Koalitionen bestående av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Framtid i Ale och Miljöpartiet har styrt Ale 2018-2022. I onsdags var det avslutning och Koalitionens ledare, Mikael Berglund, bjöd på hembakad jordgubbstårta.
Koalitionen bestående av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Framtid i Ale och Miljöpartiet har styrt Ale 2018-2022. I onsdags var det avslutning och Koalitionens ledare, Mikael Berglund, bjöd på hembakad jordgubbstårta.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/07/v2622-koalitionen-scaled.jpg

Tårtkalas när Koalitionen tog farväl

STARRKÄRR. Sex partier har utgjort Koalitionen som styrt Ale kommun under den senaste mandatperioden. Nu går de till val som enskilda partier. Kommunstyrelsens ordförande, Mikael Berglund (M), tackade för samarbetet med hembakad jordgubbstårta.

Valresultatet var minst sagt otydligt efter valet 2018. Det krävdes en del pusslande innan en politisk ledning kunde skapas. Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Framtid i Ale och Miljöpartiet bildade gemensamt den största minoriteten.

– Jag hade verkligen respekt för att leda en grupp med sex partier, men jag måste säga att det har gått förvånansvärt bra. Måndagsmorgonen hemma hos mig har varit helig och där har vi bollat aktuella frågor. Jag tror det har varit ett bra forum för alla att finna stöd och hitta en väg fram. Jag är imponerad över hur alla har bjudit till, säger Mikael Berglund.

Helt bekymmersfritt har det inte varit. I budgettider har det skavt och märkts att det är sex olika partier med egna prioriteringar.

– Det hade varit konstigt annars, men vi har hanterat det väl. Våra hetaste diskussioner har varit gällande kameraövervakning, ridhuset på Jennylund och fördelningen av pengar i budgetarbetet, säger Berglund.

Koalitionens förmåga att komma överens menar partierna har smittat av sig även i den kommunala organisationen.

– Nu pratar vi mycket mer med varandra. Vi har skapat tydligare processer och det går inte längre att peka på ”någon annan” i Ale kommun, utan det finns alltid ett namn på den som har ansvaret. I det här arbetet har vår kommunchef Maria Reinholdsson varit betydelsefull, berättar Jessika Loftbring (C) och Erik Liljeberg (M) fortsätter:

– Vi ville verkligen skapa en ny anda där vi pratar med varandra även när vi tänker och tycker olika. Om vi inte lyckades med det i Koalitionen, hur skulle vi då kunna kräva att det ska gå i verksamheten? 

Inledningsvis var det stort fokus på organisation. Något som det rådde stor politisk enighet kring. Kommunfullmäktige klubbade snart en ny struktur för nämnderna, där Servicenämnden blev ett nytt tillskott med ansvar för bland annat kommunens fastigheter – service underhåll och planering av nya. Claes-Anders Bengtsson (KD) fick uppdraget att leda den nya nämnden.

– Det har varit ett lyckokast och vi har genomfört omfattande sparkrav. Det finns en underhållsskuld på kommunens fastigheter som vi jobbat med att uppdatera för att i nästa skede kunna presentera en åtgärdslista, säger Claes-Anders Bengtsson som under mandatperioden lämnade över uppdraget att leda nämnden till Jessika Loftbring. Själv är han numera kommunfullmäktiges ordförande.

Koalitionen påtalade inför mandatperioden vikten av att satsa på ledarskapsutbildning, skolresultaten och en utbredd tillitsdialog. I sektor utbildning har det tillitsbaserade ledarskapet kommit längst.

– Vi var först ut och märker nu en stor förändring. Politiker och skolledare har fått en bättre bild av varandras roller. Politiken har också varit mer närvarande i skolan och alla beslut som rör skolan är baserade på vad forskningen säger, understryker Erik Liljeberg (M), Utbildningsnämndens ordförande.

Renee Palmnäs (FiA) lyfter fram intraprenaden som ett exempel på hur väl tilliten har präglat verksamheten.

– På äldreboendet Björkliden som under flera år har drivits på intraprenad har just tillitsdialogen och personalens delaktighet spelat en framträdande roll. Nu har även Backavik gått över till intraprenad som driftsform, vilket vi tycker är positivt.

Miljöpartiet som ideologiskt står längst från de borgerliga partierna spelade med sina två mandat en avgörande betydelse i bildandet av Koalitionen.

– Jag tycker samarbetet har fungerat bra. Vi är som bekant inte särskilt förtjusta i kameraövervakning, men däremot värnar vi tryggheten. Det slutade med att vi tog fram en belysningsstrategi för Ale kommun och det om något skapar trygghet, så vi känner att vår röst har gjort skillnad, säger Geo de Maré (MP).

Mer från politik

De kräver lön hela dagen

Rapporten ”Lön hela dagen” som ett 40-tal organisationer står bakom…

”Det vred sig i magen”

På förra måndagens kommunfullmäktige informerade nämnderna sina planer för 2023.…

”Vi ska inte skicka hem någon”

Ale-samverkan består av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale.…

Nu styr Mona mot nya utmaningar

När Annette Fransson (S) tvingades lämna arbetet som kommunalråd på…

Senaste nytt

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…