Rikspolitik – undantagsvis

Normalt sett undviker vi debattartiklar om rikspolitik, men vi gjorde ett undantag när vi lät Tyrone Hansson (S) ifrågasätta vad Moderaterna kommit fram till under sitt Sverigemöte i Karlstad. Det medförde att M fick svara och dessa inlägg kom då att främst beröra stora övergripande politiska frågor. I förra veckan ville Jan A Pressfeldt (AD) på samma sätt ifrågasätta S-kongressens slutsatser och Ales ombudsman Tyrone Hansson. Det gör nu att samme man också måste tillåtas bemöta kritiken. Jag skriver detta för att förklara varför vi släppt fram rikspolitiken på insändarsidorna ett antal veckor i följd. Vi anser egentligen inte att det finns utrymme för detta. Lokaltidningen ska bevaka de mindre och betydligt mer nära frågorna. Det är hela syftet med tidningen, så även när det gäller den politiska debatten. Den ska också utgå från Ale. Samtidigt kan det vara kul att få läsa lite om de stora övergripande ämnena, men det får inte bli en vana och inte ske på bekostnad av den lokala debatten.

Jag gillar Socialdemokraternas idé om att ingen ungdom ska behöva gå sysslolös i mer än 90 dagar, men gillar inte att de inte säger hur de ska sysselsättas. Är det med konstgjorda jobb i den offentliga sektorn så blir jag orolig. Finns det jobb där är det bara att anställa – på riktigt. Utan bidrag. Tanken att garantera ungdomarna sysselsättning är god och det är mycket riktigt som Tyrone skriver också ett drogförebyggande arbete, men sysselsättning är inte alltid detsamma som riktiga jobb. Det är dessa som måste fram, men politiken eller rättare sagt strategin för att lyckas med det lyser med sin frånvaro på båda sidor om blockgränsen. Det bekymrar mig!

I Älvängen skapas åtminstone ett stort antal byggjobb den närmaste tiden. Startskottet för det jättelika bostadsområdet Kronogården, motsvarande 90 fotbollsplaner, gick i torsdags. 400 nya bostäder ska fram. Även i Nödinge pågår större byggnationer och visionerna vittnar om mer centrala lägenheter samt en fortsatt centrumutveckling för Ale Torg. Det är satsningar som dessa som skapar jobb och framtidstro. Grunden för alla jobb bygger på just det – framtidstro. Att vi vågar handla, fortsätta konsumera, köpa nytt, satsa vidare. Det är det som får hjulen att snurra och ger fler sysselsättning. Där har den gode Hansson en poäng, frågan är bara vilken roll regeringen ska ha i jakten på de nya ”jobben”. Jag hoppas det blir en konstruktiv debatt om detta i valrörelsen 2014. Just nu känns det som att man bara sågar varandras förslag och särskilt mycket kreativt kommer inte. Moderaternas idé om sänkt arbetsgivaravgift för unga kritiseras av de röda. Det är kanske befogat, men vad är det som säger att en återgång till det ursprungliga är rätt? Facit ligger troligtvis någonstans mittemellan. Sänkningen kanske bara skulle ha varit hälften och den andra hälften skulle möjligen ha använts till utbildningsinsatser och matchning.

Ett rödblått förslag med lite av varje, men så kan man väl inte göra…

Mer från ledare

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Senaste nytt

Gulsvart seger i historiska premiären

Det blev en helt makalös lördag för Ahlafors IF. I…

Här är AIF:s premiärelva

Lördag 1 april. Ahlafors IF:s herrlag står inför en historisk…

Stark återvinningstrend i Ale och Lilla Edet

Förra året lämnades hela 530 000 ton förpackningar in till…

Beijer Älvängen lanserar återbrukat material

Liknande satsningar som genomförs i Älvängen har Beijer gjort i…

”Vi vill vara den goda grannen”

Rickard Anderberg, 41, är född i Göteborg, men uppväxt i…

Ny ölbryggare hos Ahlafors Bryggerier

Intresset för att framställa öl föddes under gymnasieåren. Robert Lundblad…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…