ALE. Ett sammanhållet nät mellan Partille, Göteborg och Ale.
Det är en bidragande faktor till att fjärrvärmepriset i den här regionen är lägre än riksgenomsnittet.
– Vi har lyckats väldigt väl i våra långsiktiga satsningar och det krävs om man ska få en gynnsam prisutveckling när det gäller fjärrvärme, säger Lars Larsson, vd för Ale Fjärrvärme.
Det gemensamma fjärrvärmenätet för Partille, Göteborg och Ale byggdes ihop i slutet av 2006. Den senaste investeringen i nätet skedde under det gångna året då respektive pumpstationer i Bohus och Nol preparerades för värmeöverföring från Göteborg.
– Vi har avvecklat nästan alla förbränningscentraler i Ale. Häljered använder vi bara när det är riktigt kallt, upp mot tio minusgrader. Den enhet som ännu inte är sammankopplad med ledningsnätet är den i Skepplanda, här används fortfarande pellets och olja. Fortsätter Göteborgsregionen att expandera är det bara en tidsfråga innan nätet i Skepplanda också ingår i det befintliga fjärrvärmenätet, säger Lars Larsson.
Styrkan
När kostnaden för andra energikällor gick berg-och-dalbana under 2011 låg fjärrvärmepriset i Ale relativt konstant. Lars Larsson förklarar varför.
– Det beror på att vi inte har alla ägg i samma korg. När ett bränsle sticker i väg i pris använder vi oss av ett annat. Det är styrkan i vårt fjärrvärmesystem, att vi kan parera den utveckling som sker på energimarknaden. Vi använder oss av alla bränslekällor förutom kol.
Nyligen kom resultatet från den Nils Holgersson-undersökning som gjorts för 2011. Det är en rapport gjord av ett oberoende konsultbolag på uppdrag av HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen, SABO och Fastighetsägarna Sverige vars syfte är att jämföra alla kommunala nyttigheter i landet, som bland annat vatten, renhållning, fjärrvärme och så vidare.
– Av 255 företag som analyserades landande vi på 22:a plats nerifrån, det vill säga som en av de billigaste fjärrvärmeleverantörerna i landet. Undersökningen baseras på företagskunder. Faktum är att vi inte har höjt priserna nästan någonting för vare sig företags- eller privatkunder de senaste åren, vilket är en styrka, säger Lars Larsson.
– Jämfört med prisnivån 2008 så har priset faktiskt sänkts till företagskunderna.
Idag finns närmare 360 fjärrvärmekunder i Ale kommun. Den siffran tror Lars Larsson ska stiga när väg- och järnvägsutbyggnaden är klar.
– Ale är en kommun som kommer att växa och vi försöker hålla oss framme där det byggs nya områden. Vi har en fjärrvärmeledning som går ända upp till Älvängen, så rent strategiskt finns inget att klaga på.
Kan alla alebor få tillgång till fjärrvärme?
– Vi nekar inte någon att ansluta sig, men det kan bli väldigt dyrt och få orimliga proportioner om fastigheten ligger för långt ifrån ledningen. Det bästa är om man bor i ett område, samlar ett antal grannar och sedan tar kontakt med oss, avslutar Lars Larsson.