Strax före pressläggning nås redaktionen av beskedet att Ale Arenas dagar som bandyhall – med is – är räknade. Sedan årsskiftet har arenan drivits i kommunal regi. Ale-Surtes eget arenabolag försökte själva få lönsamhet under tre år utan att lyckas. Kommunen ser inte ut att klara uppgiften bättre och kastar därför in handduken redan efter ett halvår.
– Vi har äskat om extra medel från Kommunstyrelsen för att täcka de återstående kostnaderna för året, men har redan fått besked om att det inte är aktuellt. Vi fick 5 Mkr i januari och dessa är redan förbrukade. Nu återstår bara en utväg och det är att klubben eller förvaltningen hittar externa pengar, säger Isabell Korn (M), Kultur- och fritidsnämndens ordförande.
Arbetet med att hitta partners och medfinansiärer har kommunledningen drivit under våren. Nyligen kom ett negativt besked från Kungälvs kommun.
– De är väldigt intresserade av att diskutera frågan längre fram, men i år med ett sparbeting på 30 Mkr kan de inte få fram några pengar, konstaterar Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berlund (M) lite besviket.
Det handlar delvis om 2,3 Mkr för att säkra is och driften under hösten 2011, men inte ens det är tillräckligt.
– Nej, sen kommer ju ett nytt år. Vi måste hitta en långsiktig lösning för arenan där vi slipper ansöka om pengar ideligen. Även om vi skulle fått miljonerna för hösten skulle vi snart vara i samma sits igen, menar Isabell Korn.
Förödande
Beskedet från Kommunstyrelsen innebär kort och gott att Ale Arena blir utan is i vinter, vilket är förödande för Ale-Surte Bandyklubb.
– Jag är bedrövad, hittar inga ord. Vi är redan i knipa rent ekonomiskt, men det här gör det helt omöjligt för oss att ens försöka lösa situationen. Medlemslånen vi tog i vintras gör att många enskilda privatpersoner drabbas och jag tror inte kommunledningen har en aning om vilka tragiska konsekvenser det här får, säger en mycket ledsen ordförande i Ale-Surte BK, Carl Ahlgren.
I år hade föreningen tio ungdomslag i seriespel, vilket gör Ale-Surte till en av landets främsta bandyklubbar.
– Det är helt uppenbart att den nya kommunledningen inte har önskat hjälpa oss. Det har varit svårt att överhuvudtaget få till stånd ett möte. De har inte förstått vårt marknadsvärde, att vi är det mest kända varumärket för Ale kommun, och vi fick inte en krona i år trots att vi skyltade med Ale kommun på våra dräkter. Nu sparkar han (Mikael Berglund) undan benen på oss, men det gör han även på sig själv. Besvikelsen kommer att bli mycket stor bland alla oss i den här delen av kommunen. Trots att vi har byggt Sveriges billigaste arena för att sänka kostnaderna på sikt för kommunen blir vi nu utan bandyplan. Vad ska jag säga? Det är bedrövligt.
Vad innebär det rent konkret om Ale Arena blir utan is?
– Det tror jag du kan räkna ut själv. Jag har inte viljat tänka i sådana banor. Det blir den definitiva dödsstöten.
Den totala kostnaden för Ale Arena inklusive kapitalkostnader är 10 Mkr, vilket motsvarar en femtedel av Kultur- och fritidsnämndens budget. Kommunstyrelsen tar beslut 20 juni och kan då sätta punkt för en lång epok i Ales idrottshistoria med det röda nystanet i centrum.