Idéerna kan ingen ta ifrån honom

Ledare vecka 3, 2013

I veckan fick de sista eleverna i årskurs 7-9, vuxenutbildningen och SFI sina datorer. Enligt vad Ales tjänstemän känner till så har ingen annan kommun i Sverige eller i grannländerna genomfört en liknande satsning. Idag har alla elever, den yngste till den äldste på Komvux en egen dator. Det är en strategi som det har varit politisk enighet kring och vid närmare eftertanke är en dator idag lika självklar som ett måste för studerande. Det räcker inte att bara dela ut pennor och suddigum längre. Världen har blivit större behovet av att hämta dagsfärsk information är stort. Läroböcker blir snabbt gamla, internet uppdateras varje sekund. Det är en viss skillnad.

Med datorer till alla följer också kravet på att lära eleverna att använda verktygen på rätt sätt. Med internet tillgängligt blir etik och moral en av våra viktigaste aspekter. Undervisningen måste ständigt återkomma till detta. Mobbing via nätet är numera vardagsmat, kanske för att vi inte har hängt med. En lugn skola är inte detsamma som att mobbing inte förekommer. Idag sker det i all tysthet och konsekvenserna är emellanåt värre än någonsin tidigare. Den psykologiska mobbingen med bilder och kommentarer på nätet har blivit ett allvarligt bekymmer för många ungdomar. Med en dator till alla elever ges alla också ett verktyg som fel använt kan förorsaka enorm skada, därför är sättet att använda den avgörande att lära ut. Datamoral måste upp på schemat.

Att alla har en egen dator i skolan är emellertid en rättighet ingen kan ta ifrån elever i dagens moderna skola. Den är snarare en förutsättning för att klara av studierna och dess krav. Jag tycker det är häftigt att Ale sticker ut och är bäst i landet, kanske till och med i Norden – eller i Europa? Nu tror jag inte det har varit målet för satsningen. Snarare har de pedagoger som tidigt började prova datorer i undervisningen kunnat visa på stora pedagogiska vinster, att läs- och skrivinlärning till exempel har underlättats, särskilt för elever med särskilda behov. Det är naturligtvis detta som motiverar satsningen.

På tal om häftiga saker. Arkitekten och samhällsentusiasten Olle Skoglund i Surte har presenterat ytterligare ett par spektakulära bostadsprojekt. Många kommer säkert att höja på ögonbrynen och fråga sig när något av alla torn ska förverkligas. Frågan är alltid befogad, men ingen kan ta ifrån Olle Skoglund idéerna. Många sitter hemma på kammaren och tycker. Det är en stor skillnad mot att sätta dem på papper.

Att formulera, rita, skissa och visualisera det som vissa kallar för fantasier är mer än många andra klarar av. Fördelen med att göra som Olle Skoglund är fler kan ta del av kreativa tankar. Det kan leda till att en gnista tänds hos någon annan. Genom att rätt personer blir inspirerade kan idéer, även de mest spektakulära, ibland se dagens ljus. Om ingen visionerar, formulerar och föreslår saker som vi andra kan tycka till om skulle samhället sluta att utvecklas och idéerna har Olle Skoglund. De kan ingen ta ifrån honom.

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…