NÖDINGE. Medborgarlöftet är ett åtagande som lokalpolisområde Kungälv/Ale och Ale kommun gör till invånarna under en treårsperiod. Syftet med samverkanöverenskommelsen är att fortsatt fördjupa och utveckla samarbetet mellan parterna för att öka tryggheten och minska brottsligheten i Ale.
Ett nytt medborgarlöfte om tre år undertecknades av lokalpolisområdeschef Fredrik Lennartsson och kommunchef Maria Kosterlind Reinholdsson. Överenskommelsen ska ligga till grund för ett praktiskt och förtroendefullt samarbete med korta beslutsvägar och effektiva åtgärdsprocesser.
– Vi får svart på vitt att vi jobbar med rätt saker eftersom medborgarlöftet utgår från den lokala lägesbilden. Utgångspunkten i samverkan är att beslut ska fattas så nära verksamheten som möjligt, utifrån målsättningen att minska brottsligheten och öka tryggheten för aleborna, säger Fredrik Lennartsson.
– Transparens är viktig inom den offentliga verksamheten, det ökar tilltron och förståelsen för det vi gör och de verksamheter som behöver prioriteras. Medborgarlöftet är bra på det viset att vi använder våra resurser listigt och jobbar utifrån våra olika professioner. Det är en samverkansform där det tydligt framgår vem som ska göra vad, förklarar Maria Kosterlind Reinholdsson.
Överenskommelsen grundar sig på en gemensam problembild baserad på en lokal kartläggning gällande brott, ordningsstörningar och upplevd otrygghet i kommunen.
– Vi har hämtat in synpunkter från invånarna via medborgardialog. Från att tidigare ha fått in 300-400 svar lyckades vi den här gången sprida enkäten till att nå 1800 personer, varav hälften var under 18 år, säger John Dagerås, brottsförebyggare i Ale kommun.
– Det var fler som hjälptes åt att inhämta underlag. Fältgruppen var ute på högstadieskolorna och det gjorde att vi fick in ungdomarnas synpunkter, som tidigare har saknats. Nu har vi samlad information från dialoger med medborgare i olika åldrar, medarbetare, samverkanspartners, statistik från trygghetsmätningar samt polisens brottsstatistik, säger John Dagerås.
Vilka är fokuspunkterna i det nya medborgarlöftet?
– Särskilt fokus ligger på att samverka aktivare med vårt näringsliv i brottsförebyggande syfte, psykiska måendet och suicidprevention, våld i nära relationer samt öka tryggheten i trafiken, kollektivtrafiken och i lokalsamhället, säger kommunpolis Jessica Ask.
Polisens och kommunens gemensamma bild är att det finns utmaningar kopplat till området psykisk ohälsa. Detta är något som både kan ses i lokala undersökningar och i nationella lägesbilder och rapporter.
– Utöver detta uttrycker också invånarna i Ale att fortkörning är ett fortsatt problem i stora delar av kommunen, både på större och mindre vägar. Även störande moped och A-traktorkörning är ett bekymmer.
Hur ser polisens strategi ut?
– Vi har byggt upp en betydligt bredare lokal kunskap för att jobba utifrån den problematik som invånarna upplever. Vår områdesgrupp har nästan dubblerats i antal. Det innebär att vi får bättre effekt av arbetet som görs i vardagen istället för ett fåtal större insatser under året. Vad det gäller trafiken har vi fler poliser med mc-behörighet och poliser med specialkompetens som får utföra så kallade flygande inspektioner, avslutar Jessica Ask.