Föräldrarna är de bästa drogförebyggarna och föräldrasamverkan är den bästa drogförebyggande metod som finns säger Dzemal Sabovic, strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention i Ale kommun.
Föräldrarna är de bästa drogförebyggarna och föräldrasamverkan är den bästa drogförebyggande metod som finns säger Dzemal Sabovic, strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention i Ale kommun.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/02/drogforebyggande-scaled.jpg

Lokal mobilisering mot droger

ALE. Lustgas är den drog som just nu dominerar bland ungdomar. Ale följer rikstrenden i det avseendet.
– Tillgängligheten av droger är stor och det gäller att vara med i matchen, säger Dzemal Sabovic, strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention i Ale kommun.

Coronapandemin har medfört att de årligen återkommande föräldramöten i samband med terminsstart, där vårdnadshavare till barn på högstadiet får träffa drogförebyggare, polis, skol- och fritidspersonal, socialtjänst med flera, inte har kunnat genomföras på samma sätt som tidigare. Detta är något som bekymrar  Dzemal Sabovic.

– Varje år kommer en ny generation. Förhoppningsvis kan de fysiska föräldramötena komma igång till hösten igen, säger han.

I dessa covid19-tider anser därför Dzemal Sabovic det vara ännu viktigare att slå ett slag för betydelsen av föräldrasamverkan.

– Vi uppmanar föräldrar att samverka runt barnen – mot tobak, alkohol och andra droger. Föräldrarna är de bästa drogförebyggarna och föräldrasamverkan är den bästa drogförebyggande metod som finns.

– Föräldrar i samverkan med andra viktiga vuxna inom skola, fritid, förenings- och näringslivet, kommun och polis, innebär lokal mobilisering som ger oss möjlighet att kraftsamla. Tillsammans kan vi förebygga brott och droger bland våra yngsta medborgare, poängterar Dzemal Sabovic.

Till våren görs en ny riksgemensam drogvaneundersökning av CAN – Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Dzemal Sabovic väntar nyfiket på resultatet, men sitter inte på något sätt stilla i båten.

– I det drogförebyggande arbetet kan man aldrig slappna av, gå på semester och känna sig nöjd.  Detta är ett ständigt pågående arbete, dygnets alla timar, året runt, år ut och år in, generation efter generation. Sådan är vår verklighet, det är bara att inse fakta och agera utefter det.

Hur ska man som förälder samverka på bästa sätt?

– Det vet föräldrarna bäst själva, de känner sina barn bäst och tillbringar mest tid med dem. Sedan finns naturligtvis vårt lokala BRÅ (polis, kommun med flera) för att hjälpa de föräldrar som önskar.

– Det man kan göra är att bilda små föräldragrupper i till exempel den lokala föreningen, i bostadsområdet, på orten eller utefter högstadieskola eller klass. Dessa grupper kan med fördel vara digitala, som exempelvis slutna Facebookgrupper. I dessa forum kan man hålla kontakt, ta upp olika frågor och samverka med varandra runt sina barn. 

Kan du, utifrån din profession, bidra med något?

– Självklart! Föräldrar får gärna bjuda in mig i dessa grupper så hjälps vi åt. Samtidigt ges BRÅ en möjlighet att genom dessa grupper fånga upp viktiga signaler, sprida förebyggande information och inte bara höja kunskapsnivån utan även stärka föräldrarna i deras roll.

Vad mer kan man göra som förälder?

– Se till så att barnen har det bra hemma, därtill kommer sunda vardagsrutiner. Att de äter ordentligt, sköter hygienen och lägger sig i tid. Vidare är det viktigt att ens barn har det bra i skolan samt har en aktiv och meningsfull fritid. 

– Som föräldrar ska man veta vilka ens barn umgås med, vilka deras föräldrar är, vilka platser ungdomarna besöker när de är ute och så vidare. Det gäller att hålla koll på ungdomens ekonomi, internetaktivitet och mående, avslutar Dzemal Sabovic.

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…