Hoppas på glädjetårar

Ledare vecka 8 2013

Vad ska du tycka till om den här veckan då? Tja efter femton års tyckande känner jag faktiskt ibland ett visst motstånd från mitt inre. Jag känner att jag redan har tyckt det mesta, men det är ju inte sant. Tycker gör vi hela tiden och tiden står inte still, det har den inte gjort hittills, vilket gör att det ständigt dyker upp något nytt att tycka till om. Ändå tar det emot. Kanske är det för rädslan att upprepa, att uppfattas som envis och tjatig. Denna veckan tänker jag därför inte tycka något. Jag tänker vila mitt tyckande. Jag lär få anledning att tycka nästa vecka, då Utbildningsnämnden tar beslut om Ale gymnasiums framtid.

Istället tänkte jag berätta om vad jag tycker, nej nu blev det fel igen… Jag skulle ju inte tycka. Jag vill bara rekommendera er att läsa en del artiklar som jag själv har läst med stor spänning under denna dag.

Grundskolan i Ale satsar på att utbilda elever till trivselledare för att återinföra leken på skolgården. Det är ett intressant koncept från Norge som känns väldigt bra att väga upp den allt större digitala satsningen i skolan. Den fysiska leken på skolgården kan aldrig digitaliseras och framför allt kan inte datorn ta över den nyttan som leken på skolgården gör för barnens fysiska utveckling. Med trivselprogrammet till hjälp ska det bli roligare på rasterna och det är eleverna själva som ska vara pådrivare. Läs artikeln på sidan 9.

Älvängens vårdcentral flyttar som tidningen tidigare har berättat till nya lokaler på Handelsplats Älvängen. Det här motiverar verksamhetschef Eva Herlenius i veckans tidning och med tanke på det intresse som aleborna har visat för sina vårdcentraler borde detta vara läsning av betydelse. Missa inte sidan 14. Det som gläder mig mest är att Skepplandas vårdcentral ser ut att få stå oberörd, satsningen till trots.

Missa heller inte att läsa om hur det nya ”gröna” bostadsområdet Green Village växer fram i Surte. Deras tankar kring hur nya energisnåla bostäder kan byggas är spännande läsning. Att försäljningen har passerat hälften av de 166 planerade bostäder vittnar om en positiv framtid för bostadsmarknaden i Ale. Det börjar nog att ta fart. Läs sidan 6.

Ale Rotary och en frivillig grupp är engagerade i ett sjukhus i Indien. Fyra alebor har varit på plats och personligen överlämnat en kontant gåva efter en loppis i Uspastorp. Det är fascinerande att ta del av hur små insatser i vår del av världen kan göra underverk långt härifrån. Läs sid 15.

Dessutom kan ni gott läsa sidan 20 om att Ales mest kända varumärke, Surte Bandyklubb, återigen är på väg upp i allsvenskan. På söndag reser laget och en stor supporterskara till klassiska Otterstrand för den avgörande seriefinalen mot Otterbäcken. Efter alla bekymmer, ett ekonomiskt haveri och en egen arena som gick ”förlorad” men kom tillbaka i en bättre form skulle det värma enormt att få se lite glädjetårar hos klubben som aldrig ger upp…

Mer från ledare

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Nära helvetet

Demokratins spelregler måste alltid beaktas och i vissa fall försvaras.…

Senaste nytt

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…