ALE. Som ungdom kände hon sig ensam i sin stamning och vågade inte alltid prata. Under hösten har Andrea arrangerat event och medverkat i Nyhetsmorgon för att berätta om stamning. Hur går en sådan otrolig resa till?
För drygt två år sedan startade Andrea Stéen, Projekt Prata. Med projektet ville hon synliggöra och normalisera stamning.
Sedan dess har det hänt mycket och 27-åringen från Älvängen har ibland svårt att ta in allt. Projektet har uppmärksammats ordentligt och vid tre tillfällen har Andrea blivit inbjuden till TV4:s Nyhetsmorgon för att berätta om initiativet.
– Det har hänt mycket på två år, det visar att det verkligen är viktigt och gör skillnad. Det har varit kul och väldigt överväldigande, berättar Andrea Stéen och förklarar hur stamningen påverkat hennes liv:
– När jag var tonåring tyckte jag att det var otroligt tufft. Det var ur den smärtan som jag sedan började förespråka om stamning.
Men vägen till att våga berätta var långt annat än spikrak. Under hela uppväxten gjorde hennes stamning att hon kände sig ensam, då det varken fanns förebilder eller andra i hennes gemenskap som stammade.
Så hur vågar man göra något som man aldrig sett någon göra tidigare? Hur vågar man berätta?
– Det var ett mod som fick växa sig fram. Det var inte så att jag gick från att ena dagen inte våga prata alls, till att andra dagen medverka i tv. Det som hjälpte mig var att träffa andra i min ålder som också stammade.
Det skulle dock dröja till dess att Andrea fyllt 20 år innan hon för första gången i sitt liv, i samband med en ungdomshelg som Stamningsförbundet anordnade, kom i kontakt med andra människor som också stammade. Hon minns mötet med de tjejer som hon beskriver som sina allra första ”stamnings-kompisar”.
– Man blir ju vänner bara man hälsar på varandra, för båda vet hur det känns. Man kanske för första gången bara får vara sig själv, utan att behöva oroa sig för hur personen kommer hantera stamningen. Det är en helt fantastisk känsla, det blir nästan en känsla av att komma hem, säger Andrea.
I höstas arrangerade Andrea ett event med Projekt Prata i Göteborg. Dit kom över 100 människor, från hela landet.
– Jag fick jättefin respons. Det kom människor som kanske aldrig tidigare vågat prata om sin stamning och som kanske aldrig tidigare träffat andra som stammar. Det är viktigt för många att kunna se att de inte är ensamma.
– Det har inte funnits ett sammanhang för stamning på det här sättet innan.
I Sverige visar forskningen att ungefär 1 procent av befolkning stammar, men det finns även risk att det finns ett omfattande mörkertal. Just för att en hel del människor skäms över att de stammar.
Idag föreläser Andrea i hopp om att öka kunskapen om stamning på skolor, arbetsplaster och i övriga samhället. Projektet går runt tack vare donationer och sponsring men potentialen i Projekt Prata är stor. Enligt Andrea har resan bara börjat.
– Det här är inget som förändras över en natt. Det finns fortfarande mycket okunskap kvar och många människor som stammar kämpar fortfarande med att våga göra sina röster hörda. Vi vill såklart fortsätta att växa och fortsätta att nå ut till alla människor som behöver det.
Daniel Marsfeld