”En obeskrivlig känsla”

ÄLVÄNGEN. För sex år sedan hade Anders Johansson inte varit i närheten av att flyga. Inte så konstigt heller, han är ju höjdrädd. Numera är han ordförande för Skärmflygklubben Göteborg och flyger så ofta vädret medger.
– Det är en obeskrivlig känsla och en total avkoppling, säger han.

Redan 1998 svepte Anders Johansson nyfiket förbi flygsportsmässan i Nordstan, men det skulle dröja till 2014 innan han insåg att det verkligen var något för honom.

– Jag har alltid varit intresserad av att lära mig nya saker och nu bestämde jag mig för att gå en grundutbildning. Det kändes kul att bara lära sig hur det fungerar, men efter ett tandemflyg var jag fast, berättar Anders.
Enkelt beskrivet delas skärmflyg in i fyra olika kategorier. Du startar och flyger från berg, vid ett hang, med hjälp av en vinsch som drar dig upp i luften från marknivå, eller med motor och propeller på ryggen, så kallad paramotor. De flesta flyger för nöjes skull och som rekreation, men den som vill kan också gå vidare till olika tävlingsmoment och mäta sig mot piloter i hela världen.

– Skärmflygning är i första hand en naturnära friluftsaktivitet, med mycket social samvaro. I klubben finns ett flertal olika nationaliteter med killar och tjejer i alla åldrar från 14 till 70+. Alla är välkomna och får plats i vår sport. Klubben anordnar diverse aktiviteter under året, inte minst reser vi tillsammans runt om i världen och upptäcker nya miljöer att flyga i, berättar Anders.

Jagar stigande luft
Som flygare utvecklar man goda kunskaper i att läsa väder och vind, Anders berättar att han har en uppsjö av olika väderappar i sin mobiltelefon. Väl i luften ligger mycket fokus på att hitta stigande luft, dels genom lite tur men främst genom att man med tiden blir bättre på att läsa av både himlen och markförhållanden.
– Det är det som avgör hur länge man kan hålla sig uppe. En av våra medlemmar hade nyligen en fantastisk dag när han lyckades hålla sig i luften hela vägen från Falköping till Vimmerby, en sträcka på drygt 15 mil, säger Anders.

Under hela utbildningen från elev till självständig pilot läggs stort fokus på säkerhet och teori under ledning av klubbens professionella instruktörer. Du lotsas tryggt och säkert in i sporten och när man väl är igång och flyger är olyckstillfällena mycket få till antalet. Det kan handla om en stukad fot vid en misslyckad landning, men normalt händer ingenting.
– Du sitter bekvämt i en flygsele och den är också försedd med en nödskärm, så skulle något hända med utrustningen finns det ett alternativ.

Prova-på-dagar
Skärmflygklubben Göteborg arrangerar prova-på-dagar 23 maj och 13 juni. Dagen riktar sig till dig som funderar på eller kanske drömmer om att bli skärmflygpilot och om vädret tillåter kommer du också få prova på ett tandemflyg med någon av våra instruktörer.
– Är man det minsta intresserad av skärmflyg ska man verkligen ta vara på den här chansen. För mer information och anmälan, ta en titt på vår hemsida, säger Anders Johansson.

Vad är det bästa med skärmflyg?
– Det är en obeskrivlig känsla och total avkoppling. Väl i luften är det mindfulness och extremt häftigt. Du släpper allt, en enda stor befrielse.

Mer från allmänt

Här hamnar det som spolas ner

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Senaste nytt

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

Här hamnar det som spolas ner

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Väcker tankar

Bilderna från rasområdet på E6 i höjd med Stenungsundsmotet är…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…