Näringslivsklimat har blivit en riktig snackis. Hur företagarna ser på sin kommun och platsen de verkar på är självklart av stor betydelse, men jag börjar bli en aning orolig för kraften och tyngden som Svenskt Näringsliv har fått med sin årliga ranking över företagsklimatet i landets 290 kommuner. Det känns nästan som att allt stannar upp när den presenteras och har en kommun klättrat flyger champagnekorkarna i taket, har du tappat placeringar tillsätts omedelbart en analysgrupp.
Detta år backade Ale kommun från plats 43 till 55. Tolv placeringar är enligt mig ingen världslig sak, men visst den positiva trenden är bruten. Det behöver förvisso inte betyda att vi har gjort något jättestort fel i Ale, andra kommuner har kanske istället gjort något som är så mycket bättre. Jag kan leva med att 54 kommuner anser sig ha ett bättre företagsklimat än Ale. För det är precis det allt handlar om. Det är vad en grupp företagare anser i en enkät som till två tredjedelar ligger till grund för rankingen. Med tanke på att enkäten bara besvarades av 85 företagare i Ale känner jag inte att det finns tillräckligt underlag för att kritisera enskilda verksamheter eller rita upp mörka moln över möjliga problemområden i kommunen. Det är trots allt endast 85 företagare som har tyckt till. Vissa får säga sin åsikt varje år, andra företagare har aldrig ens sett enkätundersökningen. Hur urvalet går till kan vi definitivt med all rätt ifrågasätta. Eftersom Svenskt Näringslivs ranking väger så tungt för den lokala näringslivspolitiken borde vi kräva en bättre insyn i urvalsprocessen och jag tycker dessutom att svarsandelen borde vara högre. 85 företagares åsikter väger enligt mig alldeles för tungt. Det betyder att en exklusiv grupp företagare får en oproportionerligt stor makt.
Skanska och Ale kommun tog på måndagen ett viktigt spadtag för en efterlängtad byggnation i Älvängen. Äntligen ska ett centralt beläget äldreboende förverkligas. Denna idé drevs under mer än 15 års tid av älvängenborna Iréne och Karl-Axel Jansson. De fick tyvärr aldrig uppleva den här dagen, men jag tänkte i alla fall på dem. Det var ofrånkomligt efter alla års eviga frågeställningar på varje ortsutvecklingsmöte i Älvängen. ”Hur blir det med äldreboendet? Ni har ju lovat!”
Det tog tid och vi ska inte gråta över spilld mjölk, utan istället glädja oss åt att idén nu förverkligas. Det kommer att få positiva effekter för Älvängen i stort. Förutom ett äldreboende byggs också bekväma hyresrätter som kan medföra att fler seniorer vågar lämna sin villor. Flyttkedjan kan ta ny fart i samhället. Ett antal villor friställs för en yngre barnfamilj. Fler skattebetalare kan flytta in och den positiva Alekarusellen snurrar vidare. Det bästa av allt är att Skanskas byggkranar i Älvängen kanske inspirerar fler exploatörer att våga satsa. Det behövs inte minst för att rädda utbudet av service i de centrala delarna av orten.