Sista dansen?

– Träffendansen hotas

KUNGÄLV. En torsdag i månaden kommer uppemot 300 personer med olika funktionsnedsättningar till Kungälv för att dansa och ha kul till livemusik. Nu kan det vara färdigdansat på Kvarnkullen.
– Det är så sorgligt. Jag får tårar i ögonen, säger Carina Gustavsson- Öberg, ordförande i FUB i Stenungsund.

Kön ringlar sig lång utanför Kvarnkullen redan en halvtimme före öppning för månadens Träffendans på Kvarnkullen och Carina Gustavsson-Öberg blickar ut över alla människor.

– Det är helt fantastiskt. Man märker att alla ser fram emot det här otroligt mycket och Träffendansen betyder mycket för de här människorna. Det är inte lätt för dem att komma ut och träffa nya människor, men under den här torsdagen kan de göra det, säger hon.

Sedan 25 år tillbaka har man träffats och dansat till dansband på Kvarnkullen i Kungälv en torsdagskväll i månaden. Till varje dans kommer mellan 200 till 300 personer från Ale, Kungälv, Stenungsund, Tjörn, Orust, Öckerö, Ale, Mölndal och Göteborg. Leif Nylund är initiativtagaren till Träffendansen.

– Först var vi i en mindre lokal i Ytterby och sedan valde vi att flytta hit till Kvarnkullen. Det är perfekt för oss att vara här och för mig har det alltid varit viktigt att de här människorna får träffa andra över kommungränserna. Det blir annars väldigt lätt att man håller sig inom sin egen kommun och är med samma personer hela tiden, säger han och fortsätter:

– Det är många som frågar mig om jag kan skaffa en kompis till dem – men det kan jag inte lova. Jag kan dock se till att fixa en lokal där de själva har möjligheten att göra det.

Mitt i den stora glädjen finns det saker som oroar. Risken är nu stor att torsdagens dans var den sista i Kvarnkullen. Kungälvs kommun håller nu på att se över möjligheten att sälja fastigheten och de har också en ny uthyrningsmodell där alla föreningar betalar per timme istället för halvdagsvis.

– Det finns ett beslut om att titta över vilka fastigheter som ska ägas av kommunen. Kvarnkullen är en fastighet som ingår i denna översyn. Om fastigheten säljs är det ny ägare som sätter hyran. Uthyrningsmodellen medför att fler får möjlighet att hyra samt att de som endast vill hyra kortare tid nu har möjlighet till det. Man har dessutom nu möjlighet att välja om man vill ha vaktmästare eller ej, säger Anna Vedin (M), ordförande i utskottet för bildning och lärande i Kungälvs kommun.

Leif Nylund:

– Kungälvs kommun har ett budgetunderskott på uppemot 80 miljoner kronor som man vill täcka. Tidigare har hyran varit runt 3 200 kronor och nu skulle vi få betala över 11 000 per gång. Det är synd att det alltid är den gruppen av människor som ska hamna i kläm, säger han.

Danskvällarna drivs av Stenungsunds kommun och enligt Evamaria Hallberg, enhetschef ungdomsverksamhet, är det inte försvarbart att Stenungsunds kommun ska driva en verksamhet i en annan kommun.

– Vi har egna lokaler som vi kan använda och när hyran kommer att höjas med tusentals kronor kan vi inte ha en verksamhet i en annan kommun. Vi kommer att ha danser i Stenungsund till hösten och vi hoppas att så många som möjligt vill komma då, säger hon.

Eva Borgede är ordförande i FUB, föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, i Ale, och hon är bekymrad över att det finns en risk att Träffendansen inte längre kommer att finnas på Kvarnkullen.

— Jag är lika bedrövad som alla andra. Träffendansen är en lång tradition och vi har undersökt om det går att ha det här i Ale, men vi har inte gått vidare med det. En möjlig lösning skulle vara att ha det i Medborgarhuset i Alafors, säger hon.

Lokaltidningen har också försökt att få politiska kommentarer från Ale, men ingen kände till att Träffendansen existerade.

Än finns det fortfarande hopp att Träffendansen ska leva kvar i Kungälv.

Vi håller på att undersöka om det går att anordna tillsammans med studieförbundet Vuxenskolan och vi ska ha möte med dem, säger Leif Nylund.

Under torsdagens Träffendansen stod dansbandet Chiquita för musiken och ute på golvet var glädjen stor.

— Jag kommer ofta hit och dansar. Det är roligt att träffa sina kompisar och lära känna nya människor, säger Isac Löfvendahl.

Vid ingången står mamma Lisbeth.

— Det är alltid lika fantastiskt att komma hit. Det är så mycket glädje och dans, säger hon.

Nu kan det alltså vara färdigdansat på Kvarnkullen.

— Det är så sorgligt. Jag får tårar i ögonen när jag tänker på det, avslutar Carina Gustavsson-Öberg.

Foto: Allan Karlsson.

Mer från allmänt

Barndomsvännerna besteg Norges högsta berg

För sex år sedan fick Oskar Siverbo upp ögonen för äventyraren Göran Kropp och hans bergsbestigningar. – Jag har läst…

Frukostklubben i Folkets Hus

Det är Älvängens Företagarförening, i samarbete med Ale kommun, som tagit initiativet till Frukostklubben. Arrangemanget är tänkt att återkomma en…

Festlig invigning av Kock-Malins boulebana

Under en närmast förtrollande sensommarkväll fylldes Kock-Malin i Älvängen centrum på såväl insidan som utsidan. Initiativtagaren själv, Malin Eklund, invigde…

Olyckor med mopedbilar ökar

– Det är en väldigt allvarlig situation. Mopedbilar har inte alls samma säkerhet som en personbil, den är i stort…


Senaste nytt

Överkörning i derbyt efter drömstart

Skepplanda kom till torsdagens derby på Forsvallen med ett tungt nederlag mot dåvarande tabelljumbon Limmared i bagaget. På andra sidan…

EM-silver till Nödingetalang

Charité Mumbongo fostrades i Nödinge SK – men valde för några år sedan att prova vingarna i Kärra HF. Där…

Busschaufför hotad med kniv

Det var under onsdagen som händelsen inträffade vid Albotorget i Skepplanda. En passagerare tog fram en kniv och hotade en…

Kyrkbyskolan utrymdes efter brand

Räddningstjänsten från både Nol och Kungälv, polisen och ambulansen ryckte vid lunchtid ut på ett automatlarm från Kyrkbyskolan om en…

Barndomsvännerna besteg Norges högsta berg

För sex år sedan fick Oskar Siverbo upp ögonen för äventyraren Göran Kropp och hans bergsbestigningar. – Jag har läst…

Allvarlig MC-singelolycka

Omständigheterna kring olyckan är än så länge oklara. Polisens presstalesman, Stefan Gustafsson, har för media bara bekräftat att en person…

Sätt färg på vardagen

Skolstart. Visst minns vi alla den? Åtminstone känslan. Den hopplösa kombinationen av glädje och ångest. Glädje över att träffa kompisarna…

Frukostklubben i Folkets Hus

Det är Älvängens Företagarförening, i samarbete med Ale kommun, som tagit initiativet till Frukostklubben. Arrangemanget är tänkt att återkomma en…

Rekord för Zcooly Cup

Oväder med åska satte stopp för arrangören förra året. I helgen hade vädergudarna återigen vaknat på fel sida under den…

Årsbästa av ÄIK

Älvängen var piskade att vinna lördagens hemmamöte med Utbynäs SK för att hänga på i toppen av Göteborgsfemman. Det var…