan ses i vilka bilmärken som är populära att registrera om till A-traktorer före och efter regeländringen. Som tidigare är den överlägset vanligaste A-traktorn en Volvo. I dag är 57 procent av alla A-traktorer en Volvo. Men utöver Volvo som vanligt märke ses kraftiga ökningar av A-traktorer byggda av BMW, Volkswagen och Audi.