KILANDA. Mnimalt med regn och den varmaste maj-juni på 30 år. Torkan pressar svenska bönder och lantbrukare med upp till halverade skördar.
– Vi har foder som längst till januari och kommer att behöva slakta mer djur än normalt, säger Palle Borgström, Kilanda Säteri.
Palle Borgström som driver Kilanda Säteri tillsammans med broder Bengt är också förbundsordförande för LRF. Årets torka är den värsta sedan 1992 och många jämför situationen med svältens dagar på 1800-talet, då många svenskar tvingades lämna landet.
– Det är väldigt beymmersamt, där vissa bara når halverade skördar. Totalt i Sverige kommer vi nog prata om en nedgång på 30%. Det innebär stora intäktsbortfall för spannmål, men som bekant har vi också ont om foder till våra djur, berättar Palle för lokaltidningen.
Hur ser det ut för er i Kilanda?
– Vi har haft lite mer tur än andra med nederbörd, men vi har inte foder så vi klarar hela vintern. Som längst möjligen till januari. Vi skulle behöva en skörd till för att klara oss.
Även om det skulle slå om till kraftigt regn är möjligheten till att rädda uteblivna spannmål liten.
– Det kan man nog säga är försent, det går inte att hämta in den förlorade tiden nu. Just nu växer det ingenting. Däremot skulle vi nog kunna skörda gräs en gång till om vi får hyfsat med nederbörd inom ett par veckor, säger Palle.
Förutom en vädjan till vädrets makter har LRF vänt sig till näringsdepartementet och jordbruksverket. Dialogen har varit konstruktiv och positiv.
– De förstår allvaret och igår kom ett uttalande från regeringen om ett stödprogram. Några detaljer om när och i vilken omfattning bönderna kommer att få kompensation har inte presenterats än, säger Palle.
Även butiker och konsumenter har visat förståelse för situationen.
– Det känner vi verkligen och det är viktigt. Vi kommer att behöva slakta fler djur än normalt och då är det avgörande att konsumenterna väljer att köpa svenskt kött. Ett tips kan också vara att fråga på luchrestaurangen om de har svenska råvaror.
Svenska bönder kan räkna med god hjälp av livsmedelsbutikerna. Hos Krister Petersson på Coop Extra i Älvängen är redan 97% av allt kött svenskt.
– Det är vi väldigt stolta över. Snittet på marknaden är 89%. Vi märker att konsumenten är medveten om läget och inser allvaret. Som butik gör vi vad vi kan, men det finns kött som efterfrågas som inte har svenskt ursprung. Det måste vi självklart fortfarande köpa in, säger Krister.
Coop Extra har nyligen inlett ett samarbete med lokala bönder till vilka man skänker allt matsvinn. Det är en insats som ICA Kvantum på Ale Torg har gjort i över åtta år.
– Det är en självklarhet och nu gäller det att framhålla det svenska köttet så mycket det går. Jag har aldrig upplevt en liknande situation tidigare, men inser hur viktigt det är att vi och konsumenterna prioriterar rätt, säger ICA-handlare Marianne Sjöö.
Torkan innebär både kortsiktiga och långsiktiga problem.
– Blir det en omfattande nödslakt kommer svenskt nöttkött att bli en bristvara längre fram. Så hur vi än vänder på det får årets torka konsekvenser, säger Krister Petersson.