Det är inte tur

Ledare vecka 18 2015

”Jag har haft tur, säger Göran Carstedt under vår lunchträff i Göteborg. Det var hans enkla förklaring till varför just han fått chansen att jobba med ledare som Pehr G Gyllenhammar, Ingvar Kamprad och självaste ex-presidenten Bill Clinton”. Det är aldrig tur tänker jag. Man kan ha tur och vinna på en lott, men det är kortvarig lycka. Göran Carstedt har i hela sin yrkeskarriär haft förmånen att jobba i de största företagen (Volvo och IKEA) och den senare delen med hållbarhetsfrågor i en organisation som Bill Clinton lagt grunden för. Det kan omöjligt vara tur att gång på gång bli tillfrågad om att anta de tunga uppdragen.

Därför är det extra roligt att just Göran Carstedt kommer till Ale och föreläser under ett lunchpass i Ahlafors fabriker. Han är som ni förstår rik på erfarenheter, men ser varken sig själv eller sitt liv som något exceptionellt. Han har inte ens tagit en bild på sig själv och Bill Clinton. ”Varför skulle jag?” säger han. Mina planerade följdfrågor sväljer jag snabbt. Jag förstår att han sedan länge passerat stadiet då en titel eller ett namn var något man fokuserade eller reagerade på. Det är vad folk gör och åstadkommer som betyder något, menar Göran Carstedt.

Att han i snart 20 års tid valt att fokusera på hållbarhet och hur vårt moderna samhälle måste ställa om tror jag är en form av återbetalning. Han är ödmjukt tacksam för allt han fått uppleva och hans stora önskan är naturligtvis att barnbarnen ska behöva slippa oroa sig för framtiden.

Lösningen är att fler människor hittar en meningsfull sysselsättning, något som betyder att du gör skillnad. Det är då du motiveras till att fortsätta utvecklas. För att skapa det hållbara samhället måste vi börja med oss själva, men det är svårt om vi inte känner at tillvaron är meningsfull.

Nyckeln är ett nytt ledarskap och han har många goda exempel. Stora företagsledare som bestämt sig för att halvera sina avtryck på ekosystemet, vilket i sin tur har föranlett att många underleverantörer har tvingats göra samma sak. Problemet är att det för få som tar dessa initiativ för ett mer hållbart samhälle. Det går enligt Göran Carstedt alldeles för långsamt och även om både USA och Kina är på gång borde det gå snabbare.

Efter en dryg timmes samtal är jag stum av beundran och förutom att mitt eget liv känns tämligen banalt jämfört med mannen som jobbat i koncernledningar världen är jag åtminstone stolt över att ha tagit pendeltåget till stan.

Åter i Ale repar jag mod. Vi är inte så dumma vi heller. På tal om meningsfull sysselsättning. Kommunen fullständigt bubblar av aktiviteter för tillfället. Det är ortsmöten, näringslivsgala, vårmarknader, vårlopp, fotbollsmatcher, musikaler om vart annat.

Företagarna delade ut tre priser till goda föredömen i det lokala näringslivet för att om inte annat bekräfta att de gör något bra. Jio Eltjänst med Jan Olofsson och Mikael Holmqvist utsågs till Årets Företagare, Jonas Molin till Årets Entreprenör och Christer Köpman till årets Nyföretagare.

Det är inga dåliga meriter det heller.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…