Liten peng gör stor nytta

Ledare Alekuriren v15 2012. Klicka på rubriken för att läsa!

För fjärde året engageras lokaltidningen och våra läsare, företagare och föreningsliv i en insamling för Europas fattigaste barn i Moldavien. När vi 2009 tog initiativ för att rädda en lägerverksamhet för de 100 mest utsatta barnen i Budesti kommun hoppades vi nog att det skulle ha varit en tillfällig stödåtgärd. Dessvärre fortsätter rapporterna om de svåra och orättvisa levnadsvillkoren i Moldavien att hagla ner. Att då ens tänka tanken att inte fortsätta bidra känns helt främmande.

Insamlingen som genomförs i Stödföreningen Vakens regi går oavkortat till ett sommarläger för de fattigaste och mest utsatta barnen. Det kan vara barn till missbrukare eller till ensamstående, sjuka, arbetslösa och handikappade föräldrar. Socialtjänsten och skolan handplockar de barn som de känner störst oro för. Under ett veckolångt läger där enbart volontärer arbetar kartläggs barnens behov av hjälp och målet är att ge barnen stärkt självkänsla och framtidstro. Vårt bidrag som tre år i rad har varit cirka 65 000 kr/år har gått till att täcka alla kostnader runt lägret, det vill säga mat, pedagogiskt material, aktiviteter med mera.

Ale kommun har genomfört ett antal projekt tillsammans med Budesti kommun i Moldavien, därigenom har vi haft förmånen att på nära håll få bekräftat vilken betydelse denna verksamhet har. Vi tar rinnande vatten och avlopp som självklart, det gör man inte i den här delen av Europa. Det är inte ens självklart att barnen kommer hem efter skolan. Trafficking är ett otäckt gift i Moldaviens vardag och särskilt unga flickor är hårt drabbade. Detta är en oacceptabel verklighet som vi gemensamt måste jobba mot. Ett sätt är att bredda kunskapssamhället, att göra alla – inte minst de yngsta och fattigaste barnen – bättre medvetna om vilka faror som hotar. Årets insamling har återigen som mål att få ihop de 65 000 kronor som sommarlägret behöver, men vi vet att ytterligare resurser skulle medföra än större möjligheter att bredda våra insatser. Så därför uppmanar jag alla att vara kreativ. Avstå kanelbullen till fikat en dag och skänk istället en tjuga till Europas fattigaste barn. Har ni brist på idéer kan ni vända er till Nolskolan där personal och elever varje år på ett eller flera sätt lyckats samla ihop betydande belopp till förmån för barnen i Budesti.

Som vanligt kommer ni att kunna följa insamlingen här på Alekuriren.se

Till helgen börjar återigen det gröna fältets schack. Fotbollssäsongen är ett härligt vårtecken och en bekräftelse på att den vita och kalla årstidens dagar är räknade. För Ales bolltjusare är årets division 6 D Göteborg högintressant. Nu återfinns fyra Aleklubbar i en och samma serie. Det har inte hänt i modern tid, däremot stötte Älvängen, Nödinge och Surte IS på varandra i division fyra 2003. Det var då legenden Martin Holmberg som ledde Surte IS trupper, men efter hans sejour har Ales mest södra lag härjat i division sju.

Med fyra Alelag lockas förhoppningsvis kommunens alla bolltjusare ut till våra fina arenor där det dessutom snart stundar nya tider med konstgräs.

Mer från ledare

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Bilden går inte ihop

Alla valundersökningar skvallrar om ett rekordjämnt val på söndag. Kan…

Senaste nytt

Bryggare med internationell erfarenhet

Anke Fries har sina rötter i Tyskland. Efter avslutade studier…

Mörck lysande i Ale Kulturrum

Vilken start på hösten som Ale Riksteaterförening har fått. Två…

Alebacken ger inte upp hoppet

Skidanläggningarna har det tufft, inte minst i södra Sverige. Där…

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Polis har skjutit beväpnad man

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen larmades polisen till en…

Skår drar sig ur seriesystemet 

Årets innebandysäsong i division 4 skulle på söndag inledas med…

Par blir av med 21 hundar

Det var efter en anmälan som Länsstyrelsen, i slutet av…

Trialtävling i Surte

Första start äger rum klockan 10.00 och det är flera…

Invigning av Älvbarnens familjecentral

På familjecentralen finns flera olika yrkeskategorier samlade för att på…

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Äppelfest på Tösslandagården

Hösten är den tid på året då äpplen av alla…