Föreningslivet i Ale är redan vida känt. Ale har länge stoltserat med att vara en av landets föreningstätaste kommuner. Helgen som gick bekräftades det återigen vilken otrolig kraft och bredd som det ideella föreningslivet besitter. Det räcker att bläddra i veckans utgåva av lokaltidningen för att förstå vad jag menar. Det som kanske är mest intressant är att föreningslivet i sig själv inte ger sken av att vara nöjd. I Surte arrangerades en föreningsdag för gemensamt visa upp utbudet och locka fler att gå med. Nödinge SK firade 70 år den gångna helgen, en imponerande ålder men tro inte att några ålderskrämpor är synliga. Tvärtom brinner föreningen och konstgräset erbjuder tillsammans med den egna fotbollshallen unika möjligheter att engagera medlemmarna året runt. Det är bara att applådera.
På måndagen togs ett första spadtag för en friidrottsarena på Jennylund. I Bohus IF och Ale Friidrott har föreningslivet berikats med två färska nykomlingar som nu får förbereda sig på en kraftig medlemstillströmning. Med en ny arena kommer friidrottens lyskraft att bli ännu kraftigare. Självklart är det nio välinvesterade miljoner med tanke på vad en ungdom på glid kan kosta samhället. Nu kan vi fånga upp ännu fler ungdomars intressen. Tänk att vi inom ett år kommer att kunna bevittna friidrottstävlingar på hemmaplan. Fantastiskt kul!
Minst lika roligt är det att läsa om de kraftigt förbättrade skolresultaten. Elever och pedagoger levererar, men vi får inte glömma att det sker efter en historisk och politisk skolöverenskommelse över blockgränsen. Det var där och då förutsättningarna skapades. Skolledare, rektorer och pedagoger bjöds in till konstruktiva samtal för att vända en negativ trend. En tydlig politisk prioritering har gett önskvärd effekt. Nu är det naturligtvis viktigt att behålla denna positiva känsla i verksamheten. Precis som för ett fotbollslag i medvind ökar självförtroendet och arbetsglädjen även i ett lärarkollegium när resultaten pekar i rätt riktning. Jag hoppas verkligen att den positiva ”boosten” tas tillvara på rätt sätt och att skolan inte tvingas till destruktiva åtgärder för att hålla sig inom budgetramen. I våras uttryckte lärarförbunden en stark oro för hur verksamheterna skulle påverkas av en snålare resurstilldelning, men än så länge har facken varit tysta i höst, åtminstone offentligt, vilket tyder på att det finns någon form av acceptans. Oavsett är det roligt att kunna konstatera att en målmedveten satsning och ett tydligt politiskt fokus på skolans kärnverksamhet gav resultat. När nuvarande årskurs nio lämnar grundskolan i vår kommer de med stor sannolikhet att nå en kunskapsnivå och behörighet till gymnasiet som konkurrerar med landets 20 bästa kommuner. ’
Det om något är värt en applåd!