Generationsskifte i en utmanande tid

KILANDA. Kilanda Säteri har anor sedan 1500-talet. 1981 övertog familjen Borgström rörelsen som domänverkets arrende. I en utmanande tid med ökade elkostnader och skenande bränslepriser står även verksamheten för ett generationsskifte.

Solen skiner över Kilanda Säteri när lokaltidningen kommer på besök denna fredagsförmiddag i mars. Även om det inte syns några moln på himmelen så finns det ändå en del omständigheter som tynger lantbrukarens vardag i dessa tider. Kostnader för diesel, gödsel, el och proteinfoder har skjutit i höjden.

– I en beräkning som togs fram i höstas visade det sig att den totala kostnadsmassan för svenska lantbrukare hade ökat med drygt fyra miljarder kronor. När vi nu uppdaterade den kalkylen så är kostnadsökningen 20 procent på ett halvår, motsvarande åtta miljarder kronor, säger Palle Borgström som vid sidan av delägarskapet i Kilanda Säteri också sitter som förbundsordförande i LRF sedan 2017.

– Spannmålspriset har visserligen gått upp, men det innebär en stor utmaning för djurproducenterna eftersom även fodret blir dyrare. Som situationen är nu så riskerar den att slå ut en inte oväsentlig del producenter av gris, kyckling och ägg. Matpriserna måste höjas, säger Palle.

LRF:s styrelse har tagit beslut om att arbeta för att staten ska ta bort all skatt på drivmedel för lantbruket, halvera reduktionsplikten och kraftigt öka krisstödet till lantbruket och särskilt animalieproduktionen.

– Vi kan inte ha Europas högsta drivmedelspriser i vår annars hållbara matproduktion när produktionen riskerar att slås ut. Vi kan inte tillåta att animalieproducenter lägger ner. LRF kommer att jaga alla kostnader för att minska risken för att producera mat. Den jakten måste sluta i att det blir enklare och billigare för Sveriges bönder att producera mat och energi, säger Palle Borgström.

Hur påverkas svenskt lantbruk av kriget i Ukraina?

– Ukrainakriget är en tragedi. Men risken finns att konsekvenserna av kriget kommer att leda till stora problem i Europa. Sverige som land måste se över beredskapen och motståndskraften i livsmedels- och energisektorn. Matproduktionen borde ha en given roll i totalförsvaret där vi erkänner vikten av inhemsk produktion för att försörja oss under såväl freds- som kristider, säger Palle Borgström.

Samtidigt som faktorer i omvärlden påverkar den enskilde lantbrukarens vardag så fortgår verksamheten på Kilanda Säteri på samma sätt som den gjort i århundraden. Utvecklingen har däremot varit påtaglig under årens lopp. När Borgströms anlände till Kilanda i början på 80-talet kom mjölkproduktionen igång. Tidigare hade det varit fokus på växtodling och lite betesdjur. Sedan dess har antalet kor fördubblats från 80 till 160 plus att 115 hektar mark vuxit till 450 hektar genom köp och arrende.

1994 tog bröderna Bengt och Palle över rörelsen av pappa Gunnar. En annan milstolpe värd att lyfta fram är 2000 när den automatiserade mjölkningen trädde i kraft.

– Vi var tidiga med mjölkrobot. För två år sedan bytte vi ut hela systemet, berättar Bengt som nyligen fyllde 66 år och som nu planerar för att dra sig tillbaka.

– Det har hänt en hel sedan vi började arbeta här. Framförallt fanns det betydligt fler kollegor i branschen. 1989 hade Ale 83 mjölkbönder, idag är det bara fem kvar, säger Bengt.

Sonen Mattias och hans hustru Tina är redo att axla ansvaret när Bengt så småningom ska njuta av pensionärslivet. Erfarenheten i företaget riskerar emellertid inte att gå förlorad då Palle blir kvar. Totalt är det sex heltidstjänster på årsbasis som arbetar på Kilanda Säteri.

För Mattias och Tina, som träffades på lantbruksskolan, är sysslorna på gården både ett jobb och en hobby.

– Det är roligt att gå till arbetet. Du lever med naturen och jobbar utifrån årstiderna. Du kan inte styra vädret utan du får anpassa dig efter det, förklarar Mattias som tycker att fördelarna överväger nackdelarna i rollen som lantbrukare.

– Självklart är det något speciellt att arbeta på den gård som du är uppväxt på. Här har alltid varit en bra stämning. Bröderna Bengt och Palle är experter på att vara ödmjuka. Jag har aldrig upplevt någon konflikt.

Hur ser ni Kilanda Säteri i framtiden?

– Det ska fortsätta vara ett modernt lantbruk som producerar riktigt bra livsmedel. Den biologiska mångfalden är viktig för oss. 

Mer från allmänt

Kilanda marknad – går mot en ny vår på hösten

Kilanda marknad med öppen gård är en tradition som sträcker…

Cerry Holmgren – 55 år i idrottens tjänst

Lokaltidningen träffar Cerry Holmgren hemma i huset i Ekeberg dit…

”Får gräva i skiten”

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Senaste nytt

Kilanda marknad – går mot en ny vår på hösten

Kilanda marknad med öppen gård är en tradition som sträcker…

Träd föll – fyra personer skadade

KILANDA. En olycka inträffade vid 12-tiden vid Kilanda säteri. I…

”Vi var inte tillräckligt desperata”

På lördagen drog innebandysäsongen igång på riktigt och för Ale…

Cerry Holmgren – 55 år i idrottens tjänst

Lokaltidningen träffar Cerry Holmgren hemma i huset i Ekeberg dit…

Dubbla smällar för AIF

Mot Tvååker saknade AIF givna spelare som avstängde Daniel Tidstrand…

”Får gräva i skiten”

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Trots förbud – vikarie spände fast person i rullstol

Det var under en förmiddag som en vikarie spände fast…

”Min son vill inte heller vara där”

Att skolan skall vara en trygg plats dit våra barn…

Omfattande VA-projekt är igång

Nu har Ale kommun startat planeringen för att bygga ett…

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…