https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Skickliga drag

Tro det eller ej, men om två år är det val igen. I halvlek tvingas Koalitionen som bildar majoritet i Ale kommun att formera om sitt lag. En nyckelspelare i form av Elena Fridfelt (C) har lämnat och precis som i sportens värld skapas det då utrymme för någon ny att kliva fram.

Koalitionen valde att flytta över politiskt erfarne Tyrone Hansson från Samhällsbyggnadsnämnden till Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden. Nästan som att låta en anfallare kliva ner i backlinjen. Istället för att skapa förutsättningar för exploatering och samhällsutbyggnad ska Hansson nu värna människor i behov av vård, omsorg och i vissa fall sysselsättning. Tvära kast, från hårda till mjuka frågor, men är det någon som kan klara detta är det kanske just Hansson. Den tidigare socialdemokraten som inför valet 2014 valde att starta eget parti är djupt förankrad i det fackliga arbetet. Han var under många år Ales svar på LO-basen i Stockholm. Arbetsmiljöfrågor och villkor för personalen har ofta varit på agendan i sektor omsorg. Här tror jag att Hansson kommer att kunna göra nytta genom förmågan att kunna prata båda språken, arbetarnas sedan unga år och numera arbetsgivarens. Koalitionens general Mikael Berglund (M) såg märkbart nöjd ut när han på pressträffen informerade om förändringarna. Det var om jag förstår saken rätt ett schackdrag från hans sida, ett drag som ingen riktigt förutsåg. Tyrone Hansson berättade:
”Jag hörde på Micke när han ringde och ställde frågan, att det var allvar, att det inte var läge att säga; Nej, jag trivs bra i Samhällsbyggnadsnämnden. Han ville att vi alla skulle se till lagets bästa och det köpte jag. Vi måste ta ansvar”.

Henrik Fogelklou (M) som skuggat Hansson i Samhällsbyggnadsnämnden flyttas nu upp till ordförandeposten. Precis som i all lagidrott är det viktigt att ha några som står på tur, redo att ta klivet upp om läget dyker upp. Henrik är ingen gröngöling. Han har varit med i Alepolitiken sedan 2013 och är bekant med de aktuella samhällsbyggnadsfrågorna. Moderaterna har nu skaffat sig en mycket stark position lokalt. Partiets företrädare håller i klubban i fyra av sex nämnder. Lägg därtill att Jan Skog, den moderata veteranen, är Ale kommunfullmäktiges ordförande. Om två år är det valspurt och självklart är en bra utgångsposition värdefullt när partierna kämpar om de sista rösterna på upploppet. En annan mycket intressant förändring är att Socialdemokraterna skickar in ett rutinerat ess i Servicenämndens hetluft. Tidigare mångårig vd hos Alebyggen, Lars-Ove Hellman, kommer att axla manteln som vice ordförande. Med tanke på att kommunens fastigheter och lokalförsörjning står högt upp på Servicenämndens agenda lär det finnas få med bättre kompetens i dessa frågor än nämnde Hellman. Således ett skickligt drag även från S.

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

SBTK vann när Sveriges ”äldsta” damlag möttes

Sedan 1968 har Skepplanda BTK i obruten följd erbjudit damfotboll,…

Blekt Skepplanda förlorade borta mot Vara

Skepplanda BTK blandar och ger i fyran. Trots nederlaget i…

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…