”En obeskrivlig känsla”

ÄLVÄNGEN. För sex år sedan hade Anders Johansson inte varit i närheten av att flyga. Inte så konstigt heller, han är ju höjdrädd. Numera är han ordförande för Skärmflygklubben Göteborg och flyger så ofta vädret medger.
– Det är en obeskrivlig känsla och en total avkoppling, säger han.

Redan 1998 svepte Anders Johansson nyfiket förbi flygsportsmässan i Nordstan, men det skulle dröja till 2014 innan han insåg att det verkligen var något för honom.

– Jag har alltid varit intresserad av att lära mig nya saker och nu bestämde jag mig för att gå en grundutbildning. Det kändes kul att bara lära sig hur det fungerar, men efter ett tandemflyg var jag fast, berättar Anders.
Enkelt beskrivet delas skärmflyg in i fyra olika kategorier. Du startar och flyger från berg, vid ett hang, med hjälp av en vinsch som drar dig upp i luften från marknivå, eller med motor och propeller på ryggen, så kallad paramotor. De flesta flyger för nöjes skull och som rekreation, men den som vill kan också gå vidare till olika tävlingsmoment och mäta sig mot piloter i hela världen.

– Skärmflygning är i första hand en naturnära friluftsaktivitet, med mycket social samvaro. I klubben finns ett flertal olika nationaliteter med killar och tjejer i alla åldrar från 14 till 70+. Alla är välkomna och får plats i vår sport. Klubben anordnar diverse aktiviteter under året, inte minst reser vi tillsammans runt om i världen och upptäcker nya miljöer att flyga i, berättar Anders.

Jagar stigande luft
Som flygare utvecklar man goda kunskaper i att läsa väder och vind, Anders berättar att han har en uppsjö av olika väderappar i sin mobiltelefon. Väl i luften ligger mycket fokus på att hitta stigande luft, dels genom lite tur men främst genom att man med tiden blir bättre på att läsa av både himlen och markförhållanden.
– Det är det som avgör hur länge man kan hålla sig uppe. En av våra medlemmar hade nyligen en fantastisk dag när han lyckades hålla sig i luften hela vägen från Falköping till Vimmerby, en sträcka på drygt 15 mil, säger Anders.

Under hela utbildningen från elev till självständig pilot läggs stort fokus på säkerhet och teori under ledning av klubbens professionella instruktörer. Du lotsas tryggt och säkert in i sporten och när man väl är igång och flyger är olyckstillfällena mycket få till antalet. Det kan handla om en stukad fot vid en misslyckad landning, men normalt händer ingenting.
– Du sitter bekvämt i en flygsele och den är också försedd med en nödskärm, så skulle något hända med utrustningen finns det ett alternativ.

Prova-på-dagar
Skärmflygklubben Göteborg arrangerar prova-på-dagar 23 maj och 13 juni. Dagen riktar sig till dig som funderar på eller kanske drömmer om att bli skärmflygpilot och om vädret tillåter kommer du också få prova på ett tandemflyg med någon av våra instruktörer.
– Är man det minsta intresserad av skärmflyg ska man verkligen ta vara på den här chansen. För mer information och anmälan, ta en titt på vår hemsida, säger Anders Johansson.

Vad är det bästa med skärmflyg?
– Det är en obeskrivlig känsla och total avkoppling. Väl i luften är det mindfulness och extremt häftigt. Du släpper allt, en enda stor befrielse.

Mer från allmänt

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Nock varslar anställda

Det har varit tätt med rapporteringen från Nock Massiva Trähus…

Gigantisk björn i Surte

Mohannad kom till Sverige från Syriens huvudstad Damaskus, men redan…

Senaste nytt

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…

Hjärtums fotbollshjärta har stannat

Det var i juni som lokaltidningen besökte natursköna Billerödsvallen då…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Nock varslar anställda

Det har varit tätt med rapporteringen från Nock Massiva Trähus…

Friades från taxirån – vill ha ersättning

Mannen, som är i 25-årsåldern, stod åtalad misstänkt för att…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Gigantisk björn i Surte

Mohannad kom till Sverige från Syriens huvudstad Damaskus, men redan…

Planen: Då kan Alebacken öppna

Förra säsongen öppnade Alebacken för allmänheten i början av december.…

Nytt medborgarlöfte undertecknat

På fredagseftermiddagen samlades kommunledningen och representanter från polisen för att…