Goddag yxskaft!

Ledare Alekuriren v15 2011. Klicka på rubriken för att läsa!

Amatörernas afton. Så sammanfattar jag Håkan Anderssons beskrivning av hur hans bygglovsansökan har hanterats i Ale kommun. När ska effektivtet bli ett begrepp i offentlig förvaltning är en naturlig följdfråga? Antalet personer som har deltagit i handläggningen av Hameks bygglov utgör en präktig rad och bekräftar att ju fler kockar desto sämre… Det skulle vara intressant att få en ekonomisk sammanställning för vad denna handläggning som har pågått i två år har kostat skattebetalarna. Beloppet är säkert gigantiskt, men hade det åtminstone lett till en utbyggnad hade det möjligtvis varit försvarbart. Nu sitter Håkan Andersson fortfarande i samma besvärande sits med ett stort behov av större lokaler. En expansion av verksamheten skulle inom ett par år innebära en fördubbling av antalet anställda. Det i sin tur innebär många sköna tusenlappar i skattekuvertet till Ale kommun, men den ekvationen har alla inte lärt sig att lösa än.

Det är många frågetecken i hanteringen och som till sist fått Håkan Andersson att lätta på trycket. En del moment är av mer avancerad natur och har säkert delvis en förklaring i regelverket. Vad som däremot inte står skrivet i någon lagtext – och tur är väl det – rör attityden och bemötandet. Att en företagare med ambitionen att fördubbla sin verksamhet inte möts med öppen famn och en inställning att dig ska vi hjälpa fortast möjligt är för mig en gåta. Genom att lösa Hameks trångboddhet skapas ett stort antal nya tjänster i Ale, det om något borde vara tillräcklig motivation för förvaltningen. Två år är inte att beteckna som skyndsam hantering. Det är skandalöst och när Håkan Andersson försöker öka takten för att komma vidare gör kommunen allt för att bromsa. På frågan om vilken färg utbyggnaden ska ha på fasaden ber Håkan att få veta vilka bestämmelser som gäller i området. Allt för att göra rätt från början och göra alla nöjda. Svaret han får är att bestämmelserna får man inte reda på innan ansökan skickats in… God dag yxskaft! Snacka om att alltid försöka göra allt så svårt som möjligt – och finns det inte en omväg så skapar vi en…

Håkan Andersson har också fått lära sig att oviljan att samarbeta även gäller internt i Ale kommun. Samhällsbyggnadsförvaltningens handläggare begär inte ut handlingar från Samhällsplaneringsavdelningen. Det har Håkan fått göra själv för att sedan skicka dem vidare till handläggarna 20 meter längre bort i korridoren. Det är en så pinsam beskrivning att jag ber till högre makter om att det inte är sant, men när det gäller bygglov är detta tyvärr bara ett i raden av besvärande exempel.

Det har talats mycket om att förenkla och göra handläggningen enklare. Nu är det hög tid att gå från ord till handling. Ska Ale växa håller inte dagens arbetssätt. Det kan snarare bli tvärtom, att företag lämnar kommunen. Fråga Håkan Andersson.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Discgolffest i Uspastorp

Ale Disc Golf Center stod som värd för Amatör-SM i…

Ale Disc Golf Center får leaderstöd

Genom det beviljade projektet kommer Ale Disc Golf Center att…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…