Dags att bullra!

Ledare vecka 45 2014

Buller- och vibrationsnivåerna skulle sänkas i samband med BanaVäg i Väst. Det jättelika infrastrukturprojektet skulle skapa förutsättningar för en nödvändig tillväxt med nya attraktiva bostäder i nära anslutning till kollektivtrafiken. Samhällets klimatanpassning ställer krav på planerarna att framtidens bostäder ska ligga längs kollektivtrafikstråken. Ett helt nytt stråk med pendeltåg från Göteborg till Älvängen blev verklighet i december 2012. Nu stod Götaälvdalen redo att hjälpa Göteborgsregionen med tillväxten. Det var här GR skulle växa, men något har gått snett – mycket snett.

När detaljplaner för nya bostäder i centrala Älvängen ska antas stoppas de av Länsstyrelsen. Myndigheten som har till uppgift att bevaka att ny bebyggelse som planeras blir lämplig med hänsyn till människors hälsa och säkerhet anser att bullernivån är för hög. Därmed hotas hela grundidén med en utbyggd central bostadsbebyggelse från Surte i söder till Älvängen i norr.

Det är en käftsmäll som heter duga. Göteborgsregionens tillväxt begränsas och Ale kommuns expansion begränsas kraftigt. Handlarna får inga fler kunder att konkurrera om, skatteintäkterna lär inte växa som beräknat och egentligen blir det bara bostadsbristen som får en tydligare position.

Frågan är av en helt avgörande dignitet, varför vi får utgå från att alla parter gör sitt yttersta för att lösa problemet. Som alltid är det emellertid någon som måste bära ansvaret. När en hel region stirrar med förbannade ansiktsuttryck är jag rädd för att ingen vill räcka upp handen. Å andra sidan lär det inte behövas särskilt avancerad juridik för att hitta den skyldige. Trafikverket hade till uppgift att bygga en fyrfältsväg och dubbelspårig järnväg mellan Göteborg och Trollhättan. Ett av syftena var att höja trafiksäkerheten, ett annat var att skapa förutsättningar för fler att nyttja kollektivtrafiken. Detta skulle bland annat ske genom ny bebyggelse i Götaälvdalen. Denna skulle göras möjlig genom att buller- och vibrationsnivåerna dämpades kraftfullt med den nya infrastrukturen. Om färska bullermätningar nu visar att så inte har skett, utan att Länsstyrelsen med hänsyn till människors säkerhet stoppar pågående detaljplaner på grund av oljud från väg- och järnväg kan ansvaret bara ligga på den som byggt väg och järnväg. Trafikverket måste syna sina egna kort och fundera på vad som har gått snett.

För Ale kommuns del gäller det att inte tappa tron – och framför allt inte farten – i de pågående projekten. Bostäderna måste fram och bullernivån…ja, den måste bara lösas! Det är inte rimligt att staten investerar 15 miljarder kronor i ny infrastruktur för att underlätta tillväxten i Göteborgsregionen och sedan låta en annan statlig myndighet sätta stopp. Det är dags för Ale kommuns företrädare att bullra på alla nivåer.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Kvinna döms till fängelse

Det var i februari förra året som en kvinna i…

Lekplats invigdes på nationaldagen

En barnkortege inledde firandet i slottsparken som lockade stora folkmassor.…

Stängs av efter eftersläng

Det var efter en knapp halvtimme i hemmamötet med Ängelholm…

Polisen söker försvunnen man

Senast någon såg mannen i 60-årsåldern var under natten till…

Bil voltade av vägen

Under onsdagsmorgonen larmades räddningspersonal till Norra Kilandavägen i Nödinge efter…

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…