IT och digitalisering i all ära. Den gångna helgen kunde livsmedelsjätten Coop och deras kunder vittna om hur sårbart samhället är när ettor och nollor attackeras utifrån. Vore det inte klokt att ändå kunna handla smör och bröd med kontanter?
600 miljoner begärde gruppen som ligger bakom de omfattande cyberattackerna mot kassasystem hos flera stora företag däribland svenska Coop. Det var på fredagen som problemen uppstod och i Sverige tvingades merparten av de 800 Coopbutikerna att stänga. Bolag världen över har drabbats, bland dem Visma Esscom som förser Coop och andra svenska företag med kassalösningar. Genom att placera en mjukvara blockeras systemen och för att låsa upp dem igen krävde gärningsmännen, en grupp hackers, sanslösa 70 miljoner dollar. Attacken skapade stora problem för de drabbade företagen, men också för tredje part. Det var nästan skrattretande att se hur sårbart vårt samhälle visade sig vara när ettor och nollor kommer i obalans i våra system. Plötsligt gick det inte att handla smör och bröd hos Coop, inte ens om du haft klokheten att spara en kontant hundralapp i bakfickan.
Cyberattacken skapar förhoppningsvis en bra diskussion om IT- och datasäkerhet samt hur de som utför dessa angrepp ska avslöjas och ställas inför rätta. Straffskalan ska vara i paritet med de enorma konsekvenser som dessa attacker innebär. För några år sedan skrev vi om ett lokalt företag som drabbades hårt av en liknande attack i sitt system. Hen tvingades betala för att inte förlora all värdefull data. Hela företaget stod på spel. Händelsen blev en tuff mental belastning och bidrog sannolikt starkt till att hen senare valde att gå vidare. En brinnande entreprenör förlorade gnistan.
Det ligger naturligtvis nära till hands att påstå att det var bättre förr. Riktigt så långt vill jag inte gå. Jag tror inte att analoga kassaböcker, sedlar och mynt har framtiden för sig, men vi kanske möjligen har sprungit lite för fort. Om inte datasäkerheten är på plats kan inte de analoga systemen upphöra att fungera. Det måste vara möjligt att handla smör och bröd med kontanter om nöden kräver det.
Vi lyfter på hatten för Ales bäste golfare, Rikard Karlberg, som plötsligt blev rubrikernas man när han lite oväntat slutade två i Irish Open. Framgången gör att Rikard nu är kvalificerad för klassiska British Open. Förhoppningsvis en succé som hela Ale Golfklubb kan glädjas åt. Klubben där medlemmarna fortfarande väntar på att få veta vem det är som styr.