BOHUS. Turerna runt det nya ridhuset på Jennylund har varit många och långa. Nu närmar sig slutnotan och summan 60 miljoner innebär att projektet blev dubbelt så dyrt som beräknat.
– Det är mycket pengar, konstaterar utvecklingsledare Martin Andersson.
Det första arbetsmötet mellan Ale kommun och ridklubben hölls 2009. Efter tolv år är det snart dags att sätta punkt för ett bygge som skakat om en hel kommun. Projektet har kantats av förseningar, överklaganden, skenande byggkostnader, marksaneringar, kritiska revisionsrapporter och inte minst ett byggföretags konkurs. Ekonomiskt är det att likna med ett totalhaveri. När spaden skulle sättas i marken 2018 hade det upphandlade anbudet justerats till 29,6 miljoner. Tre år senare summeras den totala kostnaden för det nya ridhuset på Jennylund till cirka 59,7 miljoner kronor.
– Vi moderater har varit motståndare till projektet från början. Efter valet 2018 ärvde vi ridhuset och tyvärr så blev det en dyr läxa för oss alla. Inte minst har onödigt mycket skattemedel slarvats bort. När kostnaderna skenade iväg och bygget stoppades hade redan gått väldigt långt. Vi fick då höra att projektet sannolikt skulle landa på 45-47 miljoner. Då valde fullmäktige att fortsätta. Om politiken istället hade vetat att bygget skulle kosta 60 miljoner är det inte säkert att samma beslut hade tagits, men det får vi aldrig veta, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M).
Bakgrunden till den stora budgetavvikelsen tål att upprepas. Tidigt i projektet upptäcktes att delar av det nya ridhuset hamnat på en gammal kommunal deponi. Det innebar en förändrad grundläggning och dessutom krav på marksanering till en total kostnad om nästan 20 miljoner kronor. När entreprenadföretaget senare gick i konkurs i oktober 2019 uppstod ett stillestånd och en mängd oförutsedda kostnader. Totalt kostade konkursen Ale kommun drygt 3 miljoner kronor.
– Vi ska vara väldigt självkritiska till hur projektet har gestaltat sig och det finns självklart mycket att lära. Från att vi hade all fakta på bordet har vi lyckats hålla ihop kalkylen. Det är inte själva ridhuset som har dragit iväg, utan det är beslutet att placera om huset så det hamnade på deponin som skapat den stora avvikelsen. Totalt med konkursen utgör detta 23 miljoner. Ridhuset i sig har inte blivit lidande, utan har byggts enligt den plan som fanns. Det är bara små skillnader, säger Martin Andersson.
I juni 2019 presenterades en oberoende utredning av ridhuset på Jennylund. Rapporten gav kommunen svidande kritik. Utredningen slog fast att styrgruppen beslutade att driva vidare ridhusprojektet genom sanering av förorenad mark till en kostnad om 5,7 miljoner kronor utan att förankra beslutet i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige. Det fick förödande ekonomiska konsekvenser. Styrgruppen med enbart tjänstemän och en extern projektledare tog beslutet i oktober 2018, men först i januari fick politiken information om det akuta läget.
– Idag har vi helt andra rutiner och tydliga riktlinjer för vilka mandat en styrgrupp har. Det finns också en bättre dokumentation som ska göra det lättare att analysera om något går fel. Tyvärr vet vi redan nu att vi kommer att begå misstag igen. Det är en del av livet, men det får självklart inte riskera att kosta miljoner, säger Mikael Berglund.
Den kritiska revisionsrapporten gav även politiken en känga. Det var väldigt bråttom under valåret 2018 att få till stånd ett första spadtag för det nya ridhuset. Rolf Gustavsson (S) var då Samhällsbyggnadsnämndens ordförande och han bekräftade att miljöriskerna med att bygga på Jennylund var kända.
– Vi visste att det fanns en gammal deponi i området, men däremot var det inte klart exakt hur det nya ridhuset skulle placeras. Vi hoppades kunna undvika att lägga det på deponin. I efterhand kan jag väl säga att vi kanske var lite naiva och det är ingen hemlighet att valrörelsen också spelade in. Vi ville framåt, sa han till Alekuriren i juni 2019.