En 90-åring som vädrar guld

ÄLVÄNGEN. – Vila!
Peter ”Erra” Eriksson är inne på sitt sjunde år som A-lagstränare för Älvängens IK, men har aldrig upplevt något liknande.
– Det är en rejäl tempo- och kvalitetshöjning med årets nyförvärv, du får ta i om du ska få dem att sluta springa, säger han och ler.

Älvängens IK firar 90 år 2019 och det är ett jubileum som redan engagerar. Många spelare som har lämnat klubben som talanger vänder nu tillbaka för att hedra och lägga grunden till en ny storhetstid. Återvändarna står på rad och vissa utmärker sig mer än andra. En av dem är Niklas Tidstrand, 28, som också lyckats locka med sig lite extra rutin. En av dem är anfallaren Mihael Jevtic som även han bär på värdefull erfarenhet från spel i Superettan med Utsikten. Det är tydligt att Tidstrand har tagit rollen som lagets nya härförare.

– Det känns helt underbart att vara tillbaka på Älvevi – och i klubben. Det här är mitt ursprung och platsen där jag lärt mig spela fotboll. Att få vara med och bygga ett nytt lag när klubben försöker ta sats uppåt igen är en chans jag inte vill missa. Det här är långsiktigt. Vi ska flytta upp Älvängen ett par divisioner, därmed inte sagt att vi lyckas redan första året. Jag är beredd på att det här kan ta tid och truppen är ung. Vår tid kommer, men visst ser det bra ut redan i år, säger han i en paus på tisdagens iskalla träning.

Niklas Tidstrand lämnade ÄIK som 16-åring, då han fick chansen i Gais U-trupp och resan fortsatte sedan till Utsikten med spel i Superettan och så sent som i fjol var han med när Qviding tog sig upp i division 2.

– Jag känner stor tacksamhet till ÄIK och föreningen har med sin ungdomsverksamhet goda chanser att etablera sig högre upp i seriesystemet. Det ska bli kul att få vara med på den här resan, säger Tidstrand.

Tränare Peter Eriksson som tidigare har fått leta efter spelare i varje buske upplever nu något helt nytt och det är inget han klagar över.

– Tillskotten är inte bara motiverade, utan det är också mycket skickliga spelare som har kommit in i truppen. Våra etablerade spelare har fått ny inspiration och jag ser hur de växer. Sedan är det jättekul att ”våra killar” som Niklas Ahlbom och Alexander Stéen hittar tillbaka efter spel i trean med Ahlafors. De har utvecklats och lyft sig ett par nivåer, menar Eriksson.

Truppen är nu så stor att inte ens huvudtränaren vet hur många spelare han förfogar över.

– Vi är nog närmare 30 spelare, varav fem målvakter. Vi fortsätter slussa in våra ungdomar. Hannes Berggren, 16, debuterade redan förra året och han är med på allvar, säger Eriksson som menar att konkurrensen i truppen utvecklar alla och han ser fram mot att ta ut den första startelvan.

– Det är bara inspirerande och vi ser ju att det finns stora offensiva tillgångar, varför vi måste diskutera hur vi bäst formerar laget. Det lutar nog åt en 4-3-3-uppställning. Störst konkurrens har vi nog på målvaktsposten. Det är fem skickliga burväktare som tävlar om handskaparna.

ÄIK gör ingen hemlighet av att målsättningen är den absoluta tabelltoppen.

– Vi har sagt topptre, men det kan vi ompröva under säsongen. Har vi chansen ska vi gå för guldet, men som sagt det är många nya spelare och ibland tar det tid att forma ett lag. Sedan kan det finnas konkurrenter i serien som också förstärker. Det är alltid svårt att vinna en serie, men det är många här som vill göra det, vilket är en bra utgångspunkt, avslutar Peter ”Erra” Eriksson.

Det råder inga tvivel om att Älvängen har skaffat sig optimala förutsättningar att vara med i kampen om serieguldet, det vore snarare sensationellt om framgångarna uteblir. 90-åringen kommer att ha skäl att jubla och fira många gånger i år.

Mer från sport

Nytt rekordår för Nolcupen 

Under den gångna helgen var det full fart i både…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

LNIK:s anfallare prisas efter skadehelvetet

Det var inte självklart att Tilda Magnusson Tell skulle börja…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…