Rör inte Lucia

Ledare vecka 51 2014

I jämställdhetens tecken flyttar de mer förändringsbenägna krafterna fram positionerna. Nu handlar det inte längre om lika lön för samma arbete eller lika många kvinnor som män på ledande befattningar. Det handlar till och med om att männen ska ha samma rätt att bära luciakronan som vilken ljusdrottning som helst. Hemska tanke! Återigen bekräftas att vi kan inte förändra bara för sakens skull. Priset är för högt. Det kommer att försaka vår kultur och våra traditioner, utan att bidra till någonting mer än att förlöjliga mycket av det som vi har byggt upp.

På samma sätt som det finns ett stort värde av att bevara våra traditioner finns det också roller som män respektive kvinnor är mindre lämpade för. Låt oss respektera det – för den dagen lucian heter ”Ove Andersson” och har skägg vill inte jag vara med längre.

Oro känner jag också för Älvängens resecentrum. Den första visionen som målades upp var ett levande trevåningshus, ett levande medborgarhus med bio, bibliotek och utställningslokaler. Svenska kyrkan föreslogs också vara en tänkbar hyresgäst. När kalkylen inte gick ihop, de föreslagna hyrorna skenade i höjden och Ale kommun bytte politisk ledning förändrades planen. Västtrafik fick själva ta ansvar för byggnationen och det blev till sist bara en vänthall och en lokal för Pressbyrån. Tidigt blev Älvängens resecentrum ett tillhåll och en värmestuga för framför allt ungdomar. Knappast föga förvånande. Fastighetsvärden har nu begränsat öppettiderna med syfte att minska skadegörelsen och lusten att hänga kvar i tid och otid.

Sedan ett par veckor tillbaka har dessutom Pressbyrån tvingats stänga på grund av utebliven lönsamhet. Med andra ord framträder nu ett resecentrum som mer eller mindre kommer att sakna innehåll. Ingen stolt knutpunkt eller positiv entré till samhället. Det här blev inte bra, så mycket kan vi konstatera. Frågan är bara vad göra? Huset behöver en verksamhet och området behöver trafikeras av mer än bussar och tåg. Ett naturligt flöde av människor borgar för att inte Älvängens resecentrum blir en mötesplats för det destruktiva. Att bara beskriva resecentrum som ett problemområde vore inte schysst, men den enda lösningen jag själv kan tänka mig är att Ale kommun hyr Pressbyråns tidigare lokal. Ungdomarna påpekar ständigt behovet av nya mötesplatser och många verkar ju trivas i centrum. Hur vore det om lokalen istället blev ett ungdomscafé? Med fritidspersonal i huset skulle man återta kontrollen. I enkäter uttrycker Aleungdomar sin avsaknad av vuxna. De skulle göra underverk om de klev in lite mer naturligt på ungdomarnas arenor och Älvängens resecentrum verkar ju ha blivit en sådan.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Kilanda marknad – går mot en ny vår på hösten

Kilanda marknad med öppen gård är en tradition som sträcker…

Träd föll – fyra personer skadade

KILANDA. En olycka inträffade vid 12-tiden vid Kilanda säteri. I…

”Vi var inte tillräckligt desperata”

På lördagen drog innebandysäsongen igång på riktigt och för Ale…

Cerry Holmgren – 55 år i idrottens tjänst

Lokaltidningen träffar Cerry Holmgren hemma i huset i Ekeberg dit…

Dubbla smällar för AIF

Mot Tvååker saknade AIF givna spelare som avstängde Daniel Tidstrand…

”Får gräva i skiten”

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Trots förbud – vikarie spände fast person i rullstol

Det var under en förmiddag som en vikarie spände fast…

”Min son vill inte heller vara där”

Att skolan skall vara en trygg plats dit våra barn…

Omfattande VA-projekt är igång

Nu har Ale kommun startat planeringen för att bygga ett…

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…