Det är inte tur

Ledare vecka 18 2015

”Jag har haft tur, säger Göran Carstedt under vår lunchträff i Göteborg. Det var hans enkla förklaring till varför just han fått chansen att jobba med ledare som Pehr G Gyllenhammar, Ingvar Kamprad och självaste ex-presidenten Bill Clinton”. Det är aldrig tur tänker jag. Man kan ha tur och vinna på en lott, men det är kortvarig lycka. Göran Carstedt har i hela sin yrkeskarriär haft förmånen att jobba i de största företagen (Volvo och IKEA) och den senare delen med hållbarhetsfrågor i en organisation som Bill Clinton lagt grunden för. Det kan omöjligt vara tur att gång på gång bli tillfrågad om att anta de tunga uppdragen.

Därför är det extra roligt att just Göran Carstedt kommer till Ale och föreläser under ett lunchpass i Ahlafors fabriker. Han är som ni förstår rik på erfarenheter, men ser varken sig själv eller sitt liv som något exceptionellt. Han har inte ens tagit en bild på sig själv och Bill Clinton. ”Varför skulle jag?” säger han. Mina planerade följdfrågor sväljer jag snabbt. Jag förstår att han sedan länge passerat stadiet då en titel eller ett namn var något man fokuserade eller reagerade på. Det är vad folk gör och åstadkommer som betyder något, menar Göran Carstedt.

Att han i snart 20 års tid valt att fokusera på hållbarhet och hur vårt moderna samhälle måste ställa om tror jag är en form av återbetalning. Han är ödmjukt tacksam för allt han fått uppleva och hans stora önskan är naturligtvis att barnbarnen ska behöva slippa oroa sig för framtiden.

Lösningen är att fler människor hittar en meningsfull sysselsättning, något som betyder att du gör skillnad. Det är då du motiveras till att fortsätta utvecklas. För att skapa det hållbara samhället måste vi börja med oss själva, men det är svårt om vi inte känner at tillvaron är meningsfull.

Nyckeln är ett nytt ledarskap och han har många goda exempel. Stora företagsledare som bestämt sig för att halvera sina avtryck på ekosystemet, vilket i sin tur har föranlett att många underleverantörer har tvingats göra samma sak. Problemet är att det för få som tar dessa initiativ för ett mer hållbart samhälle. Det går enligt Göran Carstedt alldeles för långsamt och även om både USA och Kina är på gång borde det gå snabbare.

Efter en dryg timmes samtal är jag stum av beundran och förutom att mitt eget liv känns tämligen banalt jämfört med mannen som jobbat i koncernledningar världen är jag åtminstone stolt över att ha tagit pendeltåget till stan.

Åter i Ale repar jag mod. Vi är inte så dumma vi heller. På tal om meningsfull sysselsättning. Kommunen fullständigt bubblar av aktiviteter för tillfället. Det är ortsmöten, näringslivsgala, vårmarknader, vårlopp, fotbollsmatcher, musikaler om vart annat.

Företagarna delade ut tre priser till goda föredömen i det lokala näringslivet för att om inte annat bekräfta att de gör något bra. Jio Eltjänst med Jan Olofsson och Mikael Holmqvist utsågs till Årets Företagare, Jonas Molin till Årets Entreprenör och Christer Köpman till årets Nyföretagare.

Det är inga dåliga meriter det heller.

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…