Julintervju nummer 13 med Mikael Berglund (M) som precis påbörjat sin fjärde mandatperiod som kommunalråd i Ale.
Julintervju nummer 13 med Mikael Berglund (M) som precis påbörjat sin fjärde mandatperiod som kommunalråd i Ale.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/12/v5122-Mikael-Berglund-scaled.jpg

Berglund blickar tillbaka och framåt

NÖDINGE. När pandemin var besegrad kom nästa kris. Kriget i Ukraina har påverkat alla och dessutom skapat stor ekonomisk oro.


– Vi har ett tufft år framför oss, men vi får inte bara prata ekonomi. Vårt mål ligger fast och det är att göra så mycket kundnytta som möjligt för pengarna. Det ska aleborna känna sig trygga med, säger kommunalråd Mikael Berglund (M).

Han tillträdde som kommunalråd första gången 2010. Tolv år senare påbörjar Mikael Berglund sin fjärde mandatperiod, den tredje som kommunstyrelsens ordförande. För första gången regerar han i politisk majoritet med 25 av 49 mandat i Ale kommunfullmäktige. Detta tack vare ett samarbete med Sverigedemokraterna, något som var otänkbart för några år sedan.

– Det är ingen hemlighet att hela partiet har gjort en förflyttning och det har även SD gjort. De har utvecklats som parti och lokalt har Robert Jansson (SD) suttit i kommunstyrelsens arbetsutskott sedan 2018. Då lärde vi känna varandra betydligt bättre och när valresultatet stod klart var det tydligt att ett samarbete mellan oss skulle skapa väldigt bra förutsättningar. Redan efter ett inledande samtal var det uppenbart att det fanns en samsyn i väldigt många frågor. Den nya politiska majoriteten ligger varandra väldigt nära ideologiskt och jag känner att det är betydligt lättare att styra nu, säger Mikael Berglund.

Valet var naturligtvis den stora händelsen 2022, men Berglund erkänner att det var en speciell valrörelse och att mycket annat haft fokus under året.

– Ja, väljarna var egentligen inte redo. De ville inte prata politik. De ville prata krig, kris och elpris. Precis när vi sagt tack och hej till pandemin så stod ett krig för dörren. Det otänkbara hade hänt, ett krig i vårt närområde. I kommunen inventerade el- och vattenförsörjningen i händelse av en ännu större kris och vi försökte rusta oss genom dialoger med näringsliv och organisationer. Det fanns också en uppenbar risk för ett större flyktingmottagande och alla kommuner fick i uppdrag att färdigställa ett antal platser. Det gjorde även vi, men ukrainarna flydde inte längre än nödvändigt. Polen och Moldavien har dragit ett tungt lass.

I valet tappade Moderaterna ett mandat och landade på tio, samma som Sverigedemokraterna. Tillsammans med Kristdemokraterna och Framtid i Ale kunde Ale-samverkan bilda majoritet med 25 mandat i kommunfullmäktige.

– Det är alltid svårt att försvara makten. Väljarna minns ofta det som de inte har varit nöjda med och kopplar det till partiet som regerar. Att vi lyckades behålla vår position ser vi som en stor framgång och ett kvitto på att aleborna i stort är nöjda, säger Berglund.

Den politiska vardagen har återvänt och i förra veckan var det dags för den första budgetdebatten mot en ny samlad opposition bestående av Socialdemokraterna och tidigare allierade Centerpartiet.

– Politik fungerar så. Jag har full respekt för Centerpartiet och deras kunskaper. Att de nu har valt att gå i opposition mot oss är inget konstigt. Vi var inte överens om allt även om vi regerade tillsammans förra mandatperioden. En majoritet ska utmanas och granskas av en opposition, om den gör det bra, tjänar alla på det, menar Berglund som sedan kommenterar oppositionens skuggbudget.

– Den hade jag förväntat mig mer av. De gjorde det väldigt lätt för sig och fördelade ut 2% mer än oss. Det betyder att deras reserv i händelse av en ny kris är minimerad. Det känns inte särskilt ansvarsfullt och jag är tveksam till att de verkligen ville få igenom sitt förslag. Det var en typisk oppositionsbudget. Jag upplever att våra förvaltningschefer kan hantera den budget de nu har fått och de gillar att vi kommer att genomlysa samtliga verksamheter.

Det tog inte många dagar innan den nya politiska majoriteten fick reda ut sin första kritikerstorm. Beslutet att avveckla kultur- och fritidsnämnden väckte irritation hos oppositionen.

– Vi tog bort ett antal politiska uppdrag för att frigöra resurser till kultur-och föreningslivet. Vårt gemensamma mål är att göra största möjliga nytta med varje enskild skattekrona. Vi vill ge aleborna mer för pengarna. Vårt fokus är kommuninvånarna, inte antalet politiska uppdrag, säger Mikael Berglund.

Mer från politik

De kräver lön hela dagen

Rapporten ”Lön hela dagen” som ett 40-tal organisationer står bakom…

”Det vred sig i magen”

På förra måndagens kommunfullmäktige informerade nämnderna sina planer för 2023.…

”Vi ska inte skicka hem någon”

Ale-samverkan består av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale.…

Nu styr Mona mot nya utmaningar

När Annette Fransson (S) tvingades lämna arbetet som kommunalråd på…

Senaste nytt

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…