Strukturstudier, centrumplaner och fördjupade översiktsplaner har avlöst varandra när det gäller Älvängen centrum. Nu ville ortens företagare ha mer konkreta besked om vad som egentligen är på gång. Det visste Ale kommun och representanter från Mark- och exploateringsavdelningen redogjorde både sakligt och visionärt om de kommande åren. Det skedde på ett frukostmöte för Älvängens företagarförening och kommunalråd Mikael Berglund (M) med ansvar för näringslivsfrågor i Ale kommun försökte flera gånger locka fram de kritiska rösterna. De som trott på en hetsk debatt möttes av förvåning. Stämningen beskrivs snarare bäst med orden nyfiken och engagerad.
Skälet var naturligtvis att kommunens företrädare, Lars Lindström och Anna-Karin Gmoser, levererade en tämligen konkret och detaljerad redogörelse med tillhörande tidplan. Det är alltid ovissheten som skapar de största och mest kritiska frågorna. När åhörarna nu möttes av tydligare besked än tidigare svalnade mycket av den hets som föregått mötet.
Stendahls Bil (fd Hardesjö) kommer inte bli stående tom som ett möjligt tillhåll, istället rivs fastigheten redan till våren. Samma sak gäller huset på Göteborgsvägen 86 (bredvid Colorama) som anses vara i mycket dåligt skick. Angående La Plaza-huset där mötet ägde rum fick företagarna själva lämna besked om. Rivas eller bevaras i väntan på en tydligare plan? Åhörarna tvekade. Rörande ICA-fastigheten, det tidigare hjärtat i Älvängen centrum, framkom att förhandlingar pågår. Ett besked som spred optimism. Att denna fastighet bara ska förbli tom och utan verksamhet är den värsta av mardrömmar. Om kommunen kan få rådighet även över denna fastighet skapas unika fördelar att utveckla ett nytt ”centrum”.
Att Alebyggen under samma möte kunde lämna besked om en snar byggstart av 78 lägenheter på Änggatan stärkte också framtidstron. Likaså att Serneke låtit meddela att deras intresse av att exploatera Gustavas Plats med 120 lägenheter kvarstår även om åtgärderna för att hantera dagvattnet dragit ut på tiden. En tänkbar byggstart dateras nu 2019. Denna centrala tomt är självklart av stort symboliskt värde att få bebyggd. Det skulle inspirera och ge näring till både ny byggnation och en omstart för handel och service.
Ale kommun var noga med att understryka att uppfattningen ”det händer ingenting i Älvängen” inte speglar verkligheten. När Kronogården är fullt utbyggt har 560 nya bostäder tagit plats, varav 350 redan är inflyttade. Skanska färdigställer som bäst ett äldreboende och ett antal hyresrätter i ett centralt läge. Paradisområdet är till försäljning och här planerar en exploatör för 135 nya bostäder. Att allt inte alltid gillas av alla är närmast självklart, men för första gången kändes det som att det i alla fall finns en plan och strategi för att gå framåt, som merparten delar.