ALAFORS. 50 bandyentusiaster, oroliga föräldrar och besvikna barn demonstrerade utanför kommunhuset i Alafors.
Kommunstyrelsens ordförande, Mikael Berglund (M), mötte upp men gav inget nytt hopp.
– Har du noll på kontot kan du inte lova någonting, sa han.
”Vi vill ha arenan kvar!” dundrade demonstranterna. Det gick att ta miste på besvikelsen över kommunledningens uttalanden om Ale Arena. Det faktum att Kultur- och fritidsnämnden saknar drygt 2 miljoner kronor för att driva arenan vidare under året kändes sekundärt.
– Du gillar inte bandy, du förstår inte vad isbanan betyder för våra barn.
– Du pissar på 10 000 ideella timmar som medlemmar lagt ner för att bygga arenan.
– Du försöker inte ens rädda verksamheten, du tycker det är bättre att betala 7 Mkr för en tom hall än 9 Mkr för en med aktivitet i. Det är ju helt sjukt.
Replikerna haglade från demonstranterna och dialogen blev som väntat inte särskilt konstruktiv. Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund gjorde ett försök att förklara sig.
– Det finns fantastiskt mycket bra i Ale Arena och i Ale-Surte Bandyklubb. Bandyn som sport och aktivitet har alltid kostat mycket pengar, men kommunen har ofta löst det på ett eller annat sätt. Jag vill inte jobba så. Jag är mer orolig för skolan som tillhör landets allra sämsta, kanske har vi lagt pengarna på fel ställe. Vi måste hitta en långsiktig lösning för hur Ale Arena ska finansieras och vi hade långa överläggningar med Kungälvs kommun, men de har det ännu kämpigare med sin ekonomi än vad vi har. Det blir inget samarbete den här säsongen.
Som av en händelse dök oppositionsrådet Paula Örn (S) upp och förklarade för demonstranterna att arenan gick att rädda.
– Vi kommer att föreslå att vi kör vidare och reglerar kostnaden senare i bokslutet. Det är absurt att betala 7 Mkr för en tom hall, när en full hall med 3000 besökare och mängder av aktiva barn kostar 2 Mkr mer, menade hon.
Att det bara skulle skilja 2 Mkr på årsbasis verkar inte trovärdigt, men båda kommunalråden bekräftade siffran flera gånger. Enligt uppgift är elkostnaden 2,2 Mkr, personalkostnaden 1,8 och spetskompetens för isläggning 300 000 kronor. Varken personal, el eller spetskompetens lär ju behövas i någon större utsträckning om arenan stängs.
– Det kan tyckas futtigt att stänga något för 2 Mkr, men har du inte pengarna så måste du ta ansvar för det. Bandyn är totalt sett en dyr verksamhet och i jämförelse med det stödet som andra föreningar får i kommunen kan Ale-Surte verkligen inte klaga, sa Berglund och när de sura replikerna började vina antydde han också att det som har hänt bandyklubben de senaste åren påverkat.
– Hur mycket tycker ni att bandyn ska få kosta skattebetalarna? Vi har inte beställt någon hall, men vi har däremot tvingats ta över en. Hur mycket oegentligheter ska en klubb få ägna sig åt innan man säger att nu räcker det?
Frågan om Ale Arena kan komma upp i Kommunfullmäktige redan ikväll. I så fall väntar ett ödesbeslut för Ale-Surte BK och dess anhängare.