Nödinge vårdcentral hotas av sanktioner för felaktig journalföring. Verksamhetschef Tina Holmberg
rasar nu mot Västra Götalandsregionens granskning.
Nödinge vårdcentral hotas av sanktioner för felaktig journalföring. Verksamhetschef Tina Holmberg rasar nu mot Västra Götalandsregionens granskning.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2019/10/v4319-nocc88dinge-vacc8ardcentral.jpg

”Vi straffas för att vi har gjort rätt”

NÖDINGE. Nödinge vårdcentral hotas av sanktioner för felaktig journalföring. Verksamhetschef Tina Holmberg rasar nu mot Västra Götalandsregionens granskning.
– Vi straffas för att vi har gjort rätt, säger hon till Alekuriren.

I tio år har Tina Holmberg jobbat som både AT- och ST-läkare och är numera specialist på Nödinge vårdcentral. 2017 tog hon över verksamheten tillsammans med en kollega. Övertagandet var dock inte problemfritt. Tre seniora läkare hade gått i pension och vårdcentralen befann sig i en bemanningskris.

– Det var tufft att jobba här. Både läkare och sköterskor hade stressymptom, men vi lyckades ta oss ur det och nu har vi fler anställda, bedriver bättre vård och vi mår bra på jobbet, säger Tina Holmberg.

Västra Götalandsregionen har genomfört en oberoende granskning av 29 vårdcentraler vars ACG-poäng höjdes mest under 2017. Regionen använder ACG som ett poängsystem för att räkna ut hur mycket ersättning en vårdcentral ska få för sitt arbete där fler och tyngre diagnoser ger större ersättning till vårdcentralen eftersom ju sjukare en patient är desto mer vård behövs, vilket innebär ökade kostnader för vårdcentralen.

– De tidigare läkarna hade jobbat på Nödinge vårdcentral i flera decennier och var inte så noggranna med att sätta diagnoser vid alla besök. De hade bra koll på patienterna ändå och de fick den sjukvården de behövde, men det var en annan tid och vi insåg att det varken var hållbart medicinskt eller lagligt, säger Tina, som införde en ny rutin på vårdcentralen.

– Varje gång legitimerad personal var i kontakt med en patient ska patientens aktuella hälsoläge journalföras. Detta medförde att patientens aktuella diagnoser skrevs in i journalen så som lagen säger för att garantera den medicinska säkerheten. Vi måste kunna ha så bra koll som möjligt på varje patient, fortsätter hon.

Det innebar i sin tur att ACG-poängen ökade under 2017. Enligt granskningen bedöms 13 vårdcentraler medvetet ha fuskat genom att registrera irrelevanta diagnoser för att öka sin ersättning. I nio fall bedömer man att vårdcentraler möjligen har satt irrelevanta diagnoser, det vill säga att de inte har säkerställt att det rör sig om fusk men att deras ACG-poäng har ökat. Nödinge vårdcentral är en av de nio, något som Läkartidningen var först med att berätta om.

Tina Holmberg är förtvivlad över anklagelserna då det saknas bevisning om felaktig journalföring.

– Jag står för att vårt ACG har ökat, det är en konsekvens av vårt kvalitetsarbete. Det kom som ett dråpslag eftersom de såklart inte har kunnat fastställa att vi har satt irrelevanta diagnoser, utan enbart att ACG har ökat. Det saknas bevis om irrelevant journalföring. Vi journalförde dock patientens alla aktuella diagnoser och det blev därför självklart att vi skulle få högre ACG. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen hävdar att vårt incitament var ekonomiskt, men det är helt fel. Vi har gjort ett väldigt bra kvalitetsarbete och ökat den medicinska säkerheten genom att se till att våra patienter hade aktuella diagnoser, säger Tina Holmberg och fortsätter:

– Tidigare har vi haft för lågt ACG och i dag ligger vår ACG-poäng i nivå med andra vårdcentraler i vår omgivning. Detta är rimligt eftersom det är osannolikt att befolkningen i Nödinge skulle vara friskare än i övriga Ale.

Det är fortfarande oklart hur mycket varje enskild vårdcentral ska betala, men det kan handla om minus/max tio procent av den ersättning som vårdcentralen erhåller månatligen i 20 månader. Det sista ordet har inte sagts än. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden ska fatta ett slutgiltigt beslut om det blir några sanktioner för Nödinge vårdcentral.

– Det hade varit förödande för vår verksamhet. Min förhoppning är att de straffar dem som har fuskat och inte oss som har gjort allt rätt. Detta är inte rättssäkert, i Sverige gäller hellre fria än fälla när bevis saknas, avslutar Tina Holmberg.

Alekuriren har sökt Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen, utan att lyckas. Till SVT Nyheter säger han följande:

– Det kändes rimligt att vi behandlar alla lika. Med efterklokhet skulle man inte delat upp de här grupperna från början för egentligen var det ingen skillnad.

– Systemet ska fungera bra för de patienter som är multisjuka så att vårdcentralerna inte ska kunna skicka vidare patienten. Men trovärdigheten har rubbats en del efter det här.

Mer från allmänt

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Nock varslar anställda

Det har varit tätt med rapporteringen från Nock Massiva Trähus…

Gigantisk björn i Surte

Mohannad kom till Sverige från Syriens huvudstad Damaskus, men redan…

Senaste nytt

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…

Hjärtums fotbollshjärta har stannat

Det var i juni som lokaltidningen besökte natursköna Billerödsvallen då…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Nock varslar anställda

Det har varit tätt med rapporteringen från Nock Massiva Trähus…

Friades från taxirån – vill ha ersättning

Mannen, som är i 25-årsåldern, stod åtalad misstänkt för att…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Gigantisk björn i Surte

Mohannad kom till Sverige från Syriens huvudstad Damaskus, men redan…

Planen: Då kan Alebacken öppna

Förra säsongen öppnade Alebacken för allmänheten i början av december.…

Nytt medborgarlöfte undertecknat

På fredagseftermiddagen samlades kommunledningen och representanter från polisen för att…