ALE. Nu inleder Ale kommun, i samarbete med Livsmedelsverket och Chalmers Tekniska Högskola, studien Ale H2O.
Det blir en av de största studierna någonsin om dricksvatten och hälsa.
– Resultatet kan bli viktigt för den framtida samhällsplaneringen. Vi hoppas att så många alebor som möjligt vill vara med och delta i undersökningen, säger projektledaren Jonas Toljander.
Sverige har under det senaste året drabbats av två stora vattenburna sjukdomsutbrott. Det gör att forskarna vill veta mer om hur det står till med dricksvattnet i Sverige. Syftet med studien i Ale är att undersöka om variationer i vattenkvalitet och den mängd vatten som vi dricker påverkar risken att bli magsjuk.
– Det blir även attitydfrågor, om vad aleborna tycker om sitt dricksvatten, berättar Jonas Toljander.
Studien omfattar hela landet med en fördjupad undersökning i Ale kommun, där en del av befolkningen kommer att följas under ett helt år.
– Ale är intressant eftersom hushållen i delar av kommunen får grundvatten genom kranarna, medan man i andra delar får sitt kranvatten från ytvatten. En hel del hushåll har också egen brunn istället för kommunalt vatten. Eftersom alla inte har samma dricksvatten, så blir det lättare att undersöka hur variationer i vattenkvaliteten i kommunen påverkar hälsan, säger Jonas Toljander.
Ale kommun är en bra plats att studera då den är nära genomsnittet i landet vad gäller kommunstorlek och bakgrundsnivå av magsjuka i befolkningen.
– Resultatet som vi får fram kommer att vara representativt för landets alla kommuner, förklarar Jonas Toljander.
– Vi kommer att ha ett samarbete med marknadsundersökningsinstitutet Synovate, som påbörjar sina telefonintervjuer i slutet av den här månaden. När telefonintervjuerna är avslutade hoppas vi få ihop en panel, bestående av ett par tusen personer, som via sina mobiltelefoner svarar på enkla frågor via sms. Varje person som är med i panelen kommer under året att få ett sms ungefär en gång per månad där han/hon får besvara frågor om hur mycket vatten man dricker och om personen varit magsjuk den senaste månaden, avslutar Jonas Toljander.