Rikspolitik – undantagsvis

Normalt sett undviker vi debattartiklar om rikspolitik, men vi gjorde ett undantag när vi lät Tyrone Hansson (S) ifrågasätta vad Moderaterna kommit fram till under sitt Sverigemöte i Karlstad. Det medförde att M fick svara och dessa inlägg kom då att främst beröra stora övergripande politiska frågor. I förra veckan ville Jan A Pressfeldt (AD) på samma sätt ifrågasätta S-kongressens slutsatser och Ales ombudsman Tyrone Hansson. Det gör nu att samme man också måste tillåtas bemöta kritiken. Jag skriver detta för att förklara varför vi släppt fram rikspolitiken på insändarsidorna ett antal veckor i följd. Vi anser egentligen inte att det finns utrymme för detta. Lokaltidningen ska bevaka de mindre och betydligt mer nära frågorna. Det är hela syftet med tidningen, så även när det gäller den politiska debatten. Den ska också utgå från Ale. Samtidigt kan det vara kul att få läsa lite om de stora övergripande ämnena, men det får inte bli en vana och inte ske på bekostnad av den lokala debatten.

Jag gillar Socialdemokraternas idé om att ingen ungdom ska behöva gå sysslolös i mer än 90 dagar, men gillar inte att de inte säger hur de ska sysselsättas. Är det med konstgjorda jobb i den offentliga sektorn så blir jag orolig. Finns det jobb där är det bara att anställa – på riktigt. Utan bidrag. Tanken att garantera ungdomarna sysselsättning är god och det är mycket riktigt som Tyrone skriver också ett drogförebyggande arbete, men sysselsättning är inte alltid detsamma som riktiga jobb. Det är dessa som måste fram, men politiken eller rättare sagt strategin för att lyckas med det lyser med sin frånvaro på båda sidor om blockgränsen. Det bekymrar mig!

I Älvängen skapas åtminstone ett stort antal byggjobb den närmaste tiden. Startskottet för det jättelika bostadsområdet Kronogården, motsvarande 90 fotbollsplaner, gick i torsdags. 400 nya bostäder ska fram. Även i Nödinge pågår större byggnationer och visionerna vittnar om mer centrala lägenheter samt en fortsatt centrumutveckling för Ale Torg. Det är satsningar som dessa som skapar jobb och framtidstro. Grunden för alla jobb bygger på just det – framtidstro. Att vi vågar handla, fortsätta konsumera, köpa nytt, satsa vidare. Det är det som får hjulen att snurra och ger fler sysselsättning. Där har den gode Hansson en poäng, frågan är bara vilken roll regeringen ska ha i jakten på de nya ”jobben”. Jag hoppas det blir en konstruktiv debatt om detta i valrörelsen 2014. Just nu känns det som att man bara sågar varandras förslag och särskilt mycket kreativt kommer inte. Moderaternas idé om sänkt arbetsgivaravgift för unga kritiseras av de röda. Det är kanske befogat, men vad är det som säger att en återgång till det ursprungliga är rätt? Facit ligger troligtvis någonstans mittemellan. Sänkningen kanske bara skulle ha varit hälften och den andra hälften skulle möjligen ha använts till utbildningsinsatser och matchning.

Ett rödblått förslag med lite av varje, men så kan man väl inte göra…

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…