Goddag yxskaft!

Ledare Alekuriren v15 2011. Klicka på rubriken för att läsa!

Amatörernas afton. Så sammanfattar jag Håkan Anderssons beskrivning av hur hans bygglovsansökan har hanterats i Ale kommun. När ska effektivtet bli ett begrepp i offentlig förvaltning är en naturlig följdfråga? Antalet personer som har deltagit i handläggningen av Hameks bygglov utgör en präktig rad och bekräftar att ju fler kockar desto sämre… Det skulle vara intressant att få en ekonomisk sammanställning för vad denna handläggning som har pågått i två år har kostat skattebetalarna. Beloppet är säkert gigantiskt, men hade det åtminstone lett till en utbyggnad hade det möjligtvis varit försvarbart. Nu sitter Håkan Andersson fortfarande i samma besvärande sits med ett stort behov av större lokaler. En expansion av verksamheten skulle inom ett par år innebära en fördubbling av antalet anställda. Det i sin tur innebär många sköna tusenlappar i skattekuvertet till Ale kommun, men den ekvationen har alla inte lärt sig att lösa än.

Det är många frågetecken i hanteringen och som till sist fått Håkan Andersson att lätta på trycket. En del moment är av mer avancerad natur och har säkert delvis en förklaring i regelverket. Vad som däremot inte står skrivet i någon lagtext – och tur är väl det – rör attityden och bemötandet. Att en företagare med ambitionen att fördubbla sin verksamhet inte möts med öppen famn och en inställning att dig ska vi hjälpa fortast möjligt är för mig en gåta. Genom att lösa Hameks trångboddhet skapas ett stort antal nya tjänster i Ale, det om något borde vara tillräcklig motivation för förvaltningen. Två år är inte att beteckna som skyndsam hantering. Det är skandalöst och när Håkan Andersson försöker öka takten för att komma vidare gör kommunen allt för att bromsa. På frågan om vilken färg utbyggnaden ska ha på fasaden ber Håkan att få veta vilka bestämmelser som gäller i området. Allt för att göra rätt från början och göra alla nöjda. Svaret han får är att bestämmelserna får man inte reda på innan ansökan skickats in… God dag yxskaft! Snacka om att alltid försöka göra allt så svårt som möjligt – och finns det inte en omväg så skapar vi en…

Håkan Andersson har också fått lära sig att oviljan att samarbeta även gäller internt i Ale kommun. Samhällsbyggnadsförvaltningens handläggare begär inte ut handlingar från Samhällsplaneringsavdelningen. Det har Håkan fått göra själv för att sedan skicka dem vidare till handläggarna 20 meter längre bort i korridoren. Det är en så pinsam beskrivning att jag ber till högre makter om att det inte är sant, men när det gäller bygglov är detta tyvärr bara ett i raden av besvärande exempel.

Det har talats mycket om att förenkla och göra handläggningen enklare. Nu är det hög tid att gå från ord till handling. Ska Ale växa håller inte dagens arbetssätt. Det kan snarare bli tvärtom, att företag lämnar kommunen. Fråga Håkan Andersson.

Mer från ledare

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Senaste nytt

Nolbo bakom ny gin

Niklas Wallström har en förkärlek till goda drycker. Som ordförande…

Alaforsbon Margaretha talade inför FN

Den omfattande studien ”Peoples Climate Vote” innehåller svar från 1,2…

Svenstorps förskola gör det tillsammans

I mars 2020 bröt coronapandemin ut i Sverige. Samtidigt slogs…

Ny ungdomspastor i Älvängen

Sixten Widholm, 25, är uppväxt i de småländska skogarna, närmare…

De kan bli ”årets spelare”

Varje år sedan 2003 utser spelbolaget Unibet, genom Unibet 2:an,…

Nytt styre i Lilla Edet

Det blir ett nytt politiskt styre i Lilla Edets kommun…

Polisen ber om hjälp: ”Har ni sett något?”

Det var vid tretiden under natten till måndag som polisen…

Ett politiskt engagemang som aldrig avtar

Elaine Björkman är, som hon själv uttrycker det, född socialdemokrat.…

Så många bullar sålde butikerna

Kanelbullens dag har firats den 4 oktober sedan 1999, när…

”Surte då och nu” på Glasbruksmuseet

När lokaltidningen kommer på besök råder det febril aktivitet. Fotografier…

Varning för bedragare

En av Ale Els kunder råkade i förra veckan ut…

Färre kryssade i årets val – bara män i toppen

24 262 personer var röstbrättigade i årets val. Av dessa…

Festligt 10-årsjubileum på Backavik

Ballonger i taket, fint dukade bord och en stämning som…