Idéerna kan ingen ta ifrån honom

Ledare vecka 3, 2013

I veckan fick de sista eleverna i årskurs 7-9, vuxenutbildningen och SFI sina datorer. Enligt vad Ales tjänstemän känner till så har ingen annan kommun i Sverige eller i grannländerna genomfört en liknande satsning. Idag har alla elever, den yngste till den äldste på Komvux en egen dator. Det är en strategi som det har varit politisk enighet kring och vid närmare eftertanke är en dator idag lika självklar som ett måste för studerande. Det räcker inte att bara dela ut pennor och suddigum längre. Världen har blivit större behovet av att hämta dagsfärsk information är stort. Läroböcker blir snabbt gamla, internet uppdateras varje sekund. Det är en viss skillnad.

Med datorer till alla följer också kravet på att lära eleverna att använda verktygen på rätt sätt. Med internet tillgängligt blir etik och moral en av våra viktigaste aspekter. Undervisningen måste ständigt återkomma till detta. Mobbing via nätet är numera vardagsmat, kanske för att vi inte har hängt med. En lugn skola är inte detsamma som att mobbing inte förekommer. Idag sker det i all tysthet och konsekvenserna är emellanåt värre än någonsin tidigare. Den psykologiska mobbingen med bilder och kommentarer på nätet har blivit ett allvarligt bekymmer för många ungdomar. Med en dator till alla elever ges alla också ett verktyg som fel använt kan förorsaka enorm skada, därför är sättet att använda den avgörande att lära ut. Datamoral måste upp på schemat.

Att alla har en egen dator i skolan är emellertid en rättighet ingen kan ta ifrån elever i dagens moderna skola. Den är snarare en förutsättning för att klara av studierna och dess krav. Jag tycker det är häftigt att Ale sticker ut och är bäst i landet, kanske till och med i Norden – eller i Europa? Nu tror jag inte det har varit målet för satsningen. Snarare har de pedagoger som tidigt började prova datorer i undervisningen kunnat visa på stora pedagogiska vinster, att läs- och skrivinlärning till exempel har underlättats, särskilt för elever med särskilda behov. Det är naturligtvis detta som motiverar satsningen.

På tal om häftiga saker. Arkitekten och samhällsentusiasten Olle Skoglund i Surte har presenterat ytterligare ett par spektakulära bostadsprojekt. Många kommer säkert att höja på ögonbrynen och fråga sig när något av alla torn ska förverkligas. Frågan är alltid befogad, men ingen kan ta ifrån Olle Skoglund idéerna. Många sitter hemma på kammaren och tycker. Det är en stor skillnad mot att sätta dem på papper.

Att formulera, rita, skissa och visualisera det som vissa kallar för fantasier är mer än många andra klarar av. Fördelen med att göra som Olle Skoglund är fler kan ta del av kreativa tankar. Det kan leda till att en gnista tänds hos någon annan. Genom att rätt personer blir inspirerade kan idéer, även de mest spektakulära, ibland se dagens ljus. Om ingen visionerar, formulerar och föreslår saker som vi andra kan tycka till om skulle samhället sluta att utvecklas och idéerna har Olle Skoglund. De kan ingen ta ifrån honom.

Mer från ledare

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Nära helvetet

Demokratins spelregler måste alltid beaktas och i vissa fall försvaras.…

Senaste nytt

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

Boende i Nödinge uppmanas spara på vattnet

Vattenläckan upptäcktes under natten och arbetet med att lokalisera läckaget…

Bussförarens dag firas

Bussförarens dag firas varje år och är en återkommande högtidsdag…

Färre elever dricker alkohol – lägst andel i regionen

Den senaste CAN-undersökningen innehåller glädjande siffror för Ale kommun. Undersökningen,…

Nekas avancemang – trots framgången

Torslanda HK:s damer lyckades med uppgiften. Laget vann de sista…

De vill skapa en läktarkultur på Sjövallen

I vintras dök ett konto upp på Instagram kopplat till…

LOK-stödet ändras för att nå fler

Den 1 januari förra året genomfördes ett första steg i…

De vill locka till nya skratt

Föreställningen heter ”Lik i garderoben” och är en klassisk spring-i-dörr-fars.…

Rasta firar 50-årsjubileum

Den första Rastaanläggningen öppnades i Brålanda 1973. Nu firar företaget…

Över 30 miljoner till lokal utveckling

Leader Göta älv & Säveån är ett av 40 leaderområden…

Equmeniakyrkan i Surte firar 140 år

Vid 1850-talets ingång hade den nyevangeliska väckelserörelsen blivit en begynnande…

De kräver lön hela dagen

Rapporten ”Lön hela dagen” som ett 40-tal organisationer står bakom…