NOL. Bohus Räddningstjänstförbund vittnar om en mörk utveckling – där larmen kopplade till suicidförsök (självmordsförsök) blir fler för varje år som går.
När ett larm kommer in om suicid så är det ofta räddningstjänsten som är först på plats. 2021 fick Bohus Räddningstjänstförbund, BORF, in 8 larm kopplade till suicidförsök. Två år senare, 2023, hade siffran ökat till 34 larm.
– Det är en oroväckande utveckling som går i helt fel riktning. Vi kan även se att det kryper längre ner i åldrarna, ända ner till de yngre tonåren, säger Martin Grev, enhetschef på Bohus Räddningstjänstförbund.
Han poängterar att även om utvecklingen på många sätt är dramatisk, så är den inte unik för Ale som kommun. Likväl är det en verklighet som han och kollegorna behöver förhålla sig till.
Hur påverkar larmen om suicid ert arbete inom räddningstjänsten?
– Det får stor påverkan på personalen, men givetvis inte i närheten av vad anhöriga troligtvis utsätts för. Efter en händelse kopplad till suicid har vi ofta avlastande samtal med inblandad personal för att prata av oss angående händelsen. Alla får berätta hur de upplevde situationen och får stöd efter detta, berättar Martin Grev.
Hur arbetar ni när kommer ut på larm kopplade till suicidförsök?
– Vi söker kontakt, försöker lyssna och övertala personen att avbryta. En suicidperson är i ett irrationellt tillstånd och vi vill få dem att tänka rationellt, säger Martin Grev.
Han anser att kommunen, där räddningstjänsten är en av aktörerna, har ett ansvar i att vända utvecklingen – det arbetet pågår.
– I arbetet med kommunen så pratar vi om de mjuka och hårda värdena. De mjuka handlar om utbildning samt information och de hårda om eventuella fysiska barriärer, förklarar Martin Grev.
Från BORF:s sida har man även börjat prata mer om psykisk ohälsa under PAR-utbildningarna (polis, ambulans och räddningstjänst) som alla åttondeklassare i kommunen genomför. Målet är att få fler till att bli medvetna och uppmärksamma på sin omgivning – så att fler ögon i kommunen kan identifiera när någon inte mår bra.
Hur ska man agera om man själv blir vittne till ett suicidförsök?
– Larma 112 och beskriv hur personen ser ut och vart personen befinner sig eller är påväg. Våga prata med personen, lyssna och agera lugnt, säger Martin Grev.
2021: 8 larm.
2022: 24 larm.
2023: 34 larm.
· Självmordslinjen Tel: 90101
· 1177.se
Här finns mängder av länkar till organisationer som är behjälpliga dygnet runt.