https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Ta vara på chansen

Reaktionerna var som väntat många när Ale kommun i samarbete med Alebyggen och Balder presenterade förslaget till ny detaljplan för Nödinge centrum. Inte helt förvånande var det både hyllningar och kritiska röster i kommentarsfälten på sociala medier.

Personligen tycker jag det är ett djärvt grepp som ligger rätt i tiden. Volymhandel kommer av allt att döma inte att tillhöra våra citykärnor. Den har redan i de allra flesta kommuner fått ett externt läge. Däremot vill vi bo nära den vardagliga servicen och helst med kollektivtrafiken på gångavstånd. Dessa krav uppfyller detaljplanen. Det blir rikligt med bostäder centralt när dagens parkeringsytor bebyggs med bostadskvarter. Kritiska röster menar att det är för nära motorväg och järnväg, men färska bullerutredningar visar tvärtom att det faktiskt är möjligt att skapa tysta miljöer. Utmaningen blir snarare att lösa alla behov av logistik såsom exempelvis varutransporter och sophämtning.

Vidare är jag oerhört nyfiken på finansieringen? En detaljplan presenterar inga budgetar eller kalkyler, men självfallet finns det sådana. Fastighetsförvaltare som Balder har naturligtvis stor erfarenhet av liknande projekt, men här kommer många olika plånböcker att vara involverade. Ale kommun planerar för ett kommunhus, Alebyggen för nya hyresrätter och Peab likaså. Störst andel i projektet kommer Balder att ha.

Gemensamt för dem är behovet av parkeringsplatser. De som nu går förlorade när nya bostadskvarter ska byggas ersätts enligt detaljplanen av två större parkeringshus. Någon har lärt mig att kostnaden för varje parkeringsplats i ett p-hus är 200 000 kronor. Att Nödinge centrum med 650 nya bostäder, kommunhus, pendelstation och en levande handel ska klara sig under 1000 parkeringar är naivt. Låt oss utgå från det istället. Det blir 200 miljoner. Åtminstone ett av p-husen som måste byggas innan bostäderna. Det vill verkligen till att nämnda aktörer är beredda att satsa för det kommer ta tid innan investeringen bär frukt. Vacklar någon riskeras hela projektet och detaljplanen blir en ny hyllvärmare.

Efter midsommar kommer det finnas möjlighet för allmänheten att ställa frågor till expertisen. Se till att ta vara på den chansen.

Jag ser också fram mot att följa planeringen av ett nytt kommunhus och återigen är det finansieringen som intresserar mig mest. Vad är en rimlig kostnadsnivå? Dessutom finns det diskussioner om att kommunen inte ska äga sitt eget hus, utan istället teckna ett livslångt hyresavtal. Alla mina ekonomiska teorier ställs på kant och vänds emot mig. Plötsligt ska det inte längre vara lönsamt att äga själv.

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

SBTK vann när Sveriges ”äldsta” damlag möttes

Sedan 1968 har Skepplanda BTK i obruten följd erbjudit damfotboll,…

Blekt Skepplanda förlorade borta mot Vara

Skepplanda BTK blandar och ger i fyran. Trots nederlaget i…

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…