Så mycket mer att upptäcka

Ledare Alekuriren v50 2011. Klicka på rubriken för att läsa!

En turbulent vecka är över. Reaktionerna var nästan lika många som åsikterna om de trafikstörningar som har varit och fortfarande är i Älvängen centrum. Nu ges lugnande besked om att den intensiva julhandeln inte ska behöva drabbas, lika så ställer Trafikverket dörren på glänt till de näringsidkare som kan ha fått lida särskilt stor ekonomisk skada under byggnationen. Det kan finnas en möjlighet att få ekonomisk kompensation. Ale kommun har som det heter ”närmat sig Trafikverket” i detta ärende. Det är också en fingervisning om att myndigheten har lyssnat och det är också min personliga uppfattning efter veckans möten med projektledningen, att de är införstådda med att det kan ha blivit svårare än vad som förutsågs för en del näringsidkare. Efter att ha samspråkat med flertalet handlare i Älvängen är det uppenbart att skadan de har lidit är betydande och självklart måste någon ta ansvar för det. Vissa har till och med fått säga upp all personal, någon har tappat 40% av omsättningen mot föregående år. Det är inte att beteckna som en ringa påverkan.

Tvisten om huruvida resultatet blir bästa tänkbara och ett lyft för Älvängen är långt ifrån löst. Parkeringar och infarter kommer att mätas så länge upplevelsen är att samhället har försämrats. Syftet med satsningen om 13 Mkr var ju knappast det och därför utgår jag från att både Trafikverket och företagarföreningen är intresserade av att resultatet ska bli optimalt.

Besöket på jourboendet Betelskeppet i Göteborgs hamn var också berikande. Det blir med en viss ödmjukhet till livet som man åker hem. Jag tror många av oss skriver under på att just hemmet, den egna bostaden, är frizonen i livet. I vår egen borg känner vi oss i regel alltid trygga, att då inte ha ett hem – att betecknas som hemlös, måste vara värsta tänkbara scenario. För vart tar vi till vår flykt när allt gått snett? Vart drar vi oss undan när det känns som att allt ramlar ner över oss? Att inte få känna ”hem ljuva hem”, utan istället få bege sig till Göteborgs hamn och ta den sista räddningsplankan till livbåten för hemlösa kan omöjligt vara det mest självklara steget att ta. Ett reportage härifrån är inte heller det mest självklara att skriva. Det är med stor hänsyn till allt och alla som denna typ av artiklar publiceras. På något vis vill jag ändå göra det för att visa upp den fantastiskt omtänksamma verksamhet som bedrivs och de som väljer att jobba här är definitivt personer med stora hjärtan. De som söker skydd och tak över huvudet är knappast söndagsskolebarn, de har ofta en mycket tuff bakgrund och behovet av att bli sedd är stort. Förmågan att förstå det övriga samhället är begränsad och självförtroendet jämnat med marken. Mitt i infernot står en alebo, tidigare pastor i Älvängens smyrnaförsamling, Sigvard Svärd. Han är boendeassistent och det är när han säger att: ”Det här är ett fantastiskt jobb med fantastiska människor” som jag förstår att det finns så mycket mer att upptäcka i livet.

Mer från ledare

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Bilden går inte ihop

Alla valundersökningar skvallrar om ett rekordjämnt val på söndag. Kan…

Senaste nytt

Bryggare med internationell erfarenhet

Anke Fries har sina rötter i Tyskland. Efter avslutade studier…

Mörck lysande i Ale Kulturrum

Vilken start på hösten som Ale Riksteaterförening har fått. Två…

Alebacken ger inte upp hoppet

Skidanläggningarna har det tufft, inte minst i södra Sverige. Där…

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Polis har skjutit beväpnad man

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen larmades polisen till en…

Skår drar sig ur seriesystemet 

Årets innebandysäsong i division 4 skulle på söndag inledas med…

Par blir av med 21 hundar

Det var efter en anmälan som Länsstyrelsen, i slutet av…

Trialtävling i Surte

Första start äger rum klockan 10.00 och det är flera…

Invigning av Älvbarnens familjecentral

På familjecentralen finns flera olika yrkeskategorier samlade för att på…

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Äppelfest på Tösslandagården

Hösten är den tid på året då äpplen av alla…