Reaktionerna var som väntat många när Ale kommun i samarbete med Alebyggen och Balder presenterade förslaget till ny detaljplan för Nödinge centrum. Inte helt förvånande var det både hyllningar och kritiska röster i kommentarsfälten på sociala medier.
Personligen tycker jag det är ett djärvt grepp som ligger rätt i tiden. Volymhandel kommer av allt att döma inte att tillhöra våra citykärnor. Den har redan i de allra flesta kommuner fått ett externt läge. Däremot vill vi bo nära den vardagliga servicen och helst med kollektivtrafiken på gångavstånd. Dessa krav uppfyller detaljplanen. Det blir rikligt med bostäder centralt när dagens parkeringsytor bebyggs med bostadskvarter. Kritiska röster menar att det är för nära motorväg och järnväg, men färska bullerutredningar visar tvärtom att det faktiskt är möjligt att skapa tysta miljöer. Utmaningen blir snarare att lösa alla behov av logistik såsom exempelvis varutransporter och sophämtning.
Vidare är jag oerhört nyfiken på finansieringen? En detaljplan presenterar inga budgetar eller kalkyler, men självfallet finns det sådana. Fastighetsförvaltare som Balder har naturligtvis stor erfarenhet av liknande projekt, men här kommer många olika plånböcker att vara involverade. Ale kommun planerar för ett kommunhus, Alebyggen för nya hyresrätter och Peab likaså. Störst andel i projektet kommer Balder att ha.
Gemensamt för dem är behovet av parkeringsplatser. De som nu går förlorade när nya bostadskvarter ska byggas ersätts enligt detaljplanen av två större parkeringshus. Någon har lärt mig att kostnaden för varje parkeringsplats i ett p-hus är 200 000 kronor. Att Nödinge centrum med 650 nya bostäder, kommunhus, pendelstation och en levande handel ska klara sig under 1000 parkeringar är naivt. Låt oss utgå från det istället. Det blir 200 miljoner. Åtminstone ett av p-husen som måste byggas innan bostäderna. Det vill verkligen till att nämnda aktörer är beredda att satsa för det kommer ta tid innan investeringen bär frukt. Vacklar någon riskeras hela projektet och detaljplanen blir en ny hyllvärmare.
Efter midsommar kommer det finnas möjlighet för allmänheten att ställa frågor till expertisen. Se till att ta vara på den chansen.
Jag ser också fram mot att följa planeringen av ett nytt kommunhus och återigen är det finansieringen som intresserar mig mest. Vad är en rimlig kostnadsnivå? Dessutom finns det diskussioner om att kommunen inte ska äga sitt eget hus, utan istället teckna ett livslångt hyresavtal. Alla mina ekonomiska teorier ställs på kant och vänds emot mig. Plötsligt ska det inte längre vara lönsamt att äga själv.