ALE/KUNGÄLV. Håkan Lundgren, mångårig förbundschef i Bohus Räddningstjänstförbund, kommenterar den kommande utredningen av ledarskapet inom BORF.
– Jag är både undrande och nyfiken vad som ligger bakom den här utredningen, säger han till Alekuriren.
Det ska startas en utredning av ledarskapet inom Bohus Räddningstjänstförbund. Hur ser du på det?
– Jag är både undrande och nyfiken vad som ligger bakom den här utredningen. Det enda jag känner till i nuläget är att det har kommit in en skrivelse till förbundets direktion med synpunkter gällande ledarskapet och att HR-chefen i Kungälvs kommun ska inleda en utredning som i sin tur ska genomföras av företagshälsovården Pe3, som är helt oberoende. Förhoppningsvis kommer de fram till vad som är bra och vad vi kan göra bättre.
Vad hoppas du ska komma ut från utredningen?
– Jag har själv inte läst skrivelsen som har inkommit och jag vet därför inte vad det här handlar om konkret. Det är alla våra 30 ledare som ska vara med i utredningen och en nulägesanalys kommer att genomföras. Där kommer de förhoppningsvis få fram vad som är bra och vad vi kan göra bättre.
Det riktas bland annat kritik mot att den operativa verksamheten har blivit lidande till förmån för den förebyggande. Hur ser du på det?
– Det är första gången jag hör det. Vi hanterar ständigt hela vårt uppdrag, både det operativa och det förebyggande. Båda uppdragen är lika viktiga och står inte i konflikt med varandra.
Stämmer det att rökdykarutbildningar och båtförarutbildningar inte har genomförts på grund av brist på pengar?
– Nej, för mig låter det fullkomligt osannolikt. Enhetscheferna för den operativa enheten har inte fört fram någon sådan information. Vi har tillräckligt med pengar för att genom övning och utbildning säkerställa kompetensen att kunna utföra våra uppdrag.
Hur ser dagens bemanning ut inom BORF? Är det en akut situation?
– Nej, vi har ett handlingsprogram där vi utgår från riskerna som finns i både Kungälv och Ale och hur många vi ska vara på varje utryckning. Det granskas av både Länsstyrelsen och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Vi har inte fått några anmärkningar från dem. Däremot finns det en del personalvakanser inom funktionerna räddningspersonal i beredskap (RIB), det vill säga alla som arbetar deltid. Det är också ett nationellt problem att lyckas få tillräckligt med personal till dessa funktioner. Rekrytering pågår kontinuerligt. Vid de tillfällen det uppstår vakanser i beredskapsstyrkan täcks dessa med extrainsatt personal och även med utryckning från flera stationer i händelse av larm till räddningsinsats.
– I Ale kommun har vi dessutom fått möjlighet att anställa upp sex heltidsanställda brandmän vilka arbetar dagtid med både förebyggande och operativa uppgifter, avslutar Håkan Lundgren.
Läs också: Ledarskapet inom BORF utreds