KUNGÄLV. Enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån skiljer sig många par få år efter vigseln.
Köerna till familjerådgivning är långa på flera håll i landet, men i Ale håller man sig inom två veckor.
Däremot har antalet småbarnsföräldrar som söker hjälp fördubblats de senaste två åren
Förra året ansökte 80 par i Ale om hjälp hos familjerådgivning. De vanligaste sökorsakerna är kommunikations – och relationsproblem.
– Min uppgift är varken att föra par samman eller isär, utan hjälpa dem ta rätt beslut. En del separerar och andra reparerar. Ibland kan det handla om att man vill få ett värdigt avslut på sin relation, säger Majsan Malmvall, familjerådgivare och legitimerad psykoterapeut.
Hon är anställd av Ale kommun och täcker själv upp för hela behovet i kommunen. Sitt kontor har hon i centrala Kungälv tillsammans med två andra familjerådgivare som sörjer för invånarna i Kungälv.
Tidigare har hon arbetat med familjeterapi inom Bup i 27 år innan hon gick över till parterapi för fyra år sedan.
Renoveringar sliter
Majsan Malmvall har inte märkt av någon markant ökning av ansökningar och väntetiden håller sig inom gränsen för två veckor. Paren är spridda över såväl kommunen som samhällsklasser och man kan heller inte se några mönster vad gäller utbildning eller inkomst.
– Tänkbara anledningen till relationsproblem i Ale kan vara tuffa krav på arbetsmarknaden i kombination med långa restider. Man hinner inte vara med varandra. De som flyttar till Ale är ofta par som flyttar utanför stan, bildar familj och kanske köper ett hus som ska renoveras. Det är inte ovanligt att stora renoveringar sliter på relationen.
Par som har barn under tre år har förtur i kön, och i Ale har antalet småbarnsföräldrar som söker sig till familjerådgivning fördubblats de senaste två åren, från 22 % 2010 till 40 % 2012.
– Det skulle till viss del kunna förklaras med att unga inte är lika rädda för att söka hjälp, men det finns självklart flera andra orsaker.
Sociala medier som exempelvis Facebook tror Majsan Malmvall kan komma i vägen för relationen. Dels eftersom det stjäl tid och energi, men också för att risken för otrohet ökar i takt med att människor blir allt mer tillgängliga för varandra.
– Allt kostar och det kan lätt ta fokus från det riktiga livet med familjen. Dessutom är det lätt att ta upp kontakten med någon gammal romans på Facebook och gränsen till vad som anses som otrohet kan i vissa fall bli otydlig.
För att söka till familjerådgivning skriver man ut en ansökningsblankett via kommunens hemsida och båda parter måste skriva under innan den skickas. Tidsbokning sker sedan över telefon. Många par kommer även till familjerådgivning via rekommendationer från BVC.
Förra året kom varje Alepar i genomsnitt på 4,5 samtal, vissa bara någon enstaka gång och andra upp till tio gånger.
I Kungälv finns, förutom familjerådgivning, även en krismottagning för män som svarar för båda kommunerna och en kvinnomottagning för Kungälv. I Ale däremot finns ingen mottagning för kvinnor utan de hänvisas istället till en kvinnofridskurator alternativt kvinnojour som drivs med hjälp av frivilliga.
– Det är något som saknas i Ale, menar Majsan Malmvall.