https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Ta vara på chansen

Reaktionerna var som väntat många när Ale kommun i samarbete med Alebyggen och Balder presenterade förslaget till ny detaljplan för Nödinge centrum. Inte helt förvånande var det både hyllningar och kritiska röster i kommentarsfälten på sociala medier.

Personligen tycker jag det är ett djärvt grepp som ligger rätt i tiden. Volymhandel kommer av allt att döma inte att tillhöra våra citykärnor. Den har redan i de allra flesta kommuner fått ett externt läge. Däremot vill vi bo nära den vardagliga servicen och helst med kollektivtrafiken på gångavstånd. Dessa krav uppfyller detaljplanen. Det blir rikligt med bostäder centralt när dagens parkeringsytor bebyggs med bostadskvarter. Kritiska röster menar att det är för nära motorväg och järnväg, men färska bullerutredningar visar tvärtom att det faktiskt är möjligt att skapa tysta miljöer. Utmaningen blir snarare att lösa alla behov av logistik såsom exempelvis varutransporter och sophämtning.

Vidare är jag oerhört nyfiken på finansieringen? En detaljplan presenterar inga budgetar eller kalkyler, men självfallet finns det sådana. Fastighetsförvaltare som Balder har naturligtvis stor erfarenhet av liknande projekt, men här kommer många olika plånböcker att vara involverade. Ale kommun planerar för ett kommunhus, Alebyggen för nya hyresrätter och Peab likaså. Störst andel i projektet kommer Balder att ha.

Gemensamt för dem är behovet av parkeringsplatser. De som nu går förlorade när nya bostadskvarter ska byggas ersätts enligt detaljplanen av två större parkeringshus. Någon har lärt mig att kostnaden för varje parkeringsplats i ett p-hus är 200 000 kronor. Att Nödinge centrum med 650 nya bostäder, kommunhus, pendelstation och en levande handel ska klara sig under 1000 parkeringar är naivt. Låt oss utgå från det istället. Det blir 200 miljoner. Åtminstone ett av p-husen som måste byggas innan bostäderna. Det vill verkligen till att nämnda aktörer är beredda att satsa för det kommer ta tid innan investeringen bär frukt. Vacklar någon riskeras hela projektet och detaljplanen blir en ny hyllvärmare.

Efter midsommar kommer det finnas möjlighet för allmänheten att ställa frågor till expertisen. Se till att ta vara på den chansen.

Jag ser också fram mot att följa planeringen av ett nytt kommunhus och återigen är det finansieringen som intresserar mig mest. Vad är en rimlig kostnadsnivå? Dessutom finns det diskussioner om att kommunen inte ska äga sitt eget hus, utan istället teckna ett livslångt hyresavtal. Alla mina ekonomiska teorier ställs på kant och vänds emot mig. Plötsligt ska det inte längre vara lönsamt att äga själv.

Mer från ledare

Skurkar som inte syns

Brottslingar har vi aldrig tyckt om. Vi har alla en…

Mycket att tycka till om

En kille som skulle fylla 16 år planerade ”att göra…

Farthållare på

Det är kanske till att ta i att uppmana samhället…

Världen kan bättre

Det är nog lika bra att vänja sig vid protester…

Senaste nytt

Trafikkaos på E45:an

Det råder stora problem i trafiken på E45:an i södergående…

Bläck och bärs på Beeriums julmarknad

Taproom-säsongen är över för Surte-bryggeriet Beerium. Sista lördagen i varje…

Pigg 75-åring firade jubileum

Det var minst sagt klackarna i taket när Skepplanda BTK…

Skepplanda bibliotek firade 50 år

När biblioteket skulle inredas 1973 hade Skepplanda kommun ingen anställd…

Vintergata levde upp till namnet

För tredje året i rad genomfördes Vintergata i Hålanda. Besökarna…

Klart: Förskolebarn får byta lokaler

Alekuriren har tidigare rapporterat om att utbildningsförvaltningen tagit fram tre…

Ny julmarknad och luciakonsert i Furulund

 Under 2018 och 2019 anordnade Unelokören en luciakonsert i Starrkärrs…

Publikt pepparkaksbygge i Lilla Edet

För tredje året i rad kommer Manne Andrén och Monica…

Dags för Vintergata i Hålanda

Förberedelserna har pågått ett tag och på lördag är Vintergata…

Magnus färdas snabbare än ljudet

Sedan 13 år tillbaka bor Magnus med familjen i Alafors.…

Seriesegrare och distriktsmästare i gokart

I tidig ålder satt Alve Alehall i en gokart för…

Mariia dansar sig genom livet 

Mariia är uppvuxen i staden Sievjerodonetsk i östra Ukraina och…

Ingemar – en mästare på is 

Det är en onsdag efter lunch och på isen i…