Så många ukrainska flyktingar har sökt sig till Ale och Lilla Edet

ALE/LILLA EDET. Den senaste tiden har kommunerna rustat för att ta emot eventuella flyktingar från Ukraina. Än så länge har inte kommunerna i sig tilldelats några – men situationen kan snabbt komma att förändras.

Eftersom alla ukrainska flyktingar inte har registrerat sig hos Migrationsverket finns det ett stort mörkertal för hur många som vistas i Sverige.
Eftersom alla ukrainska flyktingar inte har registrerat sig hos Migrationsverket finns det ett stort mörkertal för hur många som vistas i Sverige.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/03/v1122-ukrainsk-flagga-2-copy-scaled.jpg

Sammanlagt har landets kommuner förberett 14 300 platser på tillfälliga boenden för eventuella flyktingar från Ukraina – men nu gör Migrationsverket bedömningen att det troligtvis enbart är 6000 av dem som kommer att användas. Anledningen är att det hittills kommit färre än vad man tidigare befarat.

Enligt de senaste siffrorna, från 30 mars, bor numera 29 registrerade flyktingar från Ukraina i Ale kommun. För två veckor sedan låg motsvarande siffra i Lilla Edet på 38 personer. Men siffrorna släpar lite och i Lilla Edet uppskattar man att det är fler än så. 

– Utifrån de samtal jag fått efter det skulle jag gissa att det nu ökat med ett 20-tal personer, berättar Mai Lundell, Integrationssamordnare i Lilla Edet kommun, som uppskattar den nuvarande siffran till drygt 60 personer.

Även ifall ukrainarna just nu bor hos anhöriga eller privatpersoner som öppnat upp sina hem, så är man från kommunernas sida förberedda på att situationen snabbt kan förändras. 

– Vi har 25 färdigställda platser med möjlighet att skala upp till 45 i egna lokaler, meddelar Maria Reinholdsson, kommunchef Ale kommun.

Även i Lödöse har man förvandlat ett nyrenoverat behandlingshem till ett hem med 33 platser.

– Nu har vi inrett och gjort i ordning det och hoppas att vi kan fylla det. Det fungerar lika bra för vuxna som för barn. Skolan i området är beredd, det finns ett enormt engagemang från civilsamhället och vi har rustat upp alla stödstrukturer som finns. Så det hade fungerat så himla fint om vi fick dit några, säger Mai Lundell.

Men faktum kvarstår att kommunerna enbart har kännedom om de flyktingar som registrerat sig hos Migrationsverket.

– Det är de enda siffrorna som vi kan gå efter, så självklart finns det ett mörkertal. Det kommer många till privata hem och det är inte säkert att alla har registrerat sig eftersom de har har tre månaders vistelsetillstånd, säger Mai Lundell.

Att vara registrerad är en förutsättning för att få hjälp av staten och för barnen att ha rätt till skola. Därav uppmanar båda kommunerna, att de som tagit emot ukrainare även hjälper dem att registrera sig. I Lilla Edet hade man under måndagskvällen dessutom ett extrainsatt möte med anledningen av detta. 

– Vi kallade alla privata familjer som tagit emot ukrainare eller som funderar på att göra det. Vi stämmer av informationen och vad som gäller, säger Mai Lundell och medger att många hört av sig med frågor.

Hon säger även att det är väldigt fint att se hur privatpersoner engagerar sig, samtidigt som hon poängterar vikten av att det går rätt till. 

– Det kan vara så att det kommer personer som har extra behov av sjukvård, stöd eller rehabilitering. Om de inte registreras hos Migrationsverket så får de ingen hjälp. Alla pengar som staten har till den här gruppen finns hos Migrationsverket.

Gratis!
Mer från allmänt

Goliat hittades vid fågeldammarna

Tidigare har det handlat om fåglar, för två månader sedan var det en kanin. Denna gången fick föreningen ett samtal…

Loppisen är träffpunkten i Hjärtum

Till en början arrangerades loppmarknad i Hjärtumsgården två gånger per år – vår och höst. På den tiden ställdes alla…

Hanna växte genom värnplikten

Under uppväxten ville hon hålla på med motorer och bli mekaniker, men när det vankades gymnasieval valde hon en annan…

Ta ett dopp i det blå!

Ales kommunala badplatser hittar vi vid Surtesjön, Vimmersjön, Hultasjön och Hålsjön. Dessa ses över året om men än mer frekvent…


Senaste nytt

Seger i höstpremiären – LNIK ny tabelltvåa

Det dröjde till den 40:e minuten innan formstarka Matilda Johansson inledde LNIK:s målskytte och  drygt 20 minuter in i den…

Offensivt AIF segrade

Efter förra veckans snöpliga poängtapp mot Vänersborgs FK valde tränare Niklas Tidstrand att återgå till vårens succéformation på topp. Det…

Brand på Edet Rasta

Räddningstjänsten Nol, Stenungsund och Lilla Edet ryckte ut till Edet Rasta efter larm om brand. Den lokala räddningsstyrkan var först…

MC-olycka i Nödinge

I höjd med avfarten till Sandsjödal på väg 1967 mellan Nödinge och Ryd körde en mc-förare av vägen. Mc-föraren åkte…

Full attack mot Mjölby

Idag reser Ahlafors IF till Mjölby för att försvara serieledningen i division 2 norra Götaland. I startelvan sker en rad…

LNIK redo för höstpremiären

LNIK avslutade vårsäsongen på bästa möjliga sätt med tre raka storsegrar, den senaste mot Degerfors (5–1) 27 juni. Sedan dess…

Goliat hittades vid fågeldammarna

Tidigare har det handlat om fåglar, för två månader sedan var det en kanin. Denna gången fick föreningen ett samtal…

Anna Bergendahl nästa

Uno Svenningsson, Henrik Åberg och Jessica Andersson är några av de artister som besökt Café Torpet i år. På lördag…

Leo bland de tio bästa i världen

Inför junior-VM var Leo Zikovic rankad 20 i världen och det skulle därför krävas något extra från Bohusbon för att…

Loppisen är träffpunkten i Hjärtum

Till en början arrangerades loppmarknad i Hjärtumsgården två gånger per år – vår och höst. På den tiden ställdes alla…

Svenske rekordhållaren trivs med nya livet 

På sin familjegård i Fjärås bor den tiofaldige svenska mästaren i trial. I garaget finns det mesta som en motorintresserad…

Hanna växte genom värnplikten

Under uppväxten ville hon hålla på med motorer och bli mekaniker, men när det vankades gymnasieval valde hon en annan…

Sent poängtapp för AIF

Höstsäsongen sparkade igång för serieledande Ahlafors IF med bortamatch mot VFK på en soldränkt Vänersvallen. Här var det planerat att…