https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/08/Ledare-Facebook.jpg

Mäktiga företagare

Näringslivsklimat har blivit en riktig snackis. Hur företagarna ser på sin kommun och platsen de verkar på är självklart av stor betydelse, men jag börjar bli en aning orolig för kraften och tyngden som Svenskt Näringsliv har fått med sin årliga ranking över företagsklimatet i landets 290 kommuner. Det känns nästan som att allt stannar upp när den presenteras och har en kommun klättrat flyger champagnekorkarna i taket, har du tappat placeringar tillsätts omedelbart en analysgrupp.

Detta år backade Ale kommun från plats 43 till 55. Tolv placeringar är enligt mig ingen världslig sak, men visst den positiva trenden är bruten. Det behöver förvisso inte betyda att vi har gjort något jättestort fel i Ale, andra kommuner har kanske istället gjort något som är så mycket bättre. Jag kan leva med att 54 kommuner anser sig ha ett bättre företagsklimat än Ale. För det är precis det allt handlar om. Det är vad en grupp företagare anser i en enkät som till två tredjedelar ligger till grund för rankingen. Med tanke på att enkäten bara besvarades av 85 företagare i Ale känner jag inte att det finns tillräckligt underlag för att kritisera enskilda verksamheter eller rita upp mörka moln över möjliga problemområden i kommunen. Det är trots allt endast 85 företagare som har tyckt till. Vissa får säga sin åsikt varje år, andra företagare har aldrig ens sett enkätundersökningen. Hur urvalet går till kan vi definitivt med all rätt ifrågasätta. Eftersom Svenskt Näringslivs ranking väger så tungt för den lokala näringslivspolitiken borde vi kräva en bättre insyn i urvalsprocessen och jag tycker dessutom att svarsandelen borde vara högre. 85 företagares åsikter väger enligt mig alldeles för tungt. Det betyder att en exklusiv grupp företagare får en oproportionerligt stor makt.

Skanska och Ale kommun tog på måndagen ett viktigt spadtag för en efterlängtad byggnation i Älvängen. Äntligen ska ett centralt beläget äldreboende förverkligas. Denna idé drevs under mer än 15 års tid av älvängenborna Iréne och Karl-Axel Jansson. De fick tyvärr aldrig uppleva den här dagen, men jag tänkte i alla fall på dem. Det var ofrånkomligt efter alla års eviga frågeställningar på varje ortsutvecklingsmöte i Älvängen. ”Hur blir det med äldreboendet? Ni har ju lovat!”

Det tog tid och vi ska inte gråta över spilld mjölk, utan istället glädja oss åt att idén nu förverkligas. Det kommer att få positiva effekter för Älvängen i stort. Förutom ett äldreboende byggs också bekväma hyresrätter som kan medföra att fler seniorer vågar lämna sin villor. Flyttkedjan kan ta ny fart i samhället. Ett antal villor friställs för en yngre barnfamilj. Fler skattebetalare kan flytta in och den positiva Alekarusellen snurrar vidare. Det bästa av allt är att Skanskas byggkranar i Älvängen kanske inspirerar fler exploatörer att våga satsa. Det behövs inte minst för att rädda utbudet av service i de centrala delarna av orten.

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…