Valkyria Nilsson har haft en tuff start på livet. Misshandel, övergrepp och stroke innan hon fyllt 30.
Valkyria Nilsson har haft en tuff start på livet. Misshandel, övergrepp och stroke innan hon fyllt 30.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/11/v4720-valkyria-nilsson-scaled.jpg

Misshandel, övergrepp och stroke

LÖDÖSE. När Valkyria Nilsson var 28 år fick hon en stroke. Då hade hon redan varit sjukskriven i flera år, efter en våldsam relation som hon inte trodde att hon skulle överleva.

De träffades på nätet, som så många andra. Han var gullig och omtänksam.

– Världens mysigaste kille, jag tänkte ”vilken tur jag har”, berättar Valkyria Nilsson, som numera bor i Lödöse.

Killen ifråga, vi kan kalla honom Daniel, bodde en bit uppåt landet och de flyttade ihop. Men efter en tid förändrades han och blev misstänksam, svartsjuk och kontrollerande. Efter många bråk ville Valkyria bryta upp. Då tryckte han upp henne mot väggen och tog stryptag på henne.

– Jag fick verkligen en chock och bara grät. Han backade direkt, bad om förlåtelse och var jätteångerfull. Men jag kände inombords att det här var droppen.

Hon åkte tillbaka till hemstaden Uddevalla, trots Daniels vädjade om att de skulle försöka igen. Efter några veckor kom hon tillbaka för att hämta resten av sina saker.

– När jag kom innanför dörren tog han tag i mitt hår och vräkte ner mig på hallgolvet så att jag slog huvudet och svimmade. När jag vaknade låg jag i hans säng utan kläder, och kroppen värkte överallt. Jag var livrädd.

Sedan följde nästan tre månader av fysisk och psykisk misshandel liksom sexuella övergrepp, innan Valkyria lyckades ta sig tillbaka till västkusten. Väl hemma ville hon förtränga det som hänt. Inför vänner och familj visade hon upp en fasad av att ”jo, det var hemskt, men det ordnar sig”.

– Så här i efterhand inser jag att jag nog hela livet haft svårt att visa mig svag.

Att försöka glömma funkade ett tag, men verkligheten kom ikapp. Polisutredningen mot Daniel lades ner, eftersom det inte gick att bevisa när och hur hon fått skadorna hon hade när hon flydde. Inget annat gick att bevisa heller. Daniel fortsatte hota henne, dök även upp i Uddevalla och misshandlade henne. Detta fälldes han dock för, och dömdes till några månaders fängelse. Valkyria blev mer och mer nedstämd och passiv. Hennes föräldrar och en nära vän tvingade henne slutligen att söka professionell hjälp.

– Visst var det skönt att bli lyssnad på. Fast det var dubbelt – som att jag fortfarande helst inte ville prata om det som hänt, jag ville ju bara att det skulle försvinna.

Det tog lång tid att släppa skammen över det hon varit med om. Känslan av att allt var hennes eget fel och att hon var värdelös dröjde sig kvar. Men med tiden började livet sakta ljusna. Daniel kontaktade henne en gång efter fängelsevistelsen, och sa att hon inte skulle tro att hon kunde vinna över honom. Men sedan hörde hon inget mer. Valkyria bestämde sig för en nystart, med ändrade matvanor och träning. Fysisk aktivitet gjorde att mycket av den inre stressen släppte.

– Men jag lyssnade inte på kroppen, utan tränade alldeles för hårt. En dag på gymmet kände jag hur det small till i bröstet och började sticka i kroppen, och det visade sig att jag fått en stroke.

Vänstra sidan av kroppen var närmast orörlig, och en lång rehabilitering följde. Tack vare hennes unga ålder, kunde hon återhämta sig relativt bra och börja gå igen.

– Jag har två skyddsänglar i mitt liv, den ena är arbetsterapeuten på NÄL, och den andra är en av de socialsekreterare som tog hand om mig efter misshandeln. De har varit helt fantastiska, och socialsekreteraren har jag fortfarande kontakt med.

Valkyria säger att hon precis efter stroken kände en stark vilja att klara det här. Hon hade ju redan överlevt ett hemskt trauma, resonerade hon. Och det gick, även om hon inte är helt återställd. Idag är hon 29 år. Bor med sambo i Lödöse, tränar med måtta, jobbar timmar i hemtjänsten och har utbildat sig till makeup-artist på distans. För några månader sedan fick hon också veta att Daniel omkommit i en olycka, vilket gav henne en känsla av lättnad.

– Även om jag fortfarande brottas med negativa tankar och dålig självkänsla ibland, känner jag mig oerhört stolt över mig själv. Jag hoppas också att min berättelse kan peppa någon i liknande situation. Det finns hjälp att få, och man kan leva ett bra liv igen. Och det viktigaste av allt: Det är aldrig någonsin ditt fel om du blir misshandlad i en relation. Aldrig.

Fotnot: För den som befinner sig i en relation med hot och våld, vill Valkyria tipsa om Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50. Mer information om var man kan få hjälp finns på lillaedet.se under fliken Omsorg & Hjälp och sedan Våld i nära relationer.

Pernilla Fredholm 

Mer från lilla edet

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

Senaste nytt

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…